Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesmysly kolem eura aneb reakce na článek Jiřího Paroubka

Nesmysly kolem eura aneb reakce na článek Jiřího Paroubka

11.10.2011 9:37
Autor: Zdeněk Tůma, KPMG Česká republika

Mám tento sloupek rád proto, že mám-li nápad a chuť, tak něco napíši a nic a nikdo mě nenutí psát v pravidelných intervalech, natož pak na někoho reagovat. Pokud se ovšem bývalý pracovník RaJ (pro později narozené: státního podniku Restaurací a jídelen) začne vyjadřovat k měnové politice, a to způsobem nanejvýše nešťastným, nezbývá centrálnímu bankéři – byť taktéž bývalému – vystoupit na obranu ekonomie, rozumu a faktu. Šíření podobných nesmyslů totiž nelze nechat bez potrestání, byť jen verbálního. Předesílám, že věty, které budu komentovat, se nesnažím účelově vytrhnout z kontextu, o čemž se čtenáři mohou sami snadno přesvědčit (jedná se o článek „Co nám říká krize eurozóny?“, LN, 10. října 2011, s. 12).

Citace č. 1: „ Euro Německu prokázalo za dvanáct let své existence výhody stabilní měny, na které je každá exportní země – tedy i ČR – silně závislá.

Komentář: Skutečnost je taková, že před vznikem eura byla německá marka stabilní měnou a přijetí eura byl zřejmě největší vklad, který kterákoli členská země do další integrace Evropy učinila. Měnovou politiku v Evropě fakticky do té doby určovala německá Bundesbanka, neboť ostatní měny na ní byly explicitně či implicitně navázány. Německo proto riskovalo, že euro na rozdíl od marky nebude požívat srovnatelné kredibility, a to z prostého důvodu: eurozóna zahrnuje rozličné skupenství zemí, které by pro finanční trhy nemusely být stejně věrohodné jako Německo samotné. Toto riziko se v prvních deseti letech existence jednotné měny nenaplnilo. V každém případě Německo dalo všanc stabilitu vlastní měny a rozhodně souhlasem s vytvořením eurozóny stabilitu nezískalo, pouze ji neztratilo.

Citace č. 2: „ Euro přineslo snížení měnového rizika pro země, které předtím mezi sebou vedly nekonečné a nemilosrdné měnové války, aby tak pomohly svému exportu na úkor konkurence.

Komentář: Je pravda, že ve starších ekonomických učebnicích najdeme pár odstavců o „beggar-thy-neighbour policy“, neboli vydírání svých sousedů řízenou devalvací. Zároveň nutno zmínit, že poslední významnější zmínka o tomto typu politiky je v prostředí Velké deprese v USA ve 30. letech minulého století. Pokud se ale podíváme na posledních padesát či šedesát let v Evropě, neumím si dost dobře představit, jak Finsko vydírá Německo řízenou devalvací či naopak. A i když si vezmeme srovnatelné země, Francii a Německo, najdeme sice pár let, kdy frank posílil, ale celkově od 50. let francouzská měna systematicky oslabovala. Totéž platí třeba pro Itálii či Španělsko (historická data viz např. na http://www.bundesbank.de/). Evidentně tedy nejde o nemilosrdné měnové války, ale o snahu zachovat konkurenceschopnost méně výkonných zemí. A rozhodně se nedá na žádných datech prokázat, že by těmto zemím zafixování kurzu prostřednictvím zavedení eura pomohlo k větší výkonnosti.

Citace č. 3: „Nyní je uvnitř eurozóny měnové riziko nulové, a to také vedlo k rychlému snižování úrokové míry.

