Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orbán: Záchrana Maďarů s hypotékou z dluhové spirály je opatřením na záchranu země. Náklady ponesou banky

Orbán: Záchrana Maďarů s hypotékou z dluhové spirály je opatřením na záchranu země. Náklady ponesou banky

12.09.2011 17:51, aktualizováno: 12.9. 18:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Maďarská vláda se po víkendových jednáních rozhodla ochránit své občany, kteří si nabrali hypotéky ve švýcarských francích, stanovením nižšího fixního kurzu forintu ke švýcarskému franku. Rozdíl mezi ním a aktuálním kurzem franku má jít dle potvrzení premiéra k tíži věřitelských bank. Odchodu těchto bank z Maďarska se vláda kvůli tomuto opatření neobává, uvedl Viktor Orbán, který vládní plán dnes představil v budapešťském parlamentu.
"Jde o jedno z opatření v rámci plánu na záchranu země," řekl Orbán. Součástí opatření bude podle něj také zjistit, kdo je zodpovědný za to, že si Maďaři mohli v dřívějších letech brát úvěry a hypotéky v zahraničních měnách zcela neomezeně, a "čí zájmy za tím stály".

Statisíce Maďarů propadají do dluhové spirály kvůli úvěrům, které si dříve brali ve švýcarských francích. Pro dlužníky, kteří by chtěli své dluhy ihned zcela splatit, by měl podle vládního plánu platit směnný kurz 180 forintů za frank. Dnešní kurz franku je 233 forintů, v době uzavírání úvěrů se kurz pohyboval mezi 155 a 160 forinty za frank. Tyto úvěry byly tehdy atraktivní kvůli nízkým úrokům, v současnosti ale nejméně 100 tisícům maďarských rodin hrozí, že přijdou o své domy a byty, na něž si půjčily.

"Rozdíl mezi stanoveným a reálným kurzem musejí nést banky," zdůraznil Orbán. "Nemám žádné obavy, že by zahraniční banky kvůli tomu Maďarsko opustily," dodal.

Zcela jiného pohledu je ale například rakouský ministr zahraničí Spindelegger, který nejnovější krok maďarské vlády označil za existenčně ohrožující pro rakouské banky včetně Erste a Raiffeisen a je připraven obrátit se s žalobou na Evropský soudní dvůr. Rakouská ministryně financí Maria Fekter již maďarské straně zaslala oficiální protest. „Plán povede k okamžitým a hlubokým ztrátám v maďarském bankovním systému a představuje hrozbu pro stabilitu celého středoevropského finančního trhu a bankovního systému,“ uvedla ministryně v otevřeném dopise maďarskému ministru financí Matolcsymu. „Rezolutně odmítáme, který je útokem na právní bezpečnost, nikdy se v podobné podobě neobjevil v žádné ze zemí EU a je zlomením důvěry investorů ve fungující tržní ekonomiku a demokracii jako takovou,“ napsala dále ministryně.

Maďarská vláda jako součást opatření také vyhlásila boj lichvářům, kteří obdobně jako v jiných zemích východní Evropy půjčují sociálně slabým na často až stoprocentní úrok měsíčně a splátky vymáhají i násilím. Mezi jejich oběťmi jsou často i Romové. Vláda hodlá stanovit maximální roční úrok na 30 procent, vyšší bude trestným činem. Hodlá také centrálně určovat výši poplatků za vodné, stočné a odvoz odpadků, i když jsou tyto činnosti v rukách soukromých společností. Budapešť kromě toho hodlá jednat s EU o možnosti zavést na luxusní zboží DPH 35 procent.

Stabilizační zákon má zabránit dalšímu zadlužování Maďarska a jeho obyvatel. "Uvede do souladu penzijní systém, zdravotní pojištění, daňový systém a finance obcí," uvedl Orbán a vrátil se tak k prvnímu kontroverznímu kroku maďarské vlády, kterým byl konec soukromého spoření na penzi.

Stát podle něj současně vytvoří mnoho nových pracovních míst zahájením velkých investičních projektů v zemědělství a energetice.

