Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Přichází krach? Deset důvodů pro opatrnost

WSJ: Přichází krach? Deset důvodů pro opatrnost

18.08.2010 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Toto léto je příliš mnoho lidí příliš spokojeno. Zde je deset důvodů pro zvýšení pozornosti. Prvním z nich je to, že trh je již nyní drahý. Jak ukazují data shromážděná Robertem Shillerem, ceny leží na přibližně dvacetinásobku zisků upravených o cykličnost. To je výrazně nad průměrem, který dosahuje přibližně šestnácti. Pokud za riskování dostáváte dobře zaplaceno, dává smysl. Ale pokud ne?

Zadruhé, Fed se stává nervózní. Tento týden varoval, že ekonomika zeslábla. Představil také svou nejnovější zbraň proti deflaci: Reinvestice příjmů z dluhopisů dosahujících splatnosti do dluhopisů vládních. To je dobré pro ty, kteří si půjčují hypotéky, protože dlouhodobé sazby půjdou dolů. Je to ale těžko něco, co chceme slyšet, když Dow Jones Industrial Average je již nad 10000 body.

Zatřetí, příliš mnoho lidí má býčí očekávání. Podle posledního průzkumu National Association of Active Investment Managers aktivní investiční manažeři očekávají, že trh půjde nahoru. Stejné je tomu u finančních poradců, jak uvádí Investors Intelligence. A to je důvodem pro opatrnost.

Začtvrté, deflace je již zde. Spotřebitelské ceny padají už třetí měsíc. A začínají ovlivňovat mzdy. Není tedy divu, že se Fed obává. Deflace snižuje dolarovou hodnotu mezd, výnosy společností, domů i investic. Dluhy ale zůstávají na stejné velikosti. To z ní činí nebezpečnou past.

Zapáté, lidé stále dluží příliš mnoho peněz. Podle Federal Reserve je i při odečtení finančního sektoru objem dluhu v podstatě dvojnásobný ve srovnání s jeho velikostí před deseti lety. Domácnosti doposud udělaly jen malý krok k jeho snížení - z vrcholu dosaženého v minulém roce klesl o pouhá 3 %.

Zašesté, obrázek týkající se zaměstnanosti je mnohem horší, než nám říkají. Zapomeňte na oficiální nezaměstnanost ve výši 9,5 %. Jen 61 % dospělé populace má nyní práci. To je nejméně od počátku osmdesátých let, kdy ženy zůstávaly doma a tento poměr snižovaly.

Zasedmé, trh s bydlením zůstává v katastrofickém stavu. V červenci banky zabavily dalších 93000 domů, což je oproti červnu nárůst o 9 %. RealtyTrac uvádí, že tento rok počet zabavených domů dosáhne jednoho miliónu. A to kvůli klesajícím cenám poškodí i ty, jejichž dům zabaven nebyl.

Zaosmé, přichází září a trh si tento měsíc vede v průměru hůře, než kdykoliv jindy. Nikdo neví proč, ale stává se to sebenaplňujícím se proroctvím. Lidé se ho bojí, tak prodávají.

Zadeváté, začalo volební období a zdá se, že nelze doufat v jakýkoliv politický konsenzus týkající se čehokoliv významnějšího. Podle Davida Rosenberga z Gluskin Sheff je to dobré v době, kdy není třeba nic dávat do pořádku. Nyní ale potřebujeme silné vedení. A k tomu nedojde.

Zadesáté, všechny možné další indikátory červeně blikají. Prohlubuje se obchodní deficit, růst HDP ve druhém čtvrtletí byl mnohem menší, než se čekalo, index průmyslové produkce v červenci znovu oslabil stejně jako ISM index. Průmyslová produkce v Evropě byla v červnu horší, než se čekalo, a zpomaluje dokonce i čínská ekonomika. Každý zvlášť by neznamenal mnoho. Dohromady ale vzbuzují otázku, proč kupovat akcie, když jsou drahé – viz. první bod.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  •  
    18.08.2010 20:09

    No ale vzhledem k tomu, že v telce (paví) je to nejmíň 50 na 50, tak jsme asi zas tam, kde jsme byli před přečtením této stránky. Takže timing... GL!
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.