Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„What goes up must come down“ naruby podle Merrill Lynch. Vsaďte si na banky a Evropu

„What goes up must come down“ naruby podle Merrill Lynch. Vsaďte si na banky a Evropu

20.07.2011 18:26

Když je v určitou chvíli celé odvětví tím nejvíce nenáviděným z celé ekonomiky, stane se z něj vždy do dvou měsíců hvězda, která svým růstem zastíní ostatní akcie. Toto lze v současnosti říci o akciích evropských bank, uvedl v dnešní prezentaci pro správce investičních fondů Patrik Schöwitz, investiční stratég z Merrill Lynch. Nejen kontrariáni by proto dále měli navýšit svou expozici vůči "zbitým" evropským akciím.

Nejedná se přitom o pouhé „věštění“ jediného stratéga, ale o výsledky pravidelné analýzy dat vzešlých z průzkumu provedeného v druhém červencovém týdnu investiční divizí bankovní skupiny Bank of America mezi 265 správci fondů, které dohromady sdružovaly aktiva za 792 miliard dolarů.

Jak z evropského, tak z globálního pohledu jsou mezi fondy relativně nejméně drženými tituly zástupci bankovního sektoru. Na samotném evropském kontinentu potom byly v červnu bankovní tituly vůči benchmarku zastoupeny o 57 procent méně, zatímco v červnu to bylo „jen“ o 33 procent méně.

Celkově byla z řad institucionálních investorů cítit rostoucí averze vůči všemu evropskému – váhy v portfoliích v červenci meziměsíčně klesly u 13 z 19 evropských sektorů. Kromě finančního sektoru byl přitom podle Merrill Lynch odliv peněžních prostředků nejsilnější u utilit a celkově potom u defensivních titulů. „V Evropě je zkrátka příliš negativismu,“ shrnul vzedmutí averze k riziku Patrik Schöwitz.

Na druhé straně spektra oblíbenosti (tj. relativního zastoupení v portfoliu) investičních fondů stojí podle červencového průzkumu americké technologické tituly, dále akcie společností ze spotřebního segmentu rychle se rozvíjejících trhů, a z Evropy potom společnosti zaměřené na produkci ropy a zemního plynu.

Dosavadní preferenci defenzivních a cyklických titulů podle Schöwitze vystřídala investiční strategie, kterou by šlo popsat jako „nic s expozicí vůči Evropě a nic cyklického“. 64 procent dotazovaných v červenci označilo za svou nejhorší obavu právě „vývoj v Evropské unii“, zatímco v červnu to bylo 43 procent respondentů. Pouze každý desátý správce investičního fondu se přitom obává špatného vývoje v jednáních o navýšení amerického limitu zadlužení.

Pokud jde o rozložení mezi jednotlivé třídy aktiv, pak institucionální investoři nadále v globálním měřítku věří spíše akciím (zvláště těm technologickým a energetickým) a komoditám, než-li státním dluhopisům.

Zatímco rozložení aktiv podle analýzy Merrill Lynch odpovídá dlouhodobým statistickým průměrům, nechuti investorů podstupovat riziko je prý na trhu stále příliš a lze proto ještě očekávat „kontrariánský singál“ u rizikovějších aktiv.

(Zdroj: Merrill Lynch, Morningstar, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data