Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč jsou Čína a Indie schopny tak rychle růst?

Proč jsou Čína a Indie schopny tak rychle růst?

03.09.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Proč jsou Čína a Indie schopny tak rychle růst? Zdá se, že v případě Číny existuje shoda na tom, že po roce 1979 byla tato schopnost odrazem akumulace kapitálu, industrializace a růstu exportu. Přitom ale podle ekonomů Gregoryho Chowa či Justina Lina byla před rokem 1979 čínská politika centrálního plánování špatná a ekonomické výsledky slabé. Podobně je špatná politika považována za příčinu nízkého růstu Indie v šedesátých a sedmdesátých letech.

My se však na základě dat pokrývajících více než 800 produktů domníváme, že schopnosti, které Čína a Indie získaly před reformami, byly pro jejich pozdější růst klíčové. Souhlasíme s tím, že centrální plánování vedlo k chybám, neefektivnostem a špatné alokaci zdrojů. Vývozy obou zemí jsou ale s ohledem na výši jejich příjmu na hlavu sofistikovanější a diverzifikovanější, než by byly bez této politiky. Obě země jsou totiž v tomto ohledu daleko před zeměmi na stejném stupni vývoje. Toho mohly dosáhnout jen díky centrálnímu plánování, průmyslové politice a cílené podpoře jednotlivých sektorů v ekonomice.

První graf ukazuje, že exportní koš Číny a Indie je mnohem sofistikovanější, než bychom na základě příjmu na hlavu v těchto zemích čekali:

regrese 1.jpg


Zdroj: China and India: Those two big outliers

Druhý graf ukazuje, že Čína i Indie jsou pozitivní výjimkou i co se týče diverzifikace jejich exportů:

regrese 2.jpg

Zdroj: China and India: Those two big outliers

Zatímco tedy netvrdíme, že politika centrálního plánování byla před reformami v obou zemích bez chyb, pomohla získat dostatečné schopnosti v klíčových sektorech. Industrializace v Indii přitom ještě nedosáhla rozsahu, který je patrný v Číně a Indie, ani po reformách neuspěla zejména ve využití své výhody v odvětvích náročných na pracovní sílu. V budoucnu musí obě země využít své relativně silné pozice v klíčových sektorech a sektorech, kde mají konkurenční výhodu.

Uvedené je výtahem ze studie „China and India: Those two big outliers“ autorů Jesuse Felipeho, Utsava Kumara a Arnelyna Abdona.

(Zdroj: Vox)


Váš názor
  • Tak toto jsem na Patrii nečekal
    03.09.2010 14:07

    Opravdu tento obor asi generuje "lepší" mozky, než třeba internetová fóra. Když někdo, kdo se zabývá trhy, se dovede na věc podívat i z jiného úhlu, tak je to výhra pro celou společnost. Kdo pochopí více z minulosti či reality, tak má tu nejlepší kvalifikaci pro vedení do budoucnosti. Výborně. Vše je jen vývoj a centrální plánování má mnoho výhod, které lidi přehlížejí i s jeho chybami, kdyby nebylo v Číně, tak nemají to, díky čemuž rozjíždějí dnešní hry. Je sice hezké, že Japonci se rozvýjeli rychleji než Čína ale jsou podřízeni USA a jejich růst není trvale udržitelný. Čína je oproti Japonsku suveréní zemí a může si svůj trvale udržitelný růst rozvíjet po svém a za cenu sice v historii slabšího růstu je odměna možností jaksi neomezeného růstu a podle vlastního diktátu se všemi dopady. Někdy méně znamená více. A strategické myšlení, jak je často u našich podnikatelů a dalších vidět, není pro každého.To co se dnes v Číně děje je jen výsledkem kontinuálního procesu. Dnešní Čínu staví studenti z Moskvy 50. a 60. let a i naši největší talenti, co tam studovali, nemají na jejich kvality. A co se týče vykrádání duševního vlastnictví? To je k smíchu. Západ to dělá taky. V posledních dnech proběhlo tiskem, že jakýsi zaměstnanec americké obrany prodal Indům informace o motorech do letadel B-2. Ano byl to americký občan ale ve skutečnosti jen koupený Ind, který jen svou práci prodal někomu jinému. Někdo prostě má na to, aby hora přišla k Mohamedovi a někdo to musí dělat naopak.
    iignac
    • Mno
      04.09.2010 15:02

      to už mi přijde zajímavější článek než tenhle váš, ehm, příspěvek
      B
  • Technologické dohánění
    03.09.2010 11:08

    Jak je možné, že tak rychle rostou? Jste vesnice v džungli, za státem dirigovaný úvěr koupíte pilu. Následující týden vaše produktivita práce stoupne o 800%. Postup zopakuje 4.000 vesnic v džungli. HDP celého státu stoupne o 10%. Software ukradnete, české motocykly zkopírujete. Tempo růstu HDP se zrychlí na 11%. Co ještě je zde k bádání?
    Detective
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data