Komentář: Souvislost nulového měnového rizika uvnitř eurozóny a úrokové sazby není zcela zřejmá. Ke snížení nominálních úrokových sazeb došlo především vlivem nižší inflace (viz známá rovnice Irvinga Fishera) a celkem logicky pak všichni akceptují nižší úrokovou sazbu, neboť jejich výnos je méně znehodnocován inflací. A to platí i pro – v článku zmíněné – bankéře a finančníky. Všechny totiž zajímá především reálný výnos vkladů/investic, pročež bychom měli odlišovat nominální a reálnou úrokovou sazbu, což autor vůbec nečiní. Snížení měnového rizika sice mohlo ke snížení sazeb přispět, je však na místě dodat, že ke snížení úrokových sazeb přispělo především chybné hodnocení finančních trhů, že členství v eurozóně automaticky přináší nižší kreditní riziko. Jak dluhová krize jasně ukázala, nepřináší.

Citace č. 4: „Kdybychom měli euro i my, platí také pro nás nulové měnové riziko. Měnová politika by se nezměnila. V dobrých časech byla vždy shodná s měnovou politikou ECB. Když jsme chtěli demonstrovat nezávislost nějakým tím protisměrným odchýlením, vždy jsme na to doplatili.

Komentář: Samozřejmě lze namítnout, že v tomto směru jsem zaujatý, neboť jsem od doby vzniku eura působil v ČNB a jsem spoluodpovědný za její měnovou politiku, včetně „nějakých těch protisměrných odchýlení“. Nicméně: (i) Jinou úroveň hlavní měnověpolitické sazby má ČNB ve srovnání s ECB prakticky po celou dobu existence eura (není bez zajímavosti, že sazba ČNB byla mnohdy na nižší úrovni než sazba ECB). Co autor citace myslí oním „protisměrným odchýlením“ není tedy vůbec jasné. (ii) Pokud autor nemá na mysli úroveň sazby, ale směr působení měnové politiky, pak by stálo za zvážení, zda by v období rychlého posilování koruny (zejména roky 2001-02, 2008) doporučil nereagovat a úrokové sazby nesnižovat. Razance posílení koruny by byla samozřejmě ještě větší. (iii) Samozřejmě, že pružný kurz má svá pro i proti, přesto jsem přesvědčen, že v posledních deseti letech u nás převážila stabilizační role měnové politiky (zároveň přiznávám, že se asi ode mne jiné tvrzení očekávat nedá :-). Toto tvrzení však na rozdíl od autora citací mohu alespoň doložit empirickou analýzou (viz např. The Euro Adoption Debate Revisited: The Czech Case, http://journal.fsv.cuni.cz/mag/article/show/id/1185), kterou u autora citací a zmíněného článku postrádám.


V článku by se našla celá řada dalších výroků, které by si zasloužily komentář, například trestuhodné nerozlišování nominálního a reálného zhodnocení měny: jak jsme viděli v řadě zemí, přijetím eura nedošlo k odstranění reálného zhodnocování, přičemž právě to – nikoli nominální pohyby kurzu – je klíčové pro konkurenceschopnost kterékoli země. Na obranu jednotné měny jistě vystoupit lze, a to i korektně po odborné stránce, byť je to poslední dobou čím dál obtížnější. Výše uvedený článek je ale v důsledku scestné argumentace a faktických chyb v tomto směru kontraproduktivní.


Váš názor
  • Souduh Paroubek také řekl:
    11.10.2011 16:54

    "Pro nás mladé, kteří jsme únor 1948 neprožili jako osobní zkušenost, je toto datum především historická událost, kdy byla s konečnou platností rozhodnuta otázka politické moci, došlo k likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky. Nyní, třicet let po únoru 1948, jsou pro nás mladé ideje Února živou výzvou...." Jen se ptám, proč se tímto psychopatem a notorickým lhářem Patria zabývá?
    Dan
  • ???
    11.10.2011 14:25

    Mě nejvíce zaráží, že se pan Tůma pouští do polemiky s panem Paroubkem. Me to přijde, že se snaží sbírat politické body do další kariéry. Nechci nijak polemizovat o jeho schopnostech či neschopnostech, ale proč řeší Paroubka-politika? Měl by se především podívat do řad strany za kterou kandidoval v pražských volbách. Tam je daleko více větších "nesmyslů" !
    miki1
  •  
    11.10.2011 13:59

