Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský státní kapitalismus na pochodu: Modernizace i ochrana před globalizací jdou ruku v ruce

Čínský státní kapitalismus na pochodu: Modernizace i ochrana před globalizací jdou ruku v ruce

11.11.2011 18:01
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když Čína v roce 2001 vstupovala do Světové obchodní organizace (WTO), domnívali se mnozí, že to pomůže omezit vliv tamních státem vlastněných korporací. Po deseti letech se zdá, že jsou silnější než kdy dřív. Potvrzuje to třeba nedávno zveřejněná zpráva amerického Kongresu, podle níž jsou čínské státní firmy příliš zvýhodňovány a jejich role v ekonomice stále roste.

Ať už jde o textilní průmysl, telekomunikace nebo ocelářství, vláda v Pekingu tiše ovlivňuje a krotí tržní síly. Podle toho, jak uzná za vhodné. Obří podniky dostávají levné úvěry, legislativa je aplikována selektivně, často v neprospěch rivalů ze soukromého sektoru. Giganti typu China Telecom si mohou bez výhrad antimonopolních úřadů užívat výsadního postavení. Když si ale cizinci jako Coca Cola dělají zálusk na místní firmy, může být akvizice bez okolků zablokována.

V nejdůležitějších odvětvích ekonomiky, které vláda považuje za strategické, je tvrdě prosazována konsolidace. Výsledné mamutí koncerny pak ovládá Komise pro správu státních aktiv (SASAC). Ta nyní drží kontrolní podíly v asi 120 společnostech v hodnotě kolem 4 bilionů dolarů. Podle Boston Consulting Group se jedná o“nejmocnější organizaci, o které jste nikdy neslyšeli“. Ne vždy však SASAC prosadí svou. Některé státní koncerny mají mocné přímluvce na vysokých místech.

Úkolem SASAC je, mimo jiné, modernizace vlastněných společností. Zářným příkladem úspěchu je ocelářství. Zatímco v minulosti odvětví tvořila změť malých, nekonkurenceschopných podniků, stát prostřednictvím SASAC nařídil rozsáhlé slučování, jehož výsledkem byl vznik tří gigantů a pěti dalších hráčů středního kalibru – dost na to, aby si mohli vzájemně konkurovat doma a také vyrazili na zkušenou do zahraničí. Myšlenka, že by na čínský trh mohli proniknout i zahraniční oceláři jako Tata Steel nebo Severstal, se nicméně zatím zdá příliš pokroková.

Podle kongresové zprávy se státem vlastněné společnosti podílejí na čínském nezemědělském HDP ze dvou pětin. Pokud se započítají i firmy dostávající dotace, zvýší se tento podíl na polovinu. Soukromý sektor na bankovní úvěry nedosáhne, a tak musí spoléhat na neformální zápůjční systém. Právě na něj se ale vláda v obavě před úvěrovou bublinou v poslední době hodně zaměřuje, a tak soukromníkům nastávají těžké časy.

Zastánci modernizační role čínského státu poukazují na rostoucí zisky státních firem a snahu SASAC jmenovat do představenstev nezávislé poradce. Podle oficiálních čísel se zisk společností ve správě SASAC minulý rok zvýšil na 129 mld. USD. Odpůrci kontrují, že rostoucí zisky na papíře nejsou důkazem efektivity nebo dobrého managementu. Několik firem s privilegovaným postavením (telekomunikace, energetika) generuje víc než polovinu veškerých zisků. Studie hongkongského Institue for Monetary Research tvrdí, že po započtení tržních úrokových sazeb (z úvěrů) by „byly zisky státních koncernů na nule“.

Jenže čínský stát není obyčejný chamtivý soukromník. Jím spravované firmy musí plnit i jiné než čistě komerční cíle a v zájmu státu nést dodatečné náklady. Když nedávno prudce vzrostla cena uhlí, dostaly energetické koncerny zákaz přenášet navýšení na konečné spotřebitele. To se pochopitelně řadě manažerů nelíbí (jak dokládá průzkum mezi absolventy China Europe International Business School), ale proti všemocnému státu nic nezmohou.

(Zdroj: Economist, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    13.11.2011 12:50

    A co je na tom špatně? Peníze, které utrží státní korporace, jdou do příjmů státu. Peníze, které utrží soukromé korporace, jdou do kapsy několika vyvoleným jedincům a dále mj. na úplatky politikům nebo stranám (viz. jedna nejmenovaná česká polostátní energetická firma). Nedivím se Číně a v některých odvětvích je to určitě nejlepší řešení.
    Berounskej
    • ach jo Michale
      14.11.2011 8:19

      Ty seš naivní. V obou případech z toho mají velké kulové poddaní... v našem případě daňoví poplatníci. Státní a soukromý - co to je? Stát se chová absolutně stejně jako soukromý, nechá si to pro vlastní potřeby. Všiml sis někdy, jak jsou lidé chudí v bohatých státech - Saudská Arábie, Irán, Irák, Rusko, Čína, Venezuela atd...? Mnohde plavou na ropě, ale obyvatelstvo trpí hlady. Čím to asi je...
      Jesse
  •  
    11.11.2011 18:18

    http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/249810-zena-skocila-z-mostu-na-silnici-ridici-ji-jen-objizdeli.html
    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university