Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když žralok kouše žraloka…

Když žralok kouše žraloka…

09.12.2010 15:07
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na evropském (a nejenom evropském) finančním trhu přituhuje a regulátoři doširoka roztahují svá křídla. Ve snaze ochránit spotřebitele před jeho vlastními činy přichází s více či méně úsměvnými návrhy – prezident Sarkozy se dokonce nechal slyšet, že by nebylo špatné regulovat trhy ETF a dokonce trhy komoditní. V zájmu objektivity je třeba uvést, že ČNB jako nejvyšší český regulátor si v tomto prostředí uchovává až neuvěřitelnou dávku zdravého rozumu a snaží se velké většině těchto euro-nesmyslů čelit logickými argumenty. To, že to nakonec z EU stejně dostaneme příkazem, její snahu a zásluhy nijak nesnižuje.

I v tomto prostředí však existuje segment trhu, který si nadále žije vlastním životem a kterého se zostřený dohled regulátora (prozatím) dotýká jen okrajově – „nezávislé a bezplatné finanční poradenství“. Zcela záměrně jsem předchozí dal do uvozovek, jedná se totiž v českém prostředí o logický protimluv. Shodou okolností se navíc dnes v tisku objevila informace, že jedna z největších firem tohoto typu vystupuje z AFIZ – Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, argumentujíce zejména tím, že reálná síla AFIZ měnit podmínky na trhu je nulová a někteří ostatní členové této asociace mají tendenci před reálnými problémy „strkat hlavu do písku“. Co se děje, hýbou se konečně ledy? Nejspíše ne, napadá mě však v této souvislosti několik témat, která jsou prezentována jen okrajově nebo vůbec.

Tím prvním je zjevný rozpor mezi slovy bezplatný a nezávislý. Je nasnadě, že primárním motivem lidí pohybujících se „ve financích“ je vydělat peníze. Bylo to tak vždy a není to nic, za co by se bylo třeba stydět. Stejné je to v milionu jiných profesí – číšník si nejspíše také nešoupe nohy proto, že nadevše miluje roznášet guláše a svíčkové. Na straně druhé je však více než nefér nazývat bezplatným něco, co rozhodně zadarmo není.

Byznys finančního poradenství se totiž jako „zdarma“ v českém prostředí jenom tváří. To, že vám poradce na konci setkání nepředloží fakturu, ještě neznamená, že si na své peníze nepřijde – jen vy to nevidíte. Jeho odměna je totiž více či méně umně skryta v provizích, které jednotliví poskytovatelé produktů (pojišťovny, stavební spořitelny, penzijní fondy ad.) vyplácí smluvním partnerům a které z logiky věci navyšují cenu resp. nákladovost každého produktu. Tím se dostáváme k tématu nezávislosti. Pokud by příjem finančního poradce závisel na platbách od klientů, byl by sice stále závislý (na penězích od vás), ale měl by současně být alespoň objektivní. V jeho zájmu totiž je, abyste se službami které poskytuje, byli spokojeni a zůstávali jeho klienty dlouhodobě. Pokud je jediným zdrojem jeho příjmu provize od poskytovatele produktu, o nezávislosti nelze hovořit vůbec a objektivita je do značné míry dána zejména kvalitou interních kontrolních a analytických mechanismů mateřské firmy. Ty by totiž měly efektivně zabránit situaci, kdy primární hledisko vhodnosti produktu pro klienta není prokazatelný benefit ve vztahu k jeho portfoliu, ale výše inkasované provize.

Druhým tématem je zmatení pojmů zprostředkovatel a poradce. Všichni by se rádi titulovali jako finanční poradci, i když jsou ve své podstatě pouze prodejci pojistek. Nevěříte? Podívejte se na data z výroční zprávy zmíněného AFIZ za rok 2009 (link je přiložen níže) a zjistíte, že měřeno počtem smluv, jsou pojistky spolehlivě „nejoblíbenější“ produkt. Z celkového počtu 595 177 smluv uzavřených v roce 2009 přes všechny finanční produkty jich 386 895 bylo na produkty pojistné, tj. plných 65 %. Uvedené číslo navíc nezohledňuje celý trh, ale pouze firmy sdružené v AFIZ a to navíc jenom ty, které dané údaje poskytly.

Třetím tématem je dozorová asymetrie. Na tom samém místě jako v případě předchozím zjistíte, že členové AFIZ ke konci roku 2009 obsluhovali 1,72 milionu klientů, tj. cca 17% obyvatel České republiky. Opět připomínám, nejde o údaj popisující celý trh, ale pouze jeho část. Oproti tomu na Burze cenných papírů Praha podle dnešních HN obchoduje cca 50-100 tisíc lidí, tedy necelé 1 % obyvatel ČR.

