Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny některých kovů letí strmě vzhůru. Může za to Čína?

Ceny některých kovů letí strmě vzhůru. Může za to Čína?

09.09.2010 17:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pro druhé pololetí letošního roku snížila Čína exportní kvóty pro kovy vzácných zemin o 72 procent na 8000 metrických tun, oproti 28 000 tunám ve stejném období předchozího roku. Zdánlivě nudná, nic neříkající zpráva prodloužené okurkové sezóny, řeklo by se. Informace, kterou před několika měsíci zveřejnilo čínské ministerstvo obchodu, má však cenu miliard dolarů…

Co jsou to vlastně „kovy vzácných zemin“? Z hodin chemie si někdo možná vzpomene na úsměvné názvy objevující se v dolním konci periodické tabulky: praseodym, cer, lanthan, ytrium, nebo třeba neodym. Z jejich názvu už plyne, že se na Zemi objevují v relativně malém množství a, co je důležitější, jsou nepostradatelné při výrobě high-end technologických produktů. V plochých obrazovkách (ytrium), při leštění skla (cer), rafinaci ropy (lanthan), výrobě ultralevých magnetů (neodym), ale i v tancích, harddiscích, větrných elektrárnách – všude tam najdou tyto nestálé prvky uplatnění.

Mírnou vadou na kráse vzácných zemin je způsob jejich těžby. S železnou pravidelností tyto kovy totiž doprovází uran a jiné životu a životnímu prostředí poměrně škodlivé látky. Země, kde starosti o otrávenou podzemní vodu a zmutovaný dobytek nehrají tak velkou roli, proto mají při produkci kovů značnou konkurenční výhodu. Není tedy divu, že v roce 2002 byl v Kalifornii právě kvůli obavám z dopadů na životní prostředí zavřen největší důl na světě a od té doby 95 % veškerých kovů vzácných zemin dodává Čína, což jí poskytuje fakticky monopolní kontrolu nad nabídkou.

Exportní omezení, zavedená poprvé už v roce 2005 a od té doby stále zpřísňovaná, už dosáhla snadno předvídatelného efektu. Cena kovů vzácných zemin se jen letos v průměru zečtyřnásobila a další kvóty velmi pravděpodobně povedou k pokračování trendu. Výrobci LCD monitorů, turbín do větrných elektráren a dalších technologií postižených prudkým zvýšením cen proto bijí na poplach a lobbují u svých mateřských vlád.

Naposledy takto o uvolnění kvót žádali na konci srpna japonští představitelé. Marně. Čínský ministr obchodu Čen Deming prohlásil, že omezení vývozu inkriminovaných kovů bylo zavedeno z důvodu ochrany životního prostředí. Těžba kovů ve velkém prý těžce poškodila a poničila ekosystémy v okolí ložisek, a proto nemá Čína jinou možnost, než přijmout odpovídající opatření.

Že by se Číňané najednou začali tolik starat o ekologii? Zlí jazykové mají snadné vysvětlení: Čína chce srazit na kolena (finančně) zahraniční výrobce pokročilých technologií, donutit je přesídlit k sobě a poskytnout cenné know-how. Tuto děsivou vizi načrtla v březnu před americkým Kongresem skupina vědců. Podle nich mezi lety 2005 a 2008 dovezly USA 91 % všech kovů vzácných zemin používaných v průmyslu z Číny. Američtí zpracovatelé jsou tedy vydáni na milost a nemilost čínským rozmarům.

To se trochu překvapivě týká i vojenských technologií. Zpráva amerického vládního úřadu GAO z letošního dubna varuje, že výroba vojenského hardwaru, včetně tankových navigačních systémů a lodních radarů, je fakticky závislá na čínských importech kovů vzácných zemin. Senátoři od té doby nelenili a přišli s návrhem zákona, jenž počítá s vytvořením strategických zásob a vládními zárukami pro úvěry společnostem, které vzácné zeminy těží ve Spojených státech. Největší z nich, Molycorp, která vlastní již zmiňovaný obří důl v Kalifornii, již letos vstoupila na americkou burzu a její akcie za poslední dva měsíce vystřelily o 100 %. Pozadu nezůstává ani významný australský těžař Lynas Corporation, který lobbuje za to, aby garantované půjčky a dotace mohly dostávat i firmy mimo Spojené státy.

