Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů za rok 2023?

Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů za rok 2023?

26.03.2024 17:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak správně na zdanění příjmů fyzických osob z cenných papírů za uplynulý rok 2023? Text advokátní kanceláře KLB Legal exkluzivně pro Patria.cz shrnuje základní pravidla. Příjmy z cenných papírů mohou být ze své podstaty dvojího druhu. Hovoříme o příjmech plynoucích z držby cenných papírů a o příjmech z prodeje cenných papírů. Toto teoretické rozdělení využívá i zákon o daních z příjmu1, který pro každou kategorii stanovuje odlišná daňová pravidla. Pojďme se na ně společně podívat.

Příjem plynoucí z držby cenných papírů

Typickými příklady příjmu plynoucího z držby cenných papírů jsou dividendy vyplacené akciovou společností, podíl na zisku podílového fondu plynoucí z držby podílového listu či úroky a jiné výnosy plynoucí z držby dluhopisů nebo směnek. Dividenda2 vyplacená tuzemskou akciovou společností3  podléhá 15 % srážkové dani (§ 36 ZDP). To znamená, že daň odvádí přímo akciová společnost a akcionáři je vyplácen zisk již očištěný o daň z příjmu (sám akcionář jej proto neuvádí v daňovém přiznání).

Složitější je to se zdaněním dividend zahraničních společností. Tento příjem zahrnují fyzické osoby do příjmů z kapitálového majetku (§ 8 ZDP), přičemž taktéž podléhá 15 % dani. Akcionáři si mohou v tomto případě započíst daň, jež byla zahraniční společností za akcionáře odvedena v zahraničí. Toto započtení může být provedeno metodou úplného zápočtu či (častěji) metodou prostého zápočtu (§ 38f ZDP). Určení, která z těchto metod bude aplikována, jakož i další podrobnosti stanoví příslušná smlouva o zamezení dvojího zdanění uzavřená mezi Českou republikou a státem, jehož daňovým rezidentem je plátce dividend. Bilaterální smlouvy o zamezení dvojího zdanění má Česká republika uzavřené s většinou zemí světa. Pokud však taková smlouva absentuje, je možné, že bude příjem akcionáře podléhat dvojímu zdanění.

Příjem z prodeje cenných papírů

Příjem z úplatného převodu cenných papírů uvádějí fyzické osoby v dílčím základu daně podle § 10 ZDP jako ostatní příjmy. Dílčí základ daně si mohou poplatníci daně snížit o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení, kterými jsou především pořizovací cena cenného papíru a výdaje související s uskutečněním následného převodu cenného papíru. Zisk z prodeje cenného papíru může být také snížen o případnou ztrátu z prodeje jiného cenného papíru, která nastala ve stejném zdaňovacím období.

Příjem z prodeje cenných papírů může být navíc od daně z příjmů osvobozen úplně, a to při splnění tzv. časového testu. Časový test je splněn, pokud mezi nákupem a prodejem cenného papíru uplynuly alespoň tři roky4  (§ 4 ZDP). Zároveň se také nesmí jednat o příjmy, které jsou nebo v minulosti byly součástí obchodního majetku poplatníka.

Je důležité doplnit, že od daně z příjmů jsou osvobozené veškeré příjmy plynoucí z prodeje cenných papírů, pokud ve zdaňovacím období nepřekročí částku 100 000 . Pokud ji však překročí zdaňují se veškeré příjmy, nikoli pouze ta část převyšující tuto hranici (nejedná se o klouzavou progresi).

Stranou ponecháváme změny ZDP související se změnami důchodové politiky přijaté v rámci novelizačního balíčku v prosinci 20235, jelikož daňové výhody na popularitě narůstajícího dlouhodobého investičního produktu (DIP) budou relevantní až pro daňová přiznání za rok 2024. To samé platí i pro úpravu časového testu spočívající ve stanovení horní hranice, po kterou budou moci být příjmy z prodeje cenných papírů osvobozeny od daně.6

____________ 

1) Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“).
2) Stejná pravidla platí také pro podíl na zisku z podílových listů a pro dluhopisy. Pro větší přehlednost textu autoři dále používají pouze označení „dividenda“.
3) Obchodní společnost, která je daňovým rezidentem České republiky.
4) Jedná-li se o kmenový list, činí tato doba 5 let – § 4 odst. 1 písm. u) in fine ZDP.
5) Stalo se tak přijetím zákona č. 462/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří.
6) Tato hranice je stanovena na 40 000 000 Kč. Jedná se o novelu ZDP provedenou zákonem č. 348/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů.

 

 

Filip Jindra, KLB Legal Autorem textu je Filip Jindra, právník advokátní kanceláře KLB Legal. Filip se zaměřuje na oblast kapitálového trhu. Mezi jeho specializace patří smlouvy a obchodní právo.

Názory autora se nemusí shodovat s názorem Patria.cz. Nejedná se o individualizované právní poradenství. Za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.

Tým KLB Legal se finančnímu právu a náhradám škody věnuje od roku 2012. Více než 20 zkušených právníků s řadou domácích i mezinárodních ocenění nabízí zastoupení v Česku i v zahraničí. 
 
 
 
 
 
 
 

Váš názor
  • chápu, že tady není daňové poradenství
    26.03.2024 18:34

    a taky článek má omezený rozsah, ale přeci jen to byl velmi stručný souhrn, resp. spíše základní teze. I tak díky
    MiGr
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data