Na tomto místě jistě netřeba složitě prokazovat, že míra dohledu, regulace a dozoru nad subjekty pohybujícími se na organizovaném trhu je mnohonásobně vyšší v porovnání s často (objektivně) nezkušenými jednotlivci, schopnými se na finanční situaci jiných jednotlivců podepsat potenciálně velmi negativně. Proč tomu tak je?

A téma poslední? Vždy zbystřím, když se nějaká firma začne prezentovat jako morálnější a čestnější než ty ostatní a ptám se, proč mi to vlastně říká…


Hezký víkend!

P.S. A teď ten slíbený link - http://www.afiz.cz/store/afiz_vz_2009.pdf  


Váš názor
  • Kvalita článku
    14.12.2010 15:30

    Dobrý článek, nicméně po zkušenostech českého kapitálového trhu (Private Investors, Quantum, Sati a další) mi nepřijde český akciový trh jako přeregulovaný. Regulovat neformální trh finančního zprostředkování ovšem bude dosti komplikované. Nenajdou se důkazy, že to, co doporučil poradce jako nejvýhodnější, je ve skutečnosti pro klienta nevýhodné. Jinak řečeno - chybí transparentní cenový mechanismus. Jinak by se takové doporučení, které je ke škodě klienta dalo soudit jako podvod. I když cena (akcií) na burze je manipulovatelná, je veřejná a jasně interpretovatelná - to je hlavní rozdíl, na tom lze postavit regulaci.
    VSE LIMITED
  •  
    09.12.2010 15:40

    Hezký článek. Mimochodem v tom dokumentu AFIZ je pan Ježek, toho jsem neviděl asi tak 20 let. ;-) Před revolucí i roky po revoluci jsme vzhlíželi k západní Evropě jako k místu, kde se máme co naučit při cestě k fungujícímu a prosperujícímu trhu. Pořád nejsme v průměru stejně bohatí jako národy na západ od nás, ale proboha, fakt, že tam směřují špatným směrem se stal evidentní až šokujícím způsobem. Jistě jsou bohatší než my kvůli jiným věcem, než které obhajují dnes. Nesmíme se nechat strhnout ke dnu. Může se stát, že v určitém okamžiku se stane odchod z EU celkovou výhodou, a pokud se tak stane, nesmíme to přehlédnout. Obchodníci a bankéři si mohou vydělat, ale pokud nakonec svou práci odvedou tak, že je spokojena i druhá strana, tak v čem je problém? Elementární právo konkurence existovat nebo vzniknout zaručuje, že tyhle instrumenty nemohou systematicky okrádat lidi Rádobypravicový Nicolas Sarkozy sám by byl zaplatitelný, ale na svoje regulace si bude muset zaměstnat celou armádu úředníků, kteří budou sžírat více peněz než ti, které budou regulovat, a navíc z toho nikdo nebude mít nic pozitivního. K tomu ještě všichni tihle lidé budou vědět o finančních trzích méně než profesionálové ve finančním sektoru. Nebo se aspoň budou muset tvářit, že nevědí skoro nic, aby nepřerostli přes ramena jejich hlavnímu šéfovi, panu Sarkozymu, který o finančích trzích ví starou bačkoru. A nejen proto je opravdu snadné přes něho přerůst. ;-) Jsem si jist, že tyhle věci jsou dnes nezávisle jasné řadě Čechů na důležitých místech a že je to částečně i naší tradiční národní skepsí - a negativními zkušenosti se zázračnými řešeními. Ale zase nelze upřít Václavu Klausovi, že si schopnost Čechů takhle racionálně uvažovat o ekonomice částečně vybojoval. Bez něho by možná všichni naši obchodníci a centrální bankéři uvažovali stejně jako pan Sarkozy, tedy skoro vůbec.
    •  
      10.12.2010 13:37

      Vidím, že nesledujete naše média. T.Ježek se vyskytuje každou chvíli v rozhlasu - třeba několikrát letos dokonce v ´diskuzi´ s Tesařem - i v telce. Např:http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/790865
      Kalka.
    • klobouk dolů
      09.12.2010 22:56

      zatím nejlepší z článečků na Patrii. Pár lidí Vám asi nebude moci přijít na jméno.
      lime
      • Re: klobouk dolů
        10.12.2010 13:41

        Poctivost a nestrannost přece patří k imagi, ne? ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data