Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hračka na víkend

Hračka na víkend

07.10.2011 18:03

ThomsonReuters přichází se zajímavou hračkou. Je to kalkulačka, která na základě různě nastaveného snížení hodnoty řeckého, španělského, portugalského, italského a irského dluhu (haircut) počítá kapitálový deficit evropských bank (capital shortfall)*. Kalkulačka může pracovat i s různými úrovněmi Tier 1 poměru (tedy požadovanou výší kapitálu), výstupem je vedle celkového deficitu kapitálu i deficit u jednotlivých bank, které by v daném scénáři neprošly zadaným testem poměru Tier 1.

Následující obrázek ukazuje jednu z kombinací vstupů a odpovídající výstupy. Při 5 % Tier 1 poměru, cca 50 % snížení dluhu Řecka, třetinovém u Portugalska a Irska a mírném u Itálie a Španělska tu bude bankám v eurozóně chybět něco přes 25 miliard eur:

hračky1

Připomeňme, že červencové zátěžové testy nepočítaly se snižováním hodnoty vládních dluhopisů v rozvahách bank. Podle ThomsonReuters by úprava jejich cen na tržní hodnoty znamenala problémy u 18 bank, kterým by dohromady chybělo 40 miliard eur. MMF hovoří o kapitálovém deficitu ve výši 100 – 200 miliard eur. SocGen v červnu odhadovala, že po 50 % snížení hodnoty dluhu u Řecka, Irska a Portugalska a po 20 % snížení hodnoty dluhu Itálie a Španělska by celková potřeba navýšení kapitálu v systému byla na úrovni 22 miliard euro (počítala i UK banky). Nyní pár scénářů s kalkulačkou:

• Pokud budeme optimisty – necháme klesnout hodnotu řeckého dluhu o 50 %, Tier 1 nastavíme na 5 a restrukturalizační nákazu zastavíme u Řecka, potřeba bude asi 25 miliard eur. Tíhu nesou zejména řecké banky, z jádra má problémy je Volksbank a to jen ve výši 200 milionů eur.

• Přidáme-li 50 % haircut u Portugalska, jsme celkem na 30 miliardách eur, problémy jsou opět v převážné většině případů u periferních bank.

• 50 % haircut u Irska s celkovou sumou ani jmény bank nedělá téměř nic.

• 25 % snížení hodnoty dluhu u Itálie začne nahoru posouvat těžké váhy – problémy má Unicredit a Commerzbank, spolu s Volksbank stále ale jen v řádu stovek milionů eur.

• A pokud přidáme 25 % haircut u Španělska, stále se potápí hlavně periferní banky, celkem chybí asi 70 miliard kapitálu. Hledám, hledám, ale ani jedna francouzská banka nemá nedostatek kapitálu. Mimochodem, nyní se tento scénář blíží v parametrech scénáři SocGen, odhad deficitu je ale mnohem vyšší.

• Teprve kombinace výše uvedeného a Tier 1 kapitálu na sedmi posouvá do miliardových deficitů Commerzbank, DB, Unicredit, SocGen, BNP a samozřejmě i spoustu dalších periferních bank. Celkem chybí 170 miliard eur kapitálu – tedy něco jako scénář MMF.

Uvedené hrátky mají samozřejmě takovou míru volnosti, že házet miliardami můžeme v podstatě, jak chceme. Čelíme totiž nejistým scénářům, navíc s výraznou mírou kruhové reference – problém zadlužených zemí je problémem bank (zejména jejich) a banky může v konečném důsledku zachraňovat jen stát (či ECB). Představme si třeba 50% snížení hodnoty řeckého dluhu s tím, že řecká vláda souběžně s ním poskytne „důvěryhodné“ záruky na vklady ve svých bankách a navýší jejich kapitál. Abychom získaly určitý pojem o proporcích uvedených krizových čísel, můžeme je vztáhnout k od října plánované výši EFSF, který by měl mít volné zdroje ve výši nějakých 600 miliard eur:

hračky2

I přes vývoj posledních dní jsme stále daleko od toho, abychom mohli sebevědomě prohlašovat u nás jednu dobu tak populární „zdroje jsou“. Ale situace není nezvládnutelná, minimálně co se týče navyšování kapitálu bank. Jde pak jen o jeden z minimálně tří nutných kroků – vedle posílení bankovního systému** (navýšení kapitálu, odsávání jeho špatných aktiv na ECB, či EFSF) tu je stále potřeba efektivního mechanismu prevence šíření nákazy na nezachranitelné ekonomiky (viz předchozí článek). Pak můžeme doufat, že přijde nedestruktivní default Řecka, popř. dalších.

A ani potom nemá minimálně periferie vyhráno. Pro demonstraci si dovolím zopakovat graf ukazující hluboký strukturální primární deficit - „provozní zisk“ zemí eurozóny. Ten je i po očištění o cyklické vlivy hluboko v červených číslech. Určitým paradoxem je, že Řecko je na tom v tomto ohledu znatelně lépe než zbytek periferie, dolů ho táhnou zejména vysoké úrokové náklady:

hračky3

Je tedy jasně patrné, že i kdyby byly v případě vysoce zadlužených zemí úplně eliminovány úroky (tedy dluh), vládní „firma“ je stále ztrátová a svou ztrátu kryje dalším navyšováním dluhu. Default jí tak může ulevit, ale neřeší to, že je i na provozní úrovni v červených. A jsme opět o diskusi o znovuzískání konkurenceschopnosti.


*Kalkulačku najdete ZDE.

**Povšimněme si mimochodem zajímavého paradoxu: V USA sílí vlna rozhořčení a protestů proti velkým finančním institucím, které úspěšně poloparazitující na celé společnosti. Zástupci americké vlády zároveň domlouvají Evropě, aby si své instituce podpořila, a budoucnost eurozóny do značné míry závisí na tom, zda to udělá.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university