Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna uvolnila další pomoc Řecku. EFSF má garantovat část investic do dluhopisů, ECB zřejmě financovat pomoc MMF

Eurozóna uvolnila další pomoc Řecku. EFSF má garantovat část investic do dluhopisů, ECB zřejmě financovat pomoc MMF

30.11.2011 8:34, aktualizováno: 30.11. 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny schválili uvolnění další části finanční pomoci Řecku. Osm miliard eur ve formě půjček, na nichž se kromě eurozóny z části podílí i Mezinárodní měnový fond (MMF), Atény urychleně potřebují, aby se vyhnuly bankrotu. "Máme potřebný politický konsenzus. Máme potřebnou národní jednotu a také národní závazek a odhodlání jít kupředu," řekl před jednáním řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Výplatu peněz pro Atény eurozóna podmínila písemným souhlasem hlavních řeckých politických seskupení. Chtěla od nich jasný příslib, že budou pokračovat s kýženými reformami, na nichž se s mezinárodními partnery dohodli při vyjednávání o pomoci, i po volbách. Ty se v Řecku uskuteční příští rok, ať už v nich zvítězí kdokoli.

Osm miliard eur půjček od eurozóny a MMF, z nichž dvě třetiny připadají na eurozóny a zbylá třetina na MMF, měly Atény dostat už před časem. Výplata se ale opakovaně odložila. Poslední problémy působil hlavně šéf pravicové opozice Antonis Samaras, který se odmítal písemně zavázat k pokračování reforem. Nakonec ale zaslal dopis, v němž uvedl, že podporuje cíle záchranného plánu. Ovšem také dodal, že je pro určité změny, které by měly zajistit to, že plán bude úspěšný.

V rámci dalšího řešení dluhové krize chce eurozóna pomocí svého záchranného fondu EFSF garantovat investorům do nových dluhopisů členských zemí 20 až 30 procent jejich výše. Jde o součást plánu na posílení "palebné síly" záchranného fondu eurozóny (EFSF). Evropští lídři se nedávno dohodli, že ta měla být výrazně navýšena. Hovořilo se v této souvislosti o navýšení síly až na bilion eur. Následně začaly debaty o tom, jak to konkrétně provést. Právě do toho zapadá dnešní schválení podmínek navýšení.

Ministři schválili i konkrétnější podobu dalšího opatření na posílení EFSF. Kromě částečné ochrany rizik, tedy jakéhosi pojištění pro investory, je další možností posílení EFSF vytvoření jednoho či více fondů. Ty by pak nakupovaly dluhopisy na primárních či sekundárních trzích. Fondy by měly být založeny na veřejných i soukromých penězích.

"Finální suma 'palebné síly' dosažené prostřednictvím použití těchto možností bude záviset na konkrétním použití a mixu nástrojů a zejména na přesném stupni ochrany mezi 20 až 30 procenty," uvedl EFSF v prohlášení po skončení jednání ministrů financí.

V eurozóně se diskutuje také o možnosti financovat krizovou pomoc Mezinárodního měnového fondu zemím eurozóny penězi natištěnými Evropskou centrální bankou. Nepřímá účast ECB na záchraně měnové unie je však až tou poslední možností, řekli agentuře Reuters nejmenovaní činitelé eurozóny.

Pozornost se nyní zaměřuje na Itálii, jejíž výnosy z dluhopisů vzrostly nad dlouhodoběji neudržitelnou hranici sedmi procent. To vede k dohadům, že Itálie bude muset požádat EU a MMF o finanční pomoc, a mluví se o sumě kolem 600 miliard eur.

EU ani MMF by však zřejmě na tak velkou sanaci už neměly dostatek zdrojů a jediná instituce, která má díky monopolu na tištění eur peníze k dispozici, je ECB. Proti potenciálně inflačnímu tištění peněz na přímou pomoc Itálii a dalším ohroženým zemím ale důrazně vystupuje Německo a ECB má navíc přímé záchranné úvěry členským zemím eurozóny zakázány. Vznikla tak myšlenka, že peníze ECB nebo národních centrálních bank by se "vypraly" přes MMF.

"Pokud Itálie upadne do problémů, mohou se členské země eurozóny rozhodnout zvýšit zdroje MMF tím, že dodají peníze na její záchranu, což mohou udělat prostřednictvím národních centrálních bank, které prostě ty peníze natisknou," uvedl jeden z činitelů. "Diskutuje se tom, ale je to spíše v pozadí, není to hlavní scénář," dodal.

Druhý představitel uvedl, že ECB by mohly měnovému fondu poskytnout peníze prostřednictvím nový výpůjčních mechanismů. To potvrdil nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager, který řekl, že by se to mohlo udělat zvýšením takzvaných zvláštních práv čerpání, umělé měny MMF, kterou mají centrální banky v rezervách.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.