Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco se s Prahou 7 dohodlo na investicích v Bubnech. Projekt za 30 až 50 mld. Kč by mohl začít růst v roce 2013

Orco se s Prahou 7 dohodlo na investicích v Bubnech. Projekt za 30 až 50 mld. Kč by mohl začít růst v roce 2013

01.10.2010 10:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Městská část Praha 7 se dohodla s developerskou skupinou Orco Property Group OPG na miliardové přestavbě území v okolí železničního nádraží v Bubnech. Na tiskové konferenci to uvedl starosta městské části Marek Ječmének (ODS). V horizontu šesti měsíců až jednoho roku by měla být hotova podrobná studie přestavby celého území. Tu pak, někdy v roce 2011, má schválit pražský magistrát. Podle odhadů OPG by samotný projekt, jehož investice odhaduje výkonný ředitel Aleš Vobruba na 30 až 50 miliard korun, mohl začít růst v roce 2013.

V povýsledkovém online rozhovoru na Patria.cz v květnu tohoto roku Aleš Vobruba uvedl, že v Praze má OPG připraveny celkem čtyři velké projekty, o jejichž spuštění bude rozhodnuto na základě vývoje poptávky. Podle jeho tehdejšího odhadu měla být první stavba zahájena na území Bubny-Zátory ještě s rokem 2012. „Půjde o smíšený projekt s komerčními a residenčními plochami. Stejně tak počítáme s projekty se sociálním a veřejným využitím. Jakékoli zahájení stavby je podmíněno vyřešením současné nedobré dopravní situace a dalšími podmínkami,“ uvedl výkonný ředitel OPG. Na území Bubny-Zátory o rozloze 27 hektarů na rozmezí Letné a Holešovic by v rámci projektu OPG měly vzniknout byty, kanceláře, školy i parky. Uvažováno bylo také o přesídlení radnice městské části Prahy 7. „Je to nejdůležitější rozvojový projekt, která skupina Orco má,“ potvrzuje nyní Aleš Vobruba.

Lukrativní pozemky Orku prodala za 1,1 miliardy korun Správa železniční dopravní cesty. Podle Vobruby by se do lokality v rámci 15 až 20 let mohlo investovat odhadem 30 až 50 miliard korun a na projektu se budou zřejmě podílet také další developerské firmy. Orco je majitelem pozemků i hlavním investorem plánované výstavby. "Vždy jsme tvrdili, že Orco nebude samo stavět všechny objekty v tomto území, část projektu bychom chtěli stavět s dalšími partnery. V této souvislosti bych zmínil ECE na spolupráci na shopping centru," uvedl Aleš Vobruba, výkonný ředitel Orca pro ČR a SR.

Radnice Prahy 7 počítá s tím, že realizace projektu přímo ovlivní život asi 20 tisíc obyvatel městské části. „Dokud nebude hotová studie tohoto území, je předčasné hovořit o tom, jestli vznikne deset nebo milion bytů," uvedl Marek Ječmének. Podle něj na území má vzniknout jakési „město ve městě“, které přitom bude organicky propojené s okolními částmi Prahy 7 i Prahou 1 a 8. „S Orcem jsme se dohodli, že chceme postupně otevírat různé plochy tohoto území tak, aby se tam mohly konat různé kulturní akce, hudební akce, případně trhy," dodal starosta Ječmének.

Plány na přestavbu některých nádraží označují jejich odpůrci za kontroverzní, podle některých město příliš vychází vstříc developerům. Kvůli výstavbě byla například před časem zrušena památková ochrana některých staveb v areálu nádraží Bubny. Kromě lokality v Bubnech se v budoucnu počítá se zástavbou také na nevyužívaných železničních pozemcích na Masarykově a Smíchovském nádraží nebo na území bývalého Nákladového nádraží Žižkov. Kvůli výstavbě je nutné změnit územní plán hlavního města.

Akcie OPG na pražské burze v úvodu posilovaly o 3,6 % až na denní maximum 197 Kč/akcie, aktuálně však již o úvodní zisky přišly a v souladu s celým trhem se pohybují v lehkém záporu.

(Zdroj: ČT, čtk, Bloomberg, Orco)


Váš názor
  • To bude zase tunel do pražského rozpočtu
    01.10.2010 10:42

    Praha to zaplatí, ale užívat to bude někdo jiný, případně to budou objekty ekonomicky nevytěžitelné. Třeba nové nádraží spadne do klína ČD a pak se zprivatizuje za kačku, rychlodráha na letiště se nevýhodně pronajme nějaké kyperské společnosti. Ta potom nedosáhne slíbených zisků, tak v arbitráži, která je určitě domluvena už dnes, získá další desítky miliard.
    VeleOp
    • Re: To bude zase tunel do pražského rozpočtu
      01.10.2010 10:47

      To byl jen příklad. I když to budou jen školy a parky, tak nikdo nespočítá, kolik investora (Prahu 7) bude každodenní obsluha dluhu stát. Dnes si najmou poradce, kteří řeknou, že tak se na to pohlížet nedá. Tak potom holt budeme pohlížet na další kopec dluhů.
      VeleOp
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university