Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summit: Banky odepíší 50 % řeckého dluhu, do poloviny roku 2012 musejí podstatně navýšit kapitál

Summit: Banky odepíší 50 % řeckého dluhu, do poloviny roku 2012 musejí podstatně navýšit kapitál

27.10.2011 8:24, aktualizováno: 27.10. 10:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Večerní Summit celé EU27 a následně eurozóny skončil dohodou na následujících klíčových bodech: odpisu 50 % řeckého dluhu drženého bankami a požadavkem na navýšení jejich kapitálu do poloviny roku 2012. Eurozóna se shodla, že výrazně zvýší efektivitu záchranného fondu EFSF. Euro na dohodě překonalo hranici 1,40 USD/EUR až na 1,4014 dolaru k euru.

Záchranný fond eurozóny by měl pomocí pákového efektu získat "palebnou sílu" ve výši zhruba jednoho bilionu eur, aniž by se ale navyšovaly současné garance od členských zemí. Ty dosahují výše 780 miliard eur a EFSF díky nim má reálnou úvěrovou kapacitu 440 miliard eur. Za dohodami stojí podle něj i Evropská centrální banka (ECB) a podpořily je i Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise. EU bude usilovat o zapojení asijských zemí do EFSF, zejména Číny. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy bude ve čtvrtek telefonicky hovořit s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem o zapojení Číny do záchranného fondu.

Dluh Řecka by se díky přistoupení soukromého sektoru (bank) na 50% odpis dluhu měl snížit o řádově 100 miliard eur. Kolem 4. hodiny ráno to potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Unijní prezident Herman van Rompuy uvedl, že evropský plán by měl zredukovat řecký dluh do roku 2020 na zhruba 120 procent řeckého hrubého domácího produktu.

Celková dluhová zátěž Řecka dosahuje 350 miliard eur. Z toho ovšem zhruba 70 miliard eur připadá již na úvěry ve výsledku jednání s Troikou (EU, MMF, ECB) a dalších zhruba 75 miliard eur je drženo samotnou ECB. Tyto dvě skupiny úvěrů jsou v zásadě nedotknutelné. Proto se odpis dluhu v objemu řádově 100 miliard eur týká 50 právě ze zbývajících cca 200 miliard eur.

Rekapitalizace bank se má uskutečnit nejpozději do 30. června roku 2012 a to na úroveň jádrového ukazatele Tier 1 9 procent. Tomu řada bank nevyhoví. Evropská bankovní asociace EBA odhadla potřebu evropských bank doplnit kapitál v souvislosti tohoto požadavku o 106 miliard eur. Na dohodu na Summitu již zareagovala francouzská centrální banka za Société Générale, která v ČR vlastní Komerční banku. Potvrdila odhad EBA, že SocGen bude muset navýšit kapitál o 3,3 miliardy eur. Druhá největší německá banka Commerzbank za třetí čtvrtletí letošního roku odepíše ve svém portfoliu z hodnoty řeckých dluhopisů minimálně 750 milionů eur, uvedla banka. 

Jak zdůraznil premiér Nečas již na Summitu, české banky jsou kapitálově silné a také nehrozí, že by kvůli rekapitalizaci velkých evropských bank došlo k odlivu peněz z českých bank do jejich zahraničních matek, které by musely případně kapitál navyšovat. "U nás funguje velmi efektivní metoda bankovní regulace prováděná Českou národní bankou, takže žádný odtok likvidity z českých bank do jejich zahraničních matek nehrozí," zdůraznil Nečas. Nehrozí podle něj ani to, že by zahraniční banky mohly vyměnit nekvalitní aktiva za kvalitnější držená jejich českými dcerami.

"Já chci zdůraznit, že pro české banky to není problém, protože ta kapitálová přiměřenost se v průměru pohybuje u českých bank dokonce nad touto hranicí, někde na úrovni 13 procent," poznamenal Nečas.

Slovensko si dle premiérky Radičové jako jediná země vyjednalo výjimku z účasti na navyšování závazků vůči finanční pomoci Řecku. "Slovenská republika má výjimku a bude se zúčastňovat tohoto programu jen v těch intencích, jako se původně zavázala a o nic víc," dodala. Odkazovala tím zřejmě na dohodu z mimořádného summitu eurozóny z 21. července, na kterém se dohodl druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur. "My jsme se jasně vyjádřili, že máme svoji hranici, že máme svoje podmínky a že za nad tuto hranici jednoduše nepůjdeme," dodala Radičová bez dalších podrobností.

