Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rezervy zemního plynu v USA loni rostly rekordním tempem

Rezervy zemního plynu v USA loni rostly rekordním tempem

01.12.2010 9:34
Autor: ČTK

Prokázané rezervy zemního plynu a ropy ve Spojených státech se v loňském roce prudce zvýšily. Zásoby plynu se díky novým technologiím průzkumu a těžby v "nekonvenčních" břidlicových formacích zvýšily nejvíce v historii. Uvedl to v úterý ve své výroční zprávě vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Prokázané zásoby plynu v roce 2009 vzrostly o 11 procent na osm bilionů metrů krychlových a zvýšení o zhruba 800 miliard kubíků bylo nejvyšší v americké historii. Tento nárůst podle EIA dokazuje, jak dramatický dopad má na světový trh energie nový plyn čerpaný z břidlicových a dalších hornin pomocí nové technologie horizontálních vrtů a hydraulického štěpení. USA díky tomu mají po sedmi letech nárůstu zásoby zemního plynu na 12 let své spotřeby a tento potenciál dál roste.

Rezervy ropy se zvýšily o devět procent na 22,3 miliardy barelů a téměř smazaly předloňský pokles. Spojené státy mají nyní doma prokázané zásoby ropy na 3,3 roku spotřeby. Prokázané rezervy jsou ty, které jsou detailně prozkoumané a jsou připraveny k využití za současných technologií a podmínek na trhu. Celkové těžitelné rezervy bývají mnohem vyšší.

"Tento nárůst demonstruje rostoucí možnosti, jaké mají domácí zásoby plynu a ropy při uspokojování současné budoucí poptávky po energii v USA," uvedl EIA, který je součástí amerického ministerstva energetiky.

Rezervy zemního plynu loni rostly i přesto, že prudká expanze nových nalezišť srazila domácí velkoobchodní cenu této suroviny o 32 procent. Letos se již raketový růst zásob plynu promítl do dalšího poklesu ceny o téměř 25 procent. Firmám se hon za novou surovinou stále vyplácí díky rozšiřování a zlevňování nových technologií, které snižuje náklady průzkumu a těžby.

U ropy byl naopak růst zásob veden zvyšováním cen. Loňský růst termínové ceny ropy o 37 procent přiměl ropné společnosti k tomu, že do kategorie "prokázaných" přesunuly rezervy, jejichž těžba začala být ekonomická. V roce 2008 naopak kvůli tomu prokázané rezervy ropy klesly o více než deset procent, nejhlouběji za 32 let.

Nejvíce se loni rezervy plynu zvýšily ve státě Louisiana, kde díky rozvoji formace Haneysville Shale zásoby vzrostly o 77 procent. Prudce také rostly zásoby ve státech Arkansas, Texas, Oklahoma a Pensylvánie. Na formaci Fayetville v Arkansasu a obří struktuře Marcellus v Pensylvánii se rezervy loni téměř zdvojnásobily.

Největším vlastníkem rezerv ropy a zemního plynu i jejich těžařem zůstal loni britský koncern BP (429,05 GBp, 0,73%). Firma, jejíž vrt Macondo v Mexickém zálivu byl letos dějištěm největšího úniku ropy v historii, vlastnila na konci loňského roku 3,07 miliardy barelů prokázaných zásob ropy a 430 miliard kubíků zásob plynu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data