    Tak můžeme tady rozvinout diskuzi, jestli řadový občan doplácel více na nepoctivé zaměstnance RaJ dříve nebo na nepoctivé centrální bankéře dnes. Co?
    Berounskej
    •  
      11.10.2011 14:09

      Je to neporovnatelné, asi jako pneumatiky se žárovkami. I když tyto dvě instituce oblbovaly obyvatelstvo stejnou metodou :-)) Jedno vím jistě - osel by neměl lozit do politiky a návdavkem vrtat do ekonomických záležitostí, kterým z povahy věci nemůže rozumět. Nevím jak by Paróbek rozhodoval, kdyby měl vyhazova své vlastní peníze, jak to předváděl z peněz daňových poplatníků :-))) Od té doby se přece na jeho ekonomickém "vzdělání" nic nezměnilo.
      Jesse
      •  
        11.10.2011 14:15

        No myslím, že Paroubek před tím chtěl rozhazovat prachy vidlema a teď by je nejraději rozhazoval bagrem. Jinak budu rád když se i příště do parlamentu dostane, hlavně aby sebral hlasy socanům a bolševikům.
        tk69
        •  
          11.10.2011 14:17

          souhlas, sebrání hlasů komoušům a socnům bude jeho první užitečný krok v jeho politické kariéře :-)))
          Jesse
          •  
            11.10.2011 14:21

            nevite nekdo kolikrat ma parouback prectenej mein kampf?
            Azb
  •  
    11.10.2011 13:54

    TAK TADY ČTU VŠECHNY TY KOK....RNY A ŘÍKÁM SI,.ŽE TI ČEŠI MAJÍ HO.. CO NA PRÁCI!VAŠE STAROSTI PANE TŮMA A PANE PAROUBKU NA MOJI HLAVU..VČ.VŠECH PŘÍTOMNÝCH DISKUTÉRŮ,KTEŘÍ MÍSTO ABY PRACOVALI,SI ZDE VYLEJVAJÍ TY SVOJE NESMYSLY NA NA NAŠE DŮCHODCOVSKÉ HLAVY.NO ALE 10/10 NA ŠESTOU JE NAŠTĚSTÍ POMĚRNĚ MÁLO.OSTATNĚ KOHO ZAJÍMÁ PAN TŮMA A PAROUBEK????????
    BOB
    •  
      11.10.2011 14:25

      ssssh, nekric tady, odpoledni siesta
      aragog
  •  
    11.10.2011 13:23

    To ne.Pan Paroubek na pana Tůmu nemá.Jen nechápu proč raději pan Tůma nenapíše článek proč si pan Kalousek půjčil dvacku na co mu to je?
    coast
  • Paroubek & Tůma
    11.10.2011 12:51

    jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.
    oradapoisson
    • Re: Paroubek & Tůma
      11.10.2011 13:54

      Přesně.
      Berounskej
  •  
    11.10.2011 12:48

    Pane inženýre to snad nemáte zapotřebí komentovat pana Paroubka z RAJ.Nehrozí zase nějká legranda KPMG v USA? naposledy tam rychle zaplatila eráru 500 milonků dolárků za nějaké podvůdky.
    coast
  •  
    11.10.2011 11:28

    "A rozhodně se nedá na žádných datech prokázat, že by těmto zemím zafixování kurzu prostřednictvím zavedení eura pomohlo k větší výkonnosti." Jaké jsou pak po "odborné stránce korektní" argumenty pro zavedení Eura? Děkuji.
    Topi
    •  
      11.10.2011 12:41

