Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec stresu s akciemi a dluhopisy bez ztráty zisků...  stačí následovat Sorose, Biggse a Rogerse a pořídit si farmu

Konec stresu s akciemi a dluhopisy bez ztráty zisků... stačí následovat Sorose, Biggse a Rogerse a pořídit si farmu

10.08.2011 15:04, aktualizováno: 10.8. 15:35

Aktualizováno

Jak se dopracovat k 16% ročnímu zhodnocení investice bez nutnosti trefit každou vlnu na trzích? Stačí si pořídit pár dobře položených farem a vydělávat jak na jejich pronájmu, tak na výnosu z půdy. Radí celá řada osobností investičního světa v čele s Jim Rogersem.

„Když jsem lidem řekl, že zakládám investiční fond se specializací na farmy a zemědělskou půdu, ptali se: Cože budeš dělat?,“ přibližuje svůj životní příběh Američan Perry Vieth, který po 38 letech v investičním bankovnictví rozjel fond Ceres Partners LLC, který dnes sdružuje 61 farem v celkové hodnotě přes 63 milionů dolarů v Illinois, Indianě, Michiganu a Tennessee. Přiznává, že pro lidi z Wall Street nebylo jednoduché pochopit podnikání na míle vzdálené od obchodování cenných papírů přes počítač.

Dnes by se jim přitom mohl smát. Jeho fond totiž od svého založení v lednu 2008 generoval roční průměrný výnos (po odečtení všech poplatků) na úrovni 16,4 procenta. Takové zisky nebylo snadné nalézt ani v posledním roce, kdy trhy bezmezně ovládali býci. Dle statistik agentury Bloomberg bylo v roce 2010 možno o trochu výnosněji investovat jen do komodit, kde index sdružující hlavních 19 z nich (Thomson Reuters/Jefferies CRB index) zhodnotil investici o 17 procent. Akcie loni z celosvětového pohledu (MSCI All Country World Index) vynesly 13 procent (včetně reinvestice dividend), zisky z dluhopisů dosáhly 4,7 % (Bank of America Merrill Lynch’s Global Broad Market Index) a sázka na americkou měnu – dolarový index – přinesla jen 1,5 procenta.

Vyhlídky do budoucna přitom také nemusí být špatné. Jim Rogers a George Soros již delší dobu hovoří o tom, že poroste poptávka po zemědělské půdě a její nabídka bude naopak klesat. Investoři kupují půdu ve Spojených státech stejně jako v Rusku, Africe i Jižní Americe spolu s tím, jak rostou ceny zemědělských komodit. Od již zmiňovaného roku krizového roku 2008 si index osmi hlavních komodit tohoto druhu (Standard & Poor’s GSCI Agriculture Index) připsal roční průměrný zisk 5,3 procenta, zatímco akciový index S&P 500 v průměru klesl o procento. Čtvrtletí, kdy došlo k poklesu cen, bylo málo a volatilita byla mnohem menší než u akcií.

„Často jsem lidem říkal, že zemědělská půda je jednou z nejlepších investicí na světě,“ opakuje se Jim Rogers, který v roce 1996 správně předpověděl komoditní rally. „Musíte ale nakupovat na správném místě, kde prší, a musíte si sehnat farmáře, který ví, co dělá. Když se vám to povede, je to dvojnásobná bomba, protože se vám zvyšuje i hodnota úrody,“ radí.

Další známá investiční persona - Barton Biggs, vyjmenovává následující pozitiva: půda je investicí, která generuje příjem, je teoreticky bezpečná a navíc představuje zajištění proti inflaci. Upozorňuje ale i na to, že jde o velmi nelikvidní a „komplikovanou“ investici. Na druhou stranu je podle něho její návratnost velmi vyrovnaná, odhaduje ji na 6 – 7 % ročně.

Globální index cen potravin v prvním kvartálu letošního roku dosáhly nových rekordních maxim a Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) varovala, že nárůst cen připomíná světovou potravinovou krizi z roku 2008. Prudké zdražení potravin tehdy v některých zemích vyvolalo nepokoje. Také letos se staly rozbuškou nepokojů v severní Africe – Egyptě, Tunisku, Libyi a dalších zemích. U růstu cen potravinářských komodit z části stály sucha a požáry v Rusku, které zlikvidovaly podstatnou část obilné produkce a donutily Rusko zavést zákaz na vývoz obilí.

Od té doby se sice situace na trhu zemědělských stabilizovala. FAO potom na konci prvního pololetí uvedla, že očekává, že současné vysoké ceny zůstanou ještě po celý příští rok. Odborníci navíc varují před rychlým růstem střední třídy v Číně, Indii a dalších rychle se rozvíjejících ekonomikách, který požene poptávku i ceny vzhůru. "Situace ve světovém zemědělství se rychle zhoršuje, nabídka zaostává za rostoucí poptávkou, v důsledku čehož se svět během několika let může potýkat s vážným nedostatkem potravin," varoval před měsícem Jim Rogers. Pro investory, kteří si zvolí sázku na zemědělskou půdu tak může budoucí vývoj znamenat kromě růstu hodnoty pozemků i růst výnosu z prodeje toho, co se na nich urodilo.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, FAO, S&P , Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university