Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítek chce právo řídit Sazku a prodej zadlužené O2 arénu

Vítek chce právo řídit Sazku a prodej zadlužené O2 arénu

28.12.2010 10:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem společnosti Sazka, chce plnou moc k řízení Sazky a plánuje prodej zadlužené O2 arény v pražských Vysočanech. Řekl to prezident fotbalového klubu Sigma Olomouc a Vítkův společník Josef Lébr dnešním Hospodářským novinám. Vítek s Lébrem také chtějí odchod nynějšího šéfa Sazky Aleše Hušáka.

Sazka, kterou vlastní ze zhruba 68 procent ČSTV, se dostala do určitých finančních problémů, kromě závazků u bank musí platit i vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Vítek skoupil její závazky u Komerční banky a Raiffeisenbank. Sazka a nyní hrozí, že firmu pošle do insolvence, "pokud akcionáři nebudou chtít změnu". "Hala se musí prodat, i se ztrátou. Sazka není od toho, aby provozovala haly, ale loterie," řekl deníku Lébr. Vítek s Lébrem chtějí do Sazky nalít 2,5 až tři miliardy korun. Podobný plán představila minulý týden finanční skupina Penta, která se o Sazku také zajímá.

Sazka nechtěla Vítkův plán komentovat. "Žádné návrhy jsme neobdrželi. Bylo by předčasné se k něčemu vyjadřovat," řekl mluvčí firmy Zdeněk Zikmund. Podle HN teď akcionáři řeší, co se Sazkou: zda dál spoléhat na jejího šéfa Aleše Hušáka, či kývnout na nabídky Penty nebo Vítka. "Lébrovy názory mají hlavu a patu. Přeji si, aby se obě velké skupiny (Penta a Vítek) spolu potkaly, a ne aby spolu o Sazku zápasily. V každém případě se musí změnit systém řízení Sazky," řekl listu šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. Šéf ČSTV Pavel Kořan uvedl, že "všechny varianty je nutné probrat s právníky, auditory a ve výboru ČSTV". "Pořád vidím možnost přežití Sazky i bez investorů zvenčí," řekl Kořan.

Radovan Vítek se společně s realitní společností CPI již minulý týden ohradil proti spekulacím některých médií, která označují současné aktivity společnosti Penta vůči Sazce za společnou dohodu. "Radovan Vítek se od těchto kroků Penty distancuje a bude v případě Sazky i nadále postupovat samostatně," uvedl. Vítkova pohledávka za Sazkou činí 950 milionů korun.

Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna, nabídla finanční pomoc Sazce ve středu. Ta má spočívat v tom, že Penta by do Sazky vložila řádově miliardy korun a další garantované platby v řádu stovek milionů , za což by v loterijní společnosti získala stoprocentní podíl. S nabídkou seznámila zástupce sportovních svazů, kteří po jednání připomněli, že rozhodnutí a konkrétní kroky musí učinit akcionáři Sazky, tedy zejména Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

„Vstup investora Penta podmínila dohodou s akcionáři, zpracováním plánu restrukturalizace, bezodkladným jmenováním nového vrcholového vedení, zpracováním plánu prodeje neproduktivních aktiv, včetně prodeje Malé arény, případně O2 Areny, a pozastavením veškerých investic.

Vedení Sazky minulý týden ve středu uvedlo, že bude po Pentě požadovat náhradu škody v řádu miliard korun a obrátí se v této souvislosti na soud. "Nepravdivé informace, týkající se hospodaření a finanční situace Sazky, zveřejnili její zástupci s cílem uměle snížit její hodnotu a získat neoprávněný prospěch. Dalším cílem bylo poškodit konkurenta a zvýšit hodnotu vlastních, veřejně obchodovaných akcií," uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

(Zdroj: HN, čtk, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data