Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek chce snížit náklady na financování státního dluhu

Kalousek chce snížit náklady na financování státního dluhu

10.09.2010 11:37
Autor: ČTK

(ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce v příštím roce snížit náklady na financování státního dluhu o čtyři miliardy korun tím, že začne nabízet větší množství krátkodobých dluhopisů. Informaci dnešních Lidových novin potvrdilo ministerstvo financí. Úřad zároveň uvedl, že hrubá výpůjční potřeba vlády příští rok bude činit zhruba 250 až 270 miliard korun. Přesná čísla zveřejní MF v rámci Strategie financování a řízení státního dluhu 1. prosince. Letos si MF plánuje půjčit 280 miliard korun.

Cenné papíry s krátkou dobou splatnosti jsou pro stát nejméně nákladné, ale z hlediska financování státního dluhu rizikovější, protože stát je musí splácet velmi brzy.

Původní záměr ministerstva financí počítal s tím, že náklady na splácení úroků z vydaných státních dluhopisů dosáhnou v příštím roce 78 miliard korun. "Tuto sumu chci snížit aspoň o čtyři miliardy," řekl Lidovým novinám Kalousek.

Podle něj dosud převládala snaha protahovat délku dluhopisů, o které měli investoři zájem. "Dnes jsme ale i v době, kdy musíme snižovat náklady. Současný kredit České republiky na evropských trzích nám to umožňuje," uvedl ministr.

Podíl státních cenných papírů s nejnižší dobou splatnosti, takzvaných finančních poukázek, by měl v příštím roce oproti letošnímu stoupnout ze 7,4 procenta na 8,5 procenta. Podíl dluhopisů se splatností do jednoho roku by měl ve střednědobém horizontu narůst ze 16 na 20 procent. Tyto cíle přitom může ministerstvo upravovat.

Státní dluh vzroste v příštím roce o desetinu na 1472 miliard korun. V absolutním čísle to proti letošnímu roku znamená nárůst o 136,2 miliardy korun. Každý občan tak bude dlužit zhruba 147.000 korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Úroky ze státního dluhu si v příštím roce vyžádají víc peněz, než dostanou například ministerstvo vnitra, zdravotnictví nebo dopravy.


Váš názor
  • 10.09.2010 14:39

    jen bůh vidí jak nás ten kalousek šidí!!!!!až do nebe to volá,kde se vzala gloriola kolem jeho hlavy,sám bůh neví ani,zda to jeho panování přežijem ve zdraví.
    JIM
  • dluh
    10.09.2010 14:01

    Už mne neustálé zveřejňování dluhu občanů (147tis.Kč) štve. Stát v průběhu posledních 20 let vytvořil i špatnými zákony podmínky, aby lidé schopní, ba i všeho schopní (tuneláři, daňoví podvodníci, zloději a jiní nemravové) mohli zbohatnout. Proto by se teď měli státu revanšovat. Zaplaťme dluhy státu, ale podle výše obohacení v demokratickém státě. A pokud by se bohatství sebralo lidem, kteří zbohatli v totalitě- bylo by to perfektní vyrovnání.
    starik
    • Jed na kubu
      10.09.2010 15:14

      uvidíš jak to dopadne když se sebere všechno všem, kdo tě asi zaměstná když bohatí na vše hodí bobek a přesunou aktivity jinam ha ? asi stát co ? Naopak měli bychom daně snížit a v mezinárodní konkurenci sem přetáhnout maximum firem od jinud, aby nám pomohli živit polovinu národa která nepracuje
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Mno
      10.09.2010 14:11

      zadlužení je tak velké především proto, že se léta sanovala místní ekonomika, a potažmo platy lidí v nerentabilních fabrikách, aby nebylo potřeba tolik propouštět. Druhým důvodem je neprovedená penzijní reforma a reforma sociálního systému. Takže se obohatil řekl bych skoro každýá, hlavně nízké příjmové skupiny, a zaplatií to všichni rovným dílem. Výdobytek sociálního státu je nasnadě...dluhy bude třeba platit až později :) Také se tomu říká sociální smír
      Bo
      • Re: Mno
        10.09.2010 14:49

        Nesouhlasím, mnohem víc se toho rozkradlo a zašantročilo.
        Homo
        •  
          10.09.2010 15:03

          To homo. Máte jen částečně pravdu. Souhlasím, že korupce stála veřejné rozpočty namalé peníze, ale na druhé straně se podívejte na srukturu státního rozpočtu, která je katastrofální. Začíná se šetřit všude, ale peníze všude chybí a zadlužování pokračuje stále nemalým dílem dále. Podívejte se kolem sebe, jak se zneužívají sociální dávky, kolik peněz rozdají poslanci před volbami atd. To jsou všechno rozhodující peníze, které podporují zadlužování. Nemáme důchodovou reformu a stačí se zamyslet o kolik let se dožíváme déle. Každá čtvrtá koruna jde na státní správu atd. Nejdříve musíme změnit strukturu rozpočtu, podle které budeme žít jenom tak, na co budeme skutečně mít.
          MERKUR1
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university