Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak euro pomáhá Německu

Jak euro pomáhá Německu

05.12.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Když je některá země členem měnové unie, nemůže podpořit své exporty devalvací vlastní měny. Musí držet růst nákladů níže, než je tomu v okolních zemích. Toho lze dosáhnout jen zmírněním růstu mezd – ne v absolutním měřítku, ale relativně k produktivitě. Někdy se tento proces nazývá vnitřní devalvací a obvykle se považuje za náročnější než přímá devalvace měny. Mnozí v něm pak vidí výzvu pro země na jihu Evropy, protože ty možná ztratily svou konkurenceschopnost a nyní ji nemohou oslabením kurzu znovu získat. Poslední ekonomický výhled OECD přichází v této souvislosti s následujícím grafem, který ukazuje vývoj jednotkových nákladů práce ve vybraných zemích:

něm
Zdroj: OECD

Pozoruhodný je vývoj v Německu, které bylo schopno udržet své jednotkové náklady práce konstantní, zatímco jinde po zavedení eura přišel jejich růst. A nejde jen o známé hříšníky, protože Francie si vedla velmi podobně. Výjimečné je tak chování Německa!

Zajímavé je to, že Německu se povedlo zvýšit svou konkurenceschopnost s eurem, zatímco se svou měnou to nedokázalo. Německá marka se totiž, stejně jako jiné významné měny, často pohybovala směrem, který nebyl zemi prospěšný. V tomto smyslu bychom pak mohli tvrdit, že Německo mělo po roce 1999 větší kontrolu nad reálným kurzem než předtím. Hovoříme ale samozřejmě o reálném kurzu v rámci unie. Kurz eura k dolaru Německo pod kontrolou nemá. Celkově je ale vše uvedené v rozporu s tím, jak obvykle o kurzech přemýšlíme: Daná země může lépe ovlivňovat reálný kurz, pokud má moc nad vlastní měnou.

Pokud se podíváme na vývoj exportů, je patrné, že Německo si vedlo lépe než všechny ostatní země. Nejde ale o tak propastné rozdíly, jak bychom očekávali na základě různých úrovní v rámci jednotkových nákladů práce. A pohled na růst HDP ukazuje, že Německo ničím nevynikalo, dokonce figurovalo mezi pomaleji rostoucími ekonomikami (hůř na tom byla jen Itálie a Portugalsko). Toto porovnání sice může být zavádějící například proto, že Německo má nejvyšší HDP na hlavu. Stále nám tento pohled ale něco říká o tom, jak se chování jednotkových nákladů práce projeví na celkové aktivitě a exportech.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse)


Váš názor
  • doplnění
    05.12.2011 15:53

    "Pozoruhodný je vývoj v Německu, které bylo schopno udržet své jednotkové náklady práce konstantní, zatímco jinde po zavedení eura přišel jejich růst." = východní němci, turci, poláci, středoevropané atd. jsou tím tlakem na mzdy "Pokud se podíváme na vývoj exportů, je patrné, že Německo si vedlo lépe než všechny ostatní země. Nejde ale o tak propastné rozdíly, jak bychom očekávali na základě různých úrovní v rámci jednotkových nákladů práce." = kvalita a image kvality
    David
  • doplnění
    05.12.2011 15:53

    "Pozoruhodný je vývoj v Německu, které bylo schopno udržet své jednotkové náklady práce konstantní, zatímco jinde