Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Groupon – kam s ním?

Groupon – kam s ním?

24.10.2011 12:38
Autor: Ondřej Palát, Patria CF

Soudě podle ohlasů na páteční rozhodnutí amerického prodejce slevových kuponů Groupon zažádat o uvedení na NASDAQ to snad Groupon ani raději neměl dělat.

Skutečnou cenu trh přiřkne Grouponu až po road show, která začíná dnes, nicméně střed valuace odpovídá 10,8 miliardy dolarů, což je zhruba polovina úrovně, kde se ještě před pár měsíci pohybovaly představy investorů a šéfa firmy Andrewa Masona.

Minulý týden prý Groupon zvažoval, jestli to celé neodpíská, informační black-out přerušovaly jen občasné zprávy o účetních inkonzistencích, podivných metrikách businessu (Groupon např. vymyslel nový indikátor „Adjusted CSOI”, podle kterého hodnotí svou výkonnost, a který přistupuje k nákladům na marketing jako jednorázovým investicím, ne kontinuálním nákladům, což je přinejmenším sporné) a „zaručených“ zpráv o tom že Grouponu dochází nebo brzo dojdou peníze.

Znamená to, že hodnota Grouponu od léta poklesla na polovinu?

Hlavní námitky kritiků této společnosti se dají shrnout takto:

- Inherentní lokálnost business modelu – na rozdíl od Google, Facebooku a dalších firem které mají vlastní globální engine, na který mohou napojit libovolné množství zákazníků, s náklady na každého dalšího klienta blížícími se nule. Na Googlu můžete vyhledávat cokoli odkudkoli, a pro navazování a udržování kontaktů s přáteli užitečnost sociálních sítí s rostoucí vzdáleností jen vynikne. Naproti tomu, masáž v San Francisku si z Prahy neobjednáte – Groupon prostě obsluhuje obrovské množství lokálních trhů, a každý je úplně jiný. To mimochodem ukazuje na to, že až jednou Groupon do té Prahy půjde, nemusel by jít napřímo, ale mohl by si koupit někoho z lokálních hráčů v této oblasti, který už se tu vyzná a ví, kde ty masážní salóny najde.

- Vysoké náklady na prodej – na základě jejich S-1 podání to vypadá, že musí investovat 1,43 dolaru, aby vydělali jeden dolar.

- Relativně nízký počet opakovaných nákupů - cílem Grouponu je získat masu zákazníků, kteří nakupují opakovaně, a když odstanou chuť se bavit nakupováním jako sociální aktivitou, jdou na stránky Grouponu najisto.

- Pracovní kapitál – dá se to interpretovat i tak, že Groupon dostává peníze od zákazníků „na ruku“ aby je následně vyplácel obchodům až po 2 měsících – což by mohlo znít jako Ponziho schéma...

- A konečně hypotetické nebezpečí vzniku „lemon stores “ - obchodů, které jsou na tom tak špatně, že prodávají přes Groupon, zatímco ty kterým se daří dobře, se k tomu uchylovat nemusí.

Na druhou stranu, zkuste se na to podívat přes argumenty níže a zase tak úplně špatný Vám ten Groupon nepřijde, a argument Andrew Masona že hlavní je růst a vše ostatní je vedlejší, nebude znít až tak šíleně:

- Daily deals jsou úplně nový trh, který v roce 2008 ještě neexistoval, zatímco dnes jsou jen v Čechách desítky hráčů, start - upů i pokusů zavedených hráčů vstoupit na toto území slevových služeb – podobně disruptivní nástup se přihodí jen zřídka, naposledy právě s nástupem výše zmíněných sociálních sítí...

- Groupon získal během 2 let 30 milionů zákazníků doslova z nuly, a také 60 000 obchodů po celém světě – nikdo jiný v historii nevybudoval zákaznickou základnu takto rychle.

- Groupon má nespočetně následovníků, včetně pokusů největších firem jako Google (Google Offers), a Amazonu model Grouponu aplikovat.

- Existuje obrovský upside v podobě korporátních dealů jako toho, který uzavřeli s GAP – oblečení v ceně 50 dolarů za 25 dolarů... GAP sice podle všeho na tom mohutně prodělal, ale jako marketing je to skvělé.

- Proti nabídce Google, který před 2 lety nabízel 6 miliard dolarů, je očekávaná tržní kapitalizace ze současného IPO téměř dvojnásobná, a také více než dvojnásobná než v posledním kole financování od private equity fondů, to znamená, že velcí PE investoři zhodnotí peníze během roku více než 2x – na dnešní době slušná návratnost… ale není to nic proti zhodnocení prvního institucionálního investora – New Enteprise Associates, s vkladem v prvním venture kole 10 milionů USD je “otočí” více než 100x ...třeba je tam ještě příležitost pro další investory :-).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university