Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Philip Morris CR zvýšil loni zisk i tržby a potvrdil výplatu rekordní dividendy, která se nebude opakovat

Philip Morris CR zvýšil loni zisk i tržby a potvrdil výplatu rekordní dividendy, která se nebude opakovat

29.04.2011 13:53, aktualizováno: 29.4. 14:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská tabáková společnost Philip Morris ČR, náležející do skupiny PMI po schválení dnešní valnou hromadu potvrdila, že vyplatí ze zisku roku 2010 s nasazením rozpuštěných zisků minulých let mimořádně vysokou dividendu 1260 korun na akcii. Hrubá výše je tak o plných 480 korun nad úrovní dividendy ze zisku roku 2009, v čisté výši pak cca 1070 .

Šéf představenstva společnosti, kterým je Alvis Giustiniani na jednání valné hromady ale ihned upozornil, že příští rok se tato situace opakovat nebude. „Firma už dividendu nebude moci posílit ze zadrženého zisku minulých let a je třeba také vnímat, že konsolidovaný výsledek firmě klesl,“ uvedl Giustiniani, podle kterého růst cen nestačí kompenzovat pokles trhu jako celku a také tržního podílu.

Tuzemský PM CR zveřejnil nekonsolidovaný čistý zisk, který v roce 2010 meziročně vzrostl o 13 procent na 2,43 mld. . Tržby firmě stouply na 10,84 mld. z předloňských 10,38 mld. . Konsolidovaný čistý zisk, který vychází z konsolidovaných finančních výkazů PM CR a PM Slovakia, se naopak o 4,6 procenta snížil na 2,39 mld. . Výchozí pro dividendu, kterou firma vyplatí v celkovém objemu 3,46 mld. , je nekonsolidovaný výsledek.

Vývoj cigaretového trhu v ČR a tržního podílu mateřské PMI na něm, odkrylo za nejnovější období 1Q11 zveřejnění výsledků koncernu z 21. dubna. Mateřský Philip Morris International (PMI) v něm na jednu akcii zvýšil očištěný zisk meziročně o 18 procent na 1,06 USD a o jeden cent tak překonal očekávání trhu dle agentury Bloomberg. Tržby (očištěné od DPH) za stejné období vzrostly o 4,5 procenta na 6,8 miliardy dolarů, zatímco trh odhadoval 6,95 miliardy dolarů. PMI navíc vzestupně revidoval odhad celoročního zisku 2011 díky lepšímu výhledu svého podnikání a to o dvacet centů výše do rozmezí 4,55-4,65 USD, zatímco konsensuální odhad trhu počítal s 4,49 dolary na akcii. Z údajů PMI vyplynulo, že cigaretový trh v prvním čtvrtletí roku 2011 v České republice poklesl o 2,0 procenta (za celý rok 2010 předtím o 2,7 %), za čímž podle firmy stál ještě dopad zvýšení spotřebních daní zavedeného v dubnu 2010 plus růstu cen cigaret ve 2Q10 a v prvním čtvrtletí roku 2011.

Podle interních odhadů Philip Morris ČR, opakovaných na dnešní VH,  se celkový trh s legálními cigaretami v ČR v roce 2010 snížil v porovnání s předchozím rokem o 2,7 procenta na 21,1 miliardy kusů, což bylo způsobeno nárůstem prodejních cen v důsledku zvýšení daní.

Dodávky celé skupiny PMI na celkový trh poklesly v prvním čtvrtletí letošního roku o 9,4 procenta, což vedlo ke snížení celkového tržního podílu skupiny PMI o 3,7 procenta na 45,0 procenta.

Podle maloobchodního výzkumu agentury A.C. Nielsen za celý loňský rok poklesl tržní podíl Philip Morris ČR na českém trhu o 1,5 procentního bodu na 54 procent. Objem domácího odbytu společnosti se v porovnání s předchozím rokem snížil o 7,9 procenta. Pokles prodejů celé skupiny PMI se projevil zejména u značek s nižší marží a byl částečně kompenzován nárůstem prodejů vlajkové značky Marlboro (o 0,2 % na celkových 6,5 %) a značky Red&White (o 0,5 % na celkových 13,1 %).

Šéf představenstva tuzemského PM CR Giustiniani na dnešní VH vyslovil názor, že spotřebitelé jsou stále citlivější na cenu, což bude platit i do budoucna. „Jejich chování ovlivnila recese, hledají levnější alternativy,“ řekl. Firma podle něj tomuto trendu vyjde vstříc mimo jiné zavedením většího balení cigaret po 24 kusech, které vyjde pro zákazníky levněji.

Valná hromada PM CR projednala personální obsazení vedení firmy. Sám Giustiniani akcionářům oznámil, že hodlá příští rok ve vedení firmy skončit, protože ho čeká práce v Hongkongu. Představenstvo oznámilo, že Giustiniani po více než tříletém vedení poboček Philip Morris v ČR, na Slovensku a v Maďarsku odchází na pozici viceprezidenta pro Thajsko, Hongkong, Tchaj-wan, Indočínu a Bangladéš. Od června jej ve funkci nahradí současný šéf maďarské pobočky koncernu András Tövisi. Prozatím se ale po dnešním potvrzení valnou hromadou na následující roční období stali členy představenstva tuzemské firmy Giustiniani a vedle něj finanční ředitel Daniel Gordon a dále Walter Veen, Andrea Gontkovičová, Igor Potočár a Richard Nič. Do dozorčí rady pak byli zvoleni Daniel Fahrny, Paul Maas, Vasileios Nomikos a Jiří Davídek. Za zaměstnance jsou pak jejími členy Petr Bubeníček a Michal Škába.

(Zdroj: PM CR, PMI, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data