Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý hazard o osud Evropy je největším rizikem pro finanční trhy, shodují se fondy spravující 4,7 bilionu dolarů

Německý hazard o osud Evropy je největším rizikem pro finanční trhy, shodují se fondy spravující 4,7 bilionu dolarů

18.11.2011 18:16

Sázka Německa na to, že pořádek v rozpočtové politice zadlužených zemí eurozóny udělá neviditelná ruka trhu, je velmi nebezpečnou hrou, prohlásil Laurence Fink, šéf BlackRock, a po dlouhé době tak našel společnou řeč s Billem Grossem (PIMCO). Druhý jmenovaný šéf největšího dluhopisového fondu na světě přikývnul s tím, že Evropa nyní představuje největší riziko pro ekonomiku Spojených států. Obě společnosti jsou přitom velmi významnými hráči mezi institucionálními investory – jejich hlasu dodávají na síle i aktiva v hodnotě 4,7 bilionu dolarů, které dohromady spravují.

Neshody na společných politických krocích v Evropě se přitom již nedaří příliš držet pod pokličkou. Včera médii proletěla zpráva o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová smetla ze stolu návrh Francie na ustanovení Evropské centrální banky věřitelem poslední instance. Na samém konci pracovního týdne se pak přidala zpráva, že se předsedkyně německé vlády neshodla ani s britským premiérem Davidem Cameronem. Zatímco šéf britské vlády zdůraznil nutnost "rozhodného zásahu" a využití „rozsáhlého arzenálu“, Merkelová se chce držet postupných kroků, a hlavně „nepředstírat, že eurozóna může použít palebnou sílu, kterou nemá“. Ke shodě nedošlo ani v kontroverzní otázce daně z finančních transakcí, kterou Británie striktně odmítá.

„Je to velmi nebezpečná hra, kterou Německo hraje,“ uvedl konferenci v Beverly Hills Laurence Fink stojící v čele společnosti BlackRock, která je největšího správcem aktiv na světě. Nepřímo naznačil, že si nejsilnější země eurozóny bere ostatní jako rukojmí, když dodal: „Hodně lidí by do takovéto sázky nešlo, protože výsledek může být jen černý, nebo bílý“.

Na fakt, že s kvůli politickým neshodám již dlouho nic konkrétního nedělá proti dalšímu šíření dluhové krize v Evropě, upozornil dnes také prezident ECB Mario Draghi, když připomněl, že od Summitu EU již uběhly čtyři týdny a tehdy dohodnuté posílení záchranného fondu EFSF stále nebylo uvedeno do praxe. Společná evropská měna od říjnového Summitu oslabila vůči dolaru již skoro o 3 procenta a ECB s ohledem na závazek bránit cenovou stabilitu musela přistoupit ke snížení sazeb.

 

Na příliš pomalý politický vývoj v Evropě doplatily také trhy dluhopisů, kde s každým dnem, kdy eurozóna svou dluhovou krizi neřeší, narůstá napětí, že se potíže rozšíří z periferních zemí i na jádro eurozóny. Velké problémy už pociťuje Itálie, kterou trh donutil také platit rekordní úroky nad sedmi procenty. Také Španělsko se v uplynulém týdnu dostalo do středu spekulací o nutnosti země požádat o finanční pomoc poté, co se výnos tamního 10letého dluhopisu přiblížil k 7% úrovni. Ministryně hospodářství Elena Salgadová současný vývoj na trzích označila za systematický útok na dluhy členských zemí eurozóny, ale dodala, že dluhová služba je pro zemi stále udržitelná bez vnější pomoci.

“Investoři v podstatě nyní utíkají k těm aktivům, které byly dříve považovány za bezpečné přístavy,“ říká k posilování dolaru a poklesu výnosů německých dluhopisů Bill Gross, šéf PIMCO, a označuje současnost za „důležitý moment v roce 2011“. Politici se podle něho nyní nacházejí na filosofické křižovatce. „Výsledek v tuto chvíli není odhadnutelný, nacházíme se v době neustálých změn, která je velmi nebezpečná,“ uzavřel pesimisticky Gross.

(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK, CNBC, WSJ)


Váš názor
  • Pro koho je tato hra nebezpečná?
    21.11.2011 10:34

    Tato hra je nebezečná především pro ty, kteří doufali, že monetární expanze a dotace z veřejných rozpočtů podstatně sníží objem "špatných" aktiv v bilancích bank a umožní veřejné sféře nadále udržet, či dále zvýšit zadlužení. Doplatili by na to všichni, jejichž cizí pasiva jsou méně než 100% bilance. Především ti, kdo zatím řádně nesli odpovědnost za svá investční rozhodnutí. Jak postupuje čas, jednak jsou banky nuceny odepsat nedobytné pohledávky a předlužené země budou nuceny řešit svou situaci stále více samy, protože penězovod do jejich rozpočtů vysychá.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university