A jak je to s čínskými motivy? Ty výmluvně vystihuje poznámka experta z výzkumného institutu při čínském ministerstvu obchodu: „U surovin typu kovů vzácných zemin může Čína zvolit svoji vlastní rozvojovou strategii a má určitou váhu při tvorbě cen na světovém trhu.“ Právě tvorba ceny je přitom kamenem úrazu. V Číně se totiž kovy vzácných zemin těží ve 123 dolech a zpracovávají v 73 závodech, které příliš nespolupracují a vzájemně si konkurují takovým způsobem, že extrémně cenné suroviny jsou prodávány za zlomek jejich ceny na volném trhu. Dokládají to i statistiky. Zatímco během posledních dvaceti let vzrostl čínský vývoz vzácných zemin devětkrát a jejich ceny narostly o stovky procent, zisk společnosti Baotou Steel Rare-Earth, která ovládá 49 % trhu, klesl minulý rok o 70 %. Čína se snaží o konsolidaci strategicky významného sektoru ekonomiky a omezení exportu je velmi účinnou metodou jak zatočit s černým trhem. Vláda však nechce přiznat, že zatím nebyla schopná zkrotit nepoddajné obchodníky, kteří berou stát na hůl, a tak raději hraje na strunu obav o životní prostředí.

(Zdroje: NYT, People´s Daily, Economist, Celsias, maoilriaghan's Instablog)


Váš názor
  • LOŽISKA NEROSTŮ A RUD
    10.09.2010 8:31

    Hezký článek! btw. i z níže uvedených dat z roku 2004 (pokud jim lze rámcově věřit) je patrná značná dominance činy...: http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_rud.html
    First Knight
  •  
    10.09.2010 8:23

    Solidní ložiska nerostů, uhlovodíků (plyn i ropa) a vzácných kovů (Fe, Pb, Cu, Au, rtuť, cesium, lithium, niobium, tantal aj.) jsou mj. i v Afgánistánu a světe div se, nejsou to jen US kdo si tam pro to došel, např. mocné ložisko mědi v Aynaku koupili číňani (China Metallurgical Group).
    First Knight
    • Afganistan
      10.09.2010 8:26

      http://www.bgs.ac.uk/afghanminerals/docs/RareMetals_A4.pdf
      First Knight
  • Plus 2 dokumenty, které dokončí mozaiku
    10.09.2010 7:44

    Velmi zajímavý zde: http://treo.typepad.com/files/rare_earths_gao.pdf a jeden z GAO (U.S. ekvivalent NKÚ) zde: http://www.gao.gov/new.items/d10617r.pdf
    Detective
  • Podivné manévry
    10.09.2010 7:25

    Kolikrát za život jste zažili, že by se Goldman Sachs nechal připravit o zisk cca 200-400 % z připravovaného IPO ? Ano, právě tohle se stalo: Goldman Sachse vlastnil podíly v Molycorp (majitel Mountain Pass dolu cenných kovů), těsně před připravovaným IPO prodal během jara své podíly jiné soukromé entitě. Následně bylo nutné nenápadně upozornit Čínskou vládu, že je pro všechny strany dobré zdražit (červen) a poté přišlo snížení kvót (červenec): http://www.scribd.com/doc/33170418/Report-forecasts-shortages-of-14-critical-mineral-raw-materials a dále: http://www.nytimes.com/2010/04/22/business/energy-environment/22rare.html?pagewanted=1
    Detective
  •  
    09.09.2010 18:41

    A divíme se? Bude hůř.
    Kalka.
    •  
      09.09.2010 21:00

      Ale copak, tentokráte žádné přiléhavé čínské přísloví, žádné oslavy žlutých soudruhů s lechce imperiálními sklony? Gratuluji! Možná bychom se měli v Jáchymově a Dolní Rožínce podívat, jestli se tam nějakej ten cer ještě neválí!? Potom můžem taky vydírat svět a on nám bude ještě tleskat. Už žádné přezírání Sarkozyho, lehce shovívavé úsměvy Merkelové. V Brdech by byly radary hned dva a z Polska by sem převezli Patrioty. O české luhy a háje by byl opět velký zájem a Božena Němcová, K.H. Borovský a Jára Cimrman by si měli v Českém nebi o čem povídat. Nelze se ovšem slovy klasika nezeptat : Myslíte, že to bude stačit?
      DeGuise
      •  
        10.09.2010 9:47

        Ha,ha. Jaké kdy oslavy? Vždy jen snaha o přesnější vidění oproti donedávna běžnému pohledu na Čínu na základě 'znalosti' zdejších čínských stánkařů. Jinak za to, čím kdo byl v minulém životě, člověk - v tomto životě - nemůže ;-))
        Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.