Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Objevena největší série útoků hackerů po celém světě, terčem i vlády, OSN či Mezinárodní olympijský výbor

Objevena největší série útoků hackerů po celém světě, terčem i vlády, OSN či Mezinárodní olympijský výbor

03.08.2011 11:17
Autor: ČTK

Čínští hackeři jsou zřejmě odpovědní za desítky těch nejsilnější útoků proti počítačovým sítím mnoha velkých světových firem a organizací včetně OSN. Oznámila to dnes softwarová společnost McAfee ve zprávě o aktivitě hackerů na mezinárodní scéně v posledních pěti letech. Společnost uvedla, že za útoky stojí "státní sektor", který blíže nespecifikovala. Jeden z expertů firmy McAfee prozradil, že důkazy ukazují na Čínu.

Dlouhý seznam obětí zahrnuje vládní agentury z USA, Tchaj-wanu, Indie, Jižní Koreje, Vietnamu nebo Kanady. Útoky byly vedeny například proti Sdružení zemí Jihovýchodní Asie (ASEAN). Mezinárodnímu olympijskému výboru, Světové antidopingové agentuře a zhruba sedmdesáti dalším společnostem od podniků obranného průmyslu po tvůrce softwaru.

Podle zprávy společnosti McAfee, která je významným dodavatelem antivirového softwaru, hackeři v roce 2008 napadli počítačový systém v ženevském sídle OSN, aniž si toho kdokoli všiml. Po dobu dvou let tu pročesávali obsáhlé databáze údajů. OSN oznámila, že o zprávě firmy McAfee ví a záležitost vyšetřuje.

"Sami jsme byli překvapeni obrovským rozsahem napadených organizací a troufalostí útočníků," komentoval zprávu viceprezident společnosti McAfee Dmitri Alperovitch. "Co se děje s (uloupenými) daty, je stále ještě otevřená otázka. I kdyby ale například jen část z nich byla použita pro porážku konkurence v obchodní soutěži, ztráty by byly enormní," dodal.

Experti McAfee rozpoznali rozsah hackerských útoků letos v březnu, když narazili na logy (počítačové protokoly) útoků při analýze serveru, který v roce 2009 figuroval v kauze hackerského útoku proti jisté zbrojní firmě. Některé útoky podle nich trvaly pouze měsíc, nejdelší z nich - vedený proti olympijskému výboru nejmenovaného asijského státu - trval přes dva roky.

"Společnosti a vládní instituce jsou znásilňovány a pleněny každodenně," upozornil Alperovitch. Firmy podle něj ztrácejí konkurenceschopnost a vlády cenné utajované údaje. "V oblasti duševního vlastnictví jde o největší majetkový přesun v dějinách," poznamenal a dodal, že rozsah zločinných operací je "obludný".

Odborníci oslovení agenturou Reuters se shodují v názoru, že původcem útoků je Čína, protože některé z napadených počítačových sítí obsahují informace pro Peking zvláště cenné. Sítě mezinárodního a několika národních olympijských výborů byly například napadeny před zahájením olympiády v Pekingu v roce 2008.

"Všechno ukazuje na Čínu. Mohlo by to také být Rusko, ale víc důkazů svědčí pro Čínu," řekl expert Střediska pro strategická a mezinárodní studia Jim Lewis. "Podobných akcí by byly schopné i Spojené státy a Británie, ale není důvod, proč by se pouštěly do vyzvědačství samy proti sobě," dodal.


Váš názor
  •  
    03.08.2011 11:57

    11:15 McAfee: Mobilní uživatelé představují pro své firmy bezpečnostní riziko, kromě rizikového chování také používají nedostatečnou ochranu proti mobilním hrozbám. (MediaFax)
    Mudrc
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m