Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise zaslala EPH a J&T Investment Advisors prohlášení o námitkách kvůli maření kontroly

Evropská komise zaslala EPH a J&T Investment Advisors prohlášení o námitkách kvůli maření kontroly

20.12.2010 13:44, aktualizováno: 20.12. 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise zaslala společnostem Energetický a průmyslový holding a J&T Investment Advisors, které podnikají v odvětví elektrické energie v České republice, prohlášení o námitkách. Podle jejího předběžného stanoviska tyto společnosti bránily kontrole, kterou ve dnech 24. až 26. listopadu prováděli pracovníci Komise v jejich prostorách v Praze. Kontrola probíhala v rámci antimonopolního šetření. Takové maření kontroly by znamenalo, že dané společnosti porušily své povinnosti spolupracovat s pracovníky Komise během kontrol a předložit veškeré dokumenty týkající se šetření. Firmám hrozí, že přijdou až o jedno procento ze svého celosvětového obratu ve formě pokuty.

J&T vyjádření neposkytla, mluvčí EPH Martin Maňák se nechtěl k šetření příliš vyjadřovat. "Žádný dokument od Evropské komise v tomto duchu jsme zatím neobdrželi," uvedl. Zdůraznil ale, že se šetření netýká finanční skupiny J&T. "Společnost J&T Investment Advisors je součástí EPH a před časem byla přejmenována na EP Investment Advisors," upřesnil Maňák.

EPH čelí spolu s energetickým gigantem ČEZ podezření evropských úřadů, že vytěsňují konkurenci. "Pokud komise v rámci svého vyšetřování získá dostatečné důkazy, že došlo k protiprávnímu jednání, může uložit pokutu až do výše jednoho procenta celosvětového obratu společnosti," uvedla komise. Podle výroční zprávy EPH ve Sbírce listin holding v loňském roce utržil 7,22 miliardy Kč.

Komise na základě informací, které má v tomto stádiu řízení k dispozici, zaslala společnostem Energetický a průmyslový holding a J&T Investment Advisors prohlášení o námitkách, protože podle jejího předběžného stanoviska oba tyto podniky bránily kontrole, kterou Komise v jejich prostorách prováděla. Kvůli maření kontroly proto Komise v květnu 2010 zahájila řízení proti těmto dvěma podnikům. Ve dnech 24. až 26. listopadu 2009 provedla Komise kontroly v prostorách českých společností činných v odvětví elektrické energie a uhlí. Vyšetřovala případná porušení antimonopolních pravidel EU. Pravomoc provádět kontroly představuje jeden z nejdůležitějších vyšetřovacích nástrojů, které Komise používá k odhalení případů porušování antimonopolních předpisů. Inspektoři mají pravomoc kontrolovat a pořizovat kopie dokumentů, které souvisejí s podnikáním, bez ohledu na to, v jaké formě jsou uloženy. Inspektoři si v průběhu kontroly standardně zajistí přístup k veškeré dokumentaci, jak předpokládá nařízení č. 1/2003, aby zabránily zničení elektronických souborů.

Inspektoři identifikují zejména účty elektronické pošty klíčových osob v kontrolované společnosti a zamezí v průběhu kontroly přístup k těmto účtům, aby se předešlo jejich zničení. Komise musí zkontrolovat jak e-maily z období před začátkem kontroly, tak e-maily, k jejichž výměně došlo v jejím průběhu. Pokud jde o elektronické dokumenty, právo na neomezený přístup do prostor společnosti a na pořizování kopií dokumentů souvisejících s podnikáním znamená, že inspektorům je třeba poskytnout hesla k zabezpečené elektronické poště.

Během kontroly ve společnostech Energetický a průmyslový holding a J&T Investment Advisors došlo k řadě incidentů týkajících se správy účtů elektronické pošty a přístupu k elektronickým záznamům. Pracovníci těchto podniků konkrétně nezablokovali účet elektronické pošty, neotevřeli zabezpečené e-maily a přesměrovali příchozí e-maily.



(Zdroj: Evropská komise, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data