Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo terčem kritiky: Exportní boom země dusí okolní ekonomiky

Německo terčem kritiky: Exportní boom země dusí okolní ekonomiky

18.08.2010 14:49

Německá ekonomika je označována za tahouna oživování evropského regionu. Ve druhém čtvrtletí vykázala nejrychlejší tempo hospodářského růstu od sjednocení východní a západní části a obrovský nárůst exportu, který vytáhl červnový obchodní přebytek na 12,3 miliardy eur z květnových 10,6 mld. EUR, je hlavním motorem oživení. Je ale zároveň jediným motorem, upozorňují někteří ekonomové, podle nichž je konkurenceschopnost německé ekonomiky tak vysoká, že je až na škodu.

Zatímco německé dluhopisy jsou stále velice atraktivní pro investory, kteří slyší na rozpočtové škrty Angely Merkelové do výše 80 miliard eur, výrazná závislost ekonomiky země na zahraniční poptávce ji činí zranitelnou v případě zhoršení globálního výhledu. „Německo musí zapracovat na domácí poptávce. Ne každý může vyvážet, někdo musí také dovážet,“ řekl Andrew Bosomworth, portfolio manažer společnosti Pimco. Zahraniční prodeje tvořily v roce 2009 celkem 41 % celkového HDP Německa, ve srovnání s 13 procenty v Japonsku a 11 % pro Spojené státy. Závislost německé ekonomiky na zahraniční spotřebě je tak takřka čtyřnásobná oproti té americké.

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) dosáhne letos celkový přebytek běžného účtu Německa 5,5 % HDP. Přebytek Číny, která má tradičně silný vývoz na úkor domácí spotřeby, odhaduje MMF na 6,2 % HDP, v porovnání s deficitem běžného účtu USA, který by měl dosáhnout 3,3 % HDP. „Každý, kdo si myslí, že Čína má problém, si musí uvědomit, že ho má Německo,“ řekl laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, podle něhož by největší ekonomika Evropy měla začít podporovat domácí spotřebu a investice.

Mohlo by vás zajímat: JPMorgan: Čína se v další pětiletce zaměří na posílení soukromé spotřeby

Zástupci Německa se proti podobným výtkám ostře ohrazují. „Nevzdáme se své silné stránky jen proto, že naše výrobky jdou v zahraničí na odbyt lépe než ostatní. To by byla špatná reakce na rostoucí konkurenceschopnost evropského kontinentu,“ uvedla spolková kancléřka Angela Merkelová. A podle čerstvých odhadů očekává německé ministerstvo průmyslu zdvojnásobení letošního tempa růstu na 3 %. Úřad považuje růst tamní ekonomiky za „velmi robustní“ vzhledem k tomu, že už nezávisí pouze na tradičně silném vývozu. Rostoucí investice i spotřeba na domácím trhu činí zemi více nezávislou na konjunkturních poklesech v zahraničí, uvedl úřad (více v článku ZDE).

Od spojení západní a východní části Německa vzrostla soukromá spotřeba v zemi o 21 procent v souvislosti se stejně velkým nárůstem čistého příjmu. Pro srovnání, Spojené státy navýšily za sejnou dobu příjem o 71 procent, což vedlo k 75% nárůstu spotřeby obyvatel. „Soukromá spotřeba bude nadále stagnovat vzhledem k tomu, že autority nedovolily silnější růst příjmů. Příjem a spotřeba ruku v ruce,“ řekl ekonom Dekabank Andreas Scheuerle.

Kritici německé politiky tvrdí, že neochota vlády Angely Merkelové posílit domácí hospodářství dusí exportní možnosti okolních zemí, kterým by zvýšená poptávka ze země s 82 miliony obyvatel značně pomohla. Známý investor George Soros uvedl, že „škrtáním v rozpočtu a odmítáním zvýšit mzdy, což by kompenzovalo pokles kupní síly eura, ztěžuje Německo situaci ostatním zemím, které potřebují obnovit konkurenceschopnost svých ekonomik“. „Úspěšně jsme vybudovali jednu z nejkonkurenceschopnějších ekonomik světa, tak proč bychom to vše měli zahodit tím, že nyní zvýšíme mzdy?“ kontruje ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer. „Zvýšením mezd bychom zvýšili nezaměstnanost. Takto trestat své vývozce, kteří jsou naším pokladem, by bylo slabomyslné,“ dodal Mayer.

Čtěte také: Dvojrychlostní dilema Evropy

Prezident Bundesbank Axel Weber označil snahy vinit Německo za problémy ostatních zemí za pochybné. „Proces vývoje Německa během dekády před krizí by měl jít spíše příkladem pro ostatní,“ dodal. Německá zdrženlivost v utrácení je částečně věcí kulturního charakteru obyvatel, domnívá se Thomas Kemmsies z Nomura Asset Management. „Jsme jako Japonci, potrpíme si na kvalitu, koupíme raději jeden nůž a pořádný. Nemáme ani v genech půjčovat si na spotřebu,“ dodal.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Euro
    19.08.2010 9:17

    Nemělo by to být vlastně naopak? Ostatní země v e-zóně by měly snížit mzdy, pokud nemohou konkurovat. Devalvací to učinit nemohou. Vinit Německo za to, že je konkurence schopné, je směšné a zviditelňuje to paradoxy společné měny v nejednotném ekonomickém prostředí, kde všichni chtějí být stejně bohatí.
    x1024
  • Kupředu levá
    18.08.2010 17:20

    jen z řady nevyčnívat... Jen ať je všude stejná mizérie! Když nám chcípla koza, tak ať taky sousedovi. Jestli von neměl taťka Klaus pravdu, že to Euro je od začátku projekt politického inženýrství, který se jednoho dne tvrdě střetne s ekonomickou realitou.
    Skeptik
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data