(Zdroj: čtk, APA, Bloomberg, DPA)


Váš názor
  • Bejkárna
    13.09.2011 12:25

    Větší bejkárnu si nedovedu představit. Ti co žili v maďarské realitě a vzali si hypotéku za 9% musí vesele dál platit, ti co buď spekulovali (i.e. hráli lotynku s měnou) nebo nechápali měnová rizika budou zachráněni vládou. S trochou nadsázky ... pokud někdo nechápe rizika půjčky v cizí měně, pak by ze zákona měl mít zákaz brát si půjčku a to v jakékoliv měně. Různí lidé si tu přejí různé věci, já bych si přál, aby to položilo některou z domácích bank a pan Orbán to musel zacálovat. Na to je to ale asi příliš malé. No ale vzhledem k tomu, že by to pak také sanovali a platili ti co si půjčili v HUF za devítku, tak snad radši ne. Takže poučení: finanční nezodpovědnost se vyplácí, alespoň v dnešním Maďarsku (potažmo v celé drahé EU).
    razit
    • Re: Bejkárna
      13.09.2011 12:34

      Není to úplně tak. Finanční negramotnost se vyplácí výhradně jen v masovém měřítku. Jako jedinec jste lidově řečeno v prdeli. Naštvaná masa potencionálních voličů je mocná motivace i strašák dohromady.
      Peté13
      •  
        13.09.2011 13:34

        Jo máte pravdu, stádo volů bude asi vždy nebezpečnější než jeden osamocený vůl. Empiricky bych to dokazovat nechtěl ;-)
        razit
  •  
    13.09.2011 10:16

    dobra myslenka pro blaho zitrka na ukor druhych..tu uz mel Hitler Lenin i Stalin
    OPTIMISTA
  • no fajn
    13.09.2011 9:21

    že mě to taky nenapadlo. Zadlužím se a pak za mě bude někdo úroky splácet :-)) ach ti maďaři, kde se ty paroubkovské manýry naučili?:-)) Ve výsledku přijdou na řadu další problémy. Jak začnou politici vrtat do financí, je zle.
    Jesse
    • Re: no fajn
      13.09.2011 9:34

      Kde se to naučili? Ale P.....u, vždyť v této socialistické Evropě je zachraňován kdekdo, celé státy? Tak to ja pak pochopitelné, že další se také chtějí svézt.
      tlustý hrabě
      • to je fakt síla
        13.09.2011 9:51

        ..."Negativně tentokrát přispěl i odliv prostředků z ČR do rozpočtu EU"...
        Jesse
      •  
        13.09.2011 9:48

        Njn, když já to taky tak vidím ...
        Jesse
  • Že by v Maďarsku nevládly banky, ale prezident?
    13.09.2011 9:09

    No držím mu a jeho Maďarům palce, aby to dotáhli do úspěšného konce. Samotný princip je levárna, banky určitě počítaly s tím, že se pěkně napakují. Z pohledu akcionářů asi nic moc, chápu. Pokud nějaká soudružka pláče, že koupila za 160 a vláda jí nutí prodat za 180 (plus úroky) místo 230 a prodělá, ať si jde dát pět ran dveřmi. Problém bude asi jedině v případě, že by se Letzte a Raifscheisse chovaly tak, jak jest popsáno v konspiračním Zeitgeistu, mám na mysli konrétně princip "krytých-nekrytých" půjček a generováním "nových" peněz.
    Berounskej
  •  
    13.09.2011 8:59

    Tržní ekonomika a demokracie jako taková...a v EU? To si snad děláte prdel?
    tlustý hrabě
    •  
      13.09.2011 9:16

      Orban ide diskriminovať maďarov, ktorí si vzali úver vo forintoch pri 9%. Úver vo frankoch sa poskytoval pri 3% - tie úroky sa nezdajú ale až teraz pri kurze 240 HUF/CHF sa splátky priblžne rovnajú. Takže sa dá povedať, že maďarom proste ušiel zisk zo špekulácie na CHF a sú len tam kde by boli ak by si požičali v HUF :))) ( a ešte na okraj byty tam boli oveľa lacnejšie ako v ČR alebo SR )
      vlado
      •  
        13.09.2011 9:24

        První názor, který trochu ozřejmuje situac, dík za něj.
        Homo
    • Co je horší?
      13.09.2011 9:10

      Přemýšlím jestli je horší tenhle socialistický regulační sytém do kterého se maďarská vláda pouští, nebo to že celkový efekt vážně vypadá jako by se maďarská politická scéna snažila něco dělat pro dobro občanů?
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university