Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zklamání z realitního trhu a malé úpravy čínské měnové politiky posílily americké i německé papíry... zprávy z dluhopisových trhů

Zklamání z realitního trhu a malé úpravy čínské měnové politiky posílily americké i německé papíry... zprávy z dluhopisových trhů

23.06.2010 10:58
Autor: 

Americké dluhopisy v úterý posílily, jejich výnosová křivka klesla po celé délce a zploštěla, když výnosy kratších splatností oslabily přes 3 bps a kolem 7,5 bps na konci delším. Důvodem zvýšeného zájmu o státní papíry byly slabší údaje o květnovém prodeji existujících domů kvůli obtížím při získávání hypoték. Navíc i dříve halasně oznámené čínské uvolnění měnové politiky se stále více ukazuje jako příliš pozvolné a pro světovou ekonomiku málo významné. V takovém prostředí klesaly akcie a snadno se prodalo v aukci nabídnutých 40 mld. $ ve 2letých dluhopisech. Jejich výnos přitom dosáhl historického minima.

Také dnešní statistiky se soustředí na trh s nemovitostmi, ani u prodeje nových domů se nečeká optimistické překvapení. Tou hlavní událostí ale bude zasedání FOMC. Změna sazeb se nečeká, doprovodný komentář může jen potvrdit slabost oživení ekonomiky. V takovém prostředí dnes v asijském obchodování výnosová křivka Treasuries dále zplošťuje, u kratších splatností výnosy korigují včerejší pokles, akciové futures se přehouply do černých čísel. Přesto dnešní aukce 5leté Treasury za 38 mld. $ by měla být bez problémů upsána.

Německé dluhopisy včera posílily, když investoři po slabších amerických číslech a zklamání z více než mírné úpravy kurzu čínského juanu přesunuli pozornost z akciových trhů na dluhopisy. Výnosová křivka bundů přitom klesla po celé délce a mírně zploštěla, na kratším konci ztratila přes 5 bps a o téměř 7,5 bps klesla u delších splatností. Většímu poklesu výnosů přitom zabránilo mírné zlepšení indexu podnikatelské nálady Ifo, i když i u něj klesl subindex očekávání.

Dnešek začíná stagnací německé spotřebitelské důvěry a oslabením evropských akciových opening calls. Začátek dne tak bude pro dluhopisy ještě příznivý, včerejší pokles výnosů by ale později mohl vyvolat určitou korekci.

Česká výnosová křivka v úterý poněkud zploštěla, když výnosy na kratším konci mírně vzrostly a o necelé 2 bps klesly u delších splatností. Při absenci domácích dat mírně podprůměrné objemy obchodů korespondovaly s pohyby na vyspělých trzích eurozóny. Za zmínku stojí, že ve včerejším interview ministr financí potvrdil trvající zájem o emisi dluhopisů denominovanou v eurech v objemu kolem 1 mld. € a v možných emisích v dalších měnách při příznivých podmínkách na trhu. Je třeba připomenout, že o podobné emisi se uvažovalo již v dubnu, odložena byla kvůli nepříznivému vývoji kolem Řecka a dalších zemí EMU.

Také dnešek je bez významnějších domácích statistik. A stejně jako v USA bude hlavní událostí zasedání ČNB. Kromě formálních záležitostí spojených s předáním postu šéfa ČNB budou trhy čekat na následný komentář. Překvapení však nečekáme, a tak ani vývoj na trhu by neměl být výrazný.



(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university