(Zdroj: čtk, AP, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    27.10.2011 10:02

    Jen nechapu proc to plati akcionari bank a nikoli managementy. Oni Recku pujcili, tak by je alespon meli vyhodit ze zamestnani se zakazem cinnosti v oboru. Jak muze zustat ve vedeni financni instituce clovek ktery ji prokazatelne poskodil. Prevod aktiv mezi ceskou dcerou a jeji zahranicni matkou samozrejme probiha pane premiere. Je jen otazka zdali jsou prislusni odbornici tak dobri ze pritom nebudou pachat trestnou cinnost.
    L
  • Radosti života
    27.10.2011 9:35

    Na palubě Titanicu je dnes "Slavnostní společenský ples" u příležitosti kvalitního zaplátování díry v podpalubí...pořádá kapitán se svým týmem odborníků na řízení lodí (škoda jen ,že to jsou všechno manažeři se smlouvou na dobu určitou-má pro ně brzo přijet speciální komfortní motorový člun, který je zase odveze jinam)... účast nutná !
    ...
    • Re: Radosti života
      27.10.2011 12:51

      on-line zprávy...získali jsme vyjádření jednoho z pasažérů lodi-burzovního makléře ve výslužbě: "mě je jedno, jak to všechno tady dopadne. Kdyby to náhodou prasklo, tak se překlopím do shortů...." nevíme,co tím myslel ..(že se někam překlopí?, aby třeba nespadl z paluby?) ale, vypadal velmi velmi spokojeně. :-)
      ...
    • Re: Radosti života
      27.10.2011 12:05

      on-line zprávy...zklamáním je slabá účast velkých peněz na tomto milém galavečeru. Zlí jazykové tvrdí, že velké peníze jsou z lodi už dávno někde jinde.
      ...
    • Re: Radosti života
      27.10.2011 11:46

      horší bude jak vystřízliví z těch oslav a kocoviny do 3 dnu :D někteří možná dřív :D a potom je otázka kolik mají zakonodárci vsezeno na upp :D aby si udělali vánoce
      Deny:-)
  •  
    27.10.2011 9:12

    každý felčar ví že hnijící nohu v rozpadu nezachrání a je potřeba amputace pokuď chce zachránit pacienta ale tady felčar zachranuje svuj zadek a né pacienta EVROPU
    Deny:-)
  •  
    27.10.2011 9:02

    Jak jednoduše lze smazat megadluhy pouhými sliby: Taliansko má podľa európskych lídrov zlepšiť svoju fiškálnu pozíciu. Už dopredu na tieto slová reagoval taliansky premiér listom o opatreniach na zníženie rozpočtového deficitu krajiny. Ten by mal obsahovať predaj štátneho majetku v hodnote 5 miliárd eur po najbližšie tri roky. Avšak, keď sa pozrieme na to, že sa Taliansko potrebuje na najbližšie tri roky prefinancovať v objeme viac ako 900 miliárd eur, je to suma smiešna. Ešte patetickejšie vyznieva návrh zvýšiť odchod do dôchodku o dva roky, no až po roku 2026. Pôvodne to mali byť aj ostatné krajiny BRIC, no Rusko a Brazília sa vyjadrili, že nemajú záujem o takúto investíciu a Európa si má svoje problémy vyriešiť sama. Možno jej pomôže Čína, avšak iba za cenu, že nákupom eur zvýši hodnotu eura, podporí tak svoj export a zníži ekonomický potenciál eurozóny. Nič nie je zadarmo. ......Jak řekl Rogers.."čekám životní short"......
    pozorovatel
  • zdravim
    27.10.2011 8:55

    jsem zvědav kdo bude odepisovat další část daru pod názvem řecko ,protože je to bezedná studna a řekové se nebudou chtít přizpůsobit a raději shodí vládu ,která to dojednala a soc. řecko pujde svou cestou a na celé EU se vybodne jen se zasměje jak s EU vydrbalo podruhé :DD
    Deny:-)
    • Re: zdravim
      27.10.2011 9:30

