Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sach (CETV): Rok 2011 bude příznivější než loňský s růstem na všech trzích, na číselný výhled je ještě brzy; akcie rostou až o 10 %

Sach (CETV): Rok 2011 bude příznivější než loňský s růstem na všech trzích, na číselný výhled je ještě brzy; akcie rostou až o 10 %

23.02.2011 16:29, aktualizováno: 23.2. 16:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Za méně obtížný, než rok uplynulý, označil v konferenčním hovoru k výsledkům mediální skupiny CETV rok 2011 finanční ředitel skupiny David Sach. Zatímco trhy v roce 2010 ještě pokračovaly v poklesu, výsledky CETV podle něj ukázaly na stabilizaci a pozitivní efekty restrukturalizace firmy. „Rok 2011 považujeme pro hospodaření skupiny CETV za zlomový,“ uvedl šéf skupiny Adrian Sarbu. Zároveň odmítl on i finanční ředitel poskytnout finanční indikaci na výsledky roku 2011 jako příliš předčasnou.

Akcie firmy na pražském trhu ráno reagovaly na výsledky firmy za 4Q/rok 2010 poklesem o 2,5 procenta, v dalších fázích obchodování ale ztráty překlopily až do zisku 6,5 procenta ke 355 Kč/akcie. Na americkém trhu Nasdaq titul obchoduje na úrovni 19,80 USD/akcie, což znamená zisk více jak 10 procent.

Pro rok 2011 CETV dle svých odhadů očekává růst soukromé spotřeby na všech trzích CETV a růst HDP v rozmezí 1,4 procenta (v Rumunsku) až 3,4 procenta (na Slovensku). Podle finančního ředitele Sacha nicméně kvůli specifikům navazujícím na chování inzerentů na ještě utlumených trzích v minulém roce nelze očekávat v nejbližším období lineární vývoj v reklamních příjmech vůči růstu hrubého domácího produktu.

CETV očekává v prvním čtvrtletí roku 2011 agregátní růst svých trhů v dolní polovině jednociferného pásma (tedy do 5 %). Růst trhů s reklamou nicméně skupina očekává na všech svých trzích, u většiny v průběhu prvního čtvrtletí roku (s výjimkou Rumunska). Za hlavní cíle pak CETV vytyčila pro letošní rok udržení či posílení tržního podílu a sledovanosti (CEO Sarbu již dříve označil za optimální úrovně pro výtěžnost do hospodaření firmy tržní podíl kolem 40 %), nákladovou disciplínu, která umožní zvýšení marží s postupným oživením trhů a snahu o udržení CAPEX pod úrovní roku 2010. Za další z priorit byla jmenována tvorba pozitivního volného cash flow a pozitivní OIBDA v divizi Media Pro.

Finanční ředitel Sach dále uvedl, že skupina očekává návrat reklamních cen na úrovně roku 2008 během nejbližších dvou let, tedy do roku 2013. Již poslední čtvrtletí roku podle Sacha ukázalo na růst reklamních tržeb v situaci plochých trhů a CETV bez investic do nových aktivit udržela náklady na stabilní úrovni. Obměna konvertibilních dluhopisů podle Sacha podpořila splatnostní profil firmy a ta se v roce 2011 soustředí na generování kladného volného cash flow. Změnu skupina sleduje také u struktury reklamních příjmů, která se dle vyjádření během konferenčního hovoru rozšiřuje od čisté dominance reklamních spotů k dalším podobám příjmů, například z product placementu či sponzoringu s provázaností na divizi obsahu.

Za specifikum tuzemského reklamního trhu v posledním čtvrtletí roku CETV označila nárůst inzerce plynoucí do menších televizních kanálů v určitém kontrastu k poklesu u hlavních značek trhu. „za klíčové považujeme, že se nám v ČR podařilo udržet celkovou vedoucí pozici a zhruba zdvojnásobit sledovanost Nova Cinema. Vedoucí Nova TV dle skupiny disponuje rozhodující GRP na trhu,“ uvedla CETV.  GRP CETV dosahuje zhruba 60 %, podíl na poslechovosti se meziročně snížil za rok 2010 o 4 % na 45 % (ČT 23 % y/y stabilní, prima 19 % y/y +2 %, ostatní 13 % y/y +2 %), tržní podíl pak o 2 % na 69 % (Prima +1 % na 22 %, ČT stabilní 7 %, ostatní +1 % na 2 %). Sledovanost Nova Cinema se zvýšila ze 2 % na 4 %. Za obtížné označila skupina CETV zejména na tuzemském trhu dosažení reklamních cen roku 2008. Skupina odmítla poskytnout konkrétnější vyjádření k současné úrovni reklamních cen v ČR relativně vůči úrovni roku 2008, stejně tak jako poodkrýt strategii skupiny vůči konkurenci a jejímu rozhodnutí o případném snižování reklamních cen.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data