      Uz se tady reklo o srovnavani centralniho bankere a pracovnika RaJ, o tom nic nereknu a take jsem si nemyslel ze budu zastavat se Paroubka ve verejne diskuzi, a to proti osobe velice diplomatickeho a vzdelaneho cloveka. Nicmene prave primitivizmus a nicnedelani/vahani na zacatku roku 2008 vedlo ke zbytecnemu posilovani koruny a zabrzdeni cele nasi ekonomiky ( nejsem cech a ziju tady tretinu sveho zivota a muzu rici nasi ekonomiky) A prave to byla vyhoda samostatne meny, kterou se vsichni se tak chlubily a nic nedelaly. Take bych to vzal po vetach: 1. Nemecko na spolecne mene ziskalo nejvic, s tim nemuzete nesouhlasit, takze veskere argumenty jsou jenom sestrojene proti pracovniku RaJ 2. Soros a ostatni dravci by samostatne meny slabsich statu vyuzily behem krize ke krasnemu vydelku Beggar-your-neighbour policy pouziva kazdy stat vcetne US, neni to zadna predvalecna metodika. Je to jen vsechno trochu vice zamaskovano. A i kdyz se Cesko snazilo aby CZK neposilovala nebo posledni akce Svycarska, jak tomu odborne rikate??? 3. Tady s Vama souhlasim, riziko neni nulove jen si vsechny mysleli, ze je nulove. 4. Tak tady to je potrefena husa prvni... Nerikam, ze menova politika byla spatna, byla decentni, jen jednotlive kroky byly spatne nacasovane. A uz vubec nebyla lepsi nez ta eurozony, coz ale je dost podprumerny vykon. A pasaze pochvalovani sama sebe je urcite pod Vasi urovni, slusi to jen Kalouskovi. Je ale Vase zasluha, ze jste neudelal chyby, protoze jste nedelal skoro nic. Porad se ale Vas hodne vazim, a radim vas do 5% smetanky toho co ceska Republika momentalne ma.
      aragog
      • Nemuzu se s Vama nesouhlasit, pane
        11.10.2011 12:58

        nemuzu si s Vama nesouhlasit. Pan Tuma vycuvava fakta z prstu a veta "A rozhodně se nedá na žádných datech prokázat..." se mi libila nejivic :) To vlastne znamena jenom ze se neda prokazat ani obracene? Jinak CNB je opravdu banda tupcu, treba na pani Zamrazilovou jsem si poukazoval uz v roce 2007 (kdy opakovane tvrdila ze v Cesku nejsou bubliny), v roce 2008 (prectete ji rozhovor tady Patria.cz) a i ted kdy mluvi o zvyseni sazeb - amateri nasazeny Klaunem do CNB ktery o skutecnem svete peniz maji jenom teorie. Taky umim hezky mluvit o rybareni.
        foreign investor
  • ragovat na Paroubka?
    11.10.2011 10:50

    Není to ztráta času?:-)) Všichni si dobře pamatujeme, jaké asi mohli tito lidé získat v RaJ a podobných organizacích ekonomické vzdělání... Spočítat sklenky za pultem, zvážit párky a napsat referát k výročí VŘSR... vskutku "kvalitní" praxe ekonoma :-)))
    Jesse
  • Z bláta do louže
    11.10.2011 10:41

    Tak co si mám z té politiky vybrat: - v Česku soc. dem. hájí evropskou integraci, protože si od ní slibují více socializace. Naproti tomu "občanští" demokraté jsou proti ní, protože jsou nacionalisté. Koho si mám jako příslušník střední třídy vybrat? - v Německu se zase prosadili zelení s unáhlenou likvidfací jaderné energetiky a ministr financí Schäuble překrucuje fakta o možnostech Evropy pomoci Řecku, protože financím nerozumí nebo nej ve vleku lobbyistických poradců. Všichni mají strach z bankrotu Řecka. To jim nakukali právě centrální bankéři jako prodloužená ruka bankéřů ostatních. Teyd těch, kteří Řecku nezodpovědně napůjčovali a teď jim to máme my splácet. My, Češi, si všem budeme raději platit naše vlastní dluhy.
  • Z bláta do louže
    11.10.2011 10:40

    Tak co si mám z té politiky vybrat: - v Česku soc. dem. hájí evropskou integraci, protože si od ní slibují více socializace. Naproti tomu "občanští" demokraté jsou proti ní, protože jsou nacionalisté. Koho si mám jako příslušník střední třídy vybrat? - v Německu se zase prosadili zelení s unáhlenou likvidfací jaderné energetiky a ministr financí Schäuble překrucuje fakta o možnostech Evropy pomoci Řecku, protože financím nerozumí nebo nej ve vleku lobbyistických poradců. Všichni mají strach z bankrotu Řecka. To jim nakukali právě centrální bankéři jako prodloužená ruka bankéřů ostatních. Teyd těch, kteří Řecku nezodpovědně napůjčovali a teď jim to máme my splácet. My, Češi, si všem budeme raději platit naše vlastní dluhy.
  • Rodina nadevše...
    11.10.2011 10:20

    A zase z toho čpí ten HRAD. Prostě KMOTR je KMOTR a tento je ten největší. Proti KMOTROVI přece nepujdu, vždyť tolik mi toho dal... a tak dobře mě celou dobu učil...
    Skalar
  • Vše je jinak
    11.10.2011 10:20

    Pane Tůmo, bankovní apod. odborníci dokázali, že vůbec nechápou realitu světa, jeho vývoj, souvislosti. Vím, jak např. mě radili odborníci s akciemi, již si to řeším lépe sám. Opravdu "obyčejní" lidé využívající přirozený intelekt + selský rozum (což se v ČR nenosí resp. nesmí) dokáží často jako Paroubek (za co je zamindrákovanými Čechy odsuzován, neunesou to...) říci podstatu našich neřešitelných velkočeských problematik.
    Václav
    • Re: Vše je jinak
      11.10.2011 10:52

      upřímně řečeno, nechat o navýsost odborné věci, jako je zavedení Eura, rozhodovat neumětely a tupce Paroubkova typu, to může napadnout jen stejného omezence.
      Alex
    • Re: Vše je jinak
      11.10.2011 10:39

      jakmile někdo vysloví "selský rozum", já slyším "Dunning-Krugerův efekt".
      toncek
      • Selský rozum
        11.10.2011 11:13

        Justin Kruger a David Dunning. Neschopný a nevědomý: Jak obtíže v rozeznávání vlastní neschopnosti vedou k přemrštěnému sebehodnocení.Myslím, že český selský rozum nemá s tímto přirovnáním nic společného.A co se týká Paroubka jeho jediné kvality vidim v tm, že když se mu spašil "život v ternkách " tak no na rozdíl od jiných dokázal rychle po svém vyřešit.O jiných kvalitách mohou polemizovat pouze lidé , kteří mu fandí a naslouchají. A pan Tůma samozřejmě moralné patří o level výše , ale odbornici v jeho profesi takě najdou " chyby " kterých se dopustil.že ?
        AMN
        • Re: Selský rozum
          11.10.2011 15:14

          žádný český selský rozum neexistuje, stejně jako zlatý český ručičky, co čech to muzikant, a podobný bláboly
          toncek
          • co Čech
            12.10.2011 16:46

            snad co Čech, to prostatista
            magnus
  •  
    11.10.2011 10:04

    kdo je odbornik ??? a jak se pozna od spekulanta v jakemkoli kabate dnestni doby ???nejsem si jist ze to bezpecne poznam..ja tedy ne
    OPTIMISTA
  • Výborně!
    11.10.2011 10:01

    Výborný článek, jen tak dál. Pokud nebudou odborníci líní ukázat na to jak politici překrucují fakta, třeba se časem politická scéna i trochu zkultivuje a přestane používat manipulativní metody.
    • Re: Výborně!
      11.10.2011 11:13

      I já se připojuji ke kladnému hodnocení Vašeho článku! Moc se mi ale nelíbí Vaše dehonestační zmínka o p. Paroubkovi jako ekonomovi z RaJ a porovnání s Vámi jako centrálním bankéřem, protože v době, když jste jím byl, tak byl p. Paroubek mj. premiérem. Takže toto považuji od Vás za trochu "podpásovku", jakkoli to nemění nic na tom, že některé názory p. Paroubka jsou zřejmě, eufemisticky řečeno, poněkud zavádějící.
      Karel Havel
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.