      Myslím, že jste mimo. Přece už nejde o Řeky a Řecko. To zbankrotovalo. Teď se zachraňují banky, nic víc. A ty pouze souhlasily s tím, že odpustí 50% dluhů, když jim druhou půlku zaplatí občané EU. Řecko nemá z čeho. Problém bude to kapitálové navýšení bank do roka o 100mld. Budou muset vyprodávat a tedy lze předpokládat výprodej, pokles cen akcií. A vidíte, Německo přidává teď 3.6% na daxu. :-D Nicméně, výplach bude.
      A.
      • Re: zdravim
        27.10.2011 10:27

        Souhlas bank? Pouze dobrovolná účast ;-)
        Kalka.
        • Re Kalka
          27.10.2011 11:32

          Za opravu mé nepřesnosti neděkuji, nicméně tě zdravím. Nicky a lidé se zde měni, ale ty jsi zde podezřele dlouho.
          A.
          • Re A.
            27.10.2011 11:42

            Jj, na četu od jeho zřízení - jinak v této společnosti daleko dýl... Má to být omluva neomluva? Tak tě taky zdravím a vyčkávám věcí příštích ;-)
            Kalka.
    • Re: zdravim
      27.10.2011 8:58

      :-)) tak to pak asi vyšlou němci do Řecka tanky :-)))
      Jesse
      • němci neé
        27.10.2011 9:07

        zapojí se do toho obraný pakt pod názvem NATO vždyt on brání všechny zájmy po celém světě :DD hlavně neutočit jen bránit tak jsem zvědav kdy je řekové napadnou tak jak sadam:D je ohrožoval jen tím že ropu chtěl obchodovat za EURO
        Deny:-)
  • ovar v obleku měl pravdu?:-)
    27.10.2011 8:51

    ...že prý se dluhy neplatí :-)) Ony se fakt neplatí, proč musí mít zrovna takový Paroubek pravdu, neuvěřitelné !!!
    Jesse
  •  
    27.10.2011 8:49

    vše je nyní super pohled na Řecko: do 5 let mají vytvořen dluh, který jim byl odpuštěn znovu, v tento moment mne může mrzet, že nevlastním přímo žádný Řecký dluhopis, protože po nevyplacení kuponu bych ihned mohl nechat jednat exekutory, tak mám pouze možnost zažalovat správce fondu za spronevěru (neměl právo souhlasit se snížením hodnoty dluhopisu, nebyl jeho držitel) pohled na banky: nechápu co invrstoři mají za pozitivní, když najednou mají banky ztrátu 100 miliard eur, když si vememe kolik vlastně měli letos zisk doposavaď , pro investory by to mělo znamenat úprk z investic do bank, ikdyž makléři už nyní bombardují své klienty jak je to pozitivní zpráva pro banky:-(
    chicko
    • a co naše dluhopisy?:-)
      27.10.2011 8:57

      To si naši majitelé Kalouskových dluhopisů užijí taky své. Až nastane doba vyplacení prémie, tak se nám Kalousek omluví, že byl nucen snížit jejich hodnotu a dostaneme polovinu. Za 5 let našehoho hospodářství se tomu nebudu vůbec divit :-))) A dám krk, že rozešle všemu obyvatelstvu ještě složenky :-)))
      Jesse
      • Denny,Jesse,chicko
        27.10.2011 12:31

        Vy jste povedená partička do dikobrazu.Neděláte pro Primu?Chicko nepochopil správná data,tak mystifikuje.Jesse kritzuje opět ze sportu a vymýšlí tragické nereálné scenáře v pětiletém horizontu,nevadí,že to není pravda,ale aspoň je co kritizovat.A Denny tradičně pálí bez míření po všem,co hne.
        Velkamedvědice
      • Re: a co naše dluhopisy?:-)
        27.10.2011 9:07

        no u našeho dluhopisu se varianta 5 let moc neoplatí tudíž kdo jí využil...... přecej en na 2% je zde spousta produktů a na 3% do 2,5M Kč taky, tak proč do toho někdo cpal menší částky a na 5 let osobně nechápu, ale...... logické bylo využít kratší splatnost a použít investici nad 2,5M Kč tedy rok a 2,01% zhodnocení
        chicko
  • haha
    27.10.2011 8:44

    Že nehrozí výměna nekvalitních aktiv za kvalitnější, tomu se teda musím z plna hrdla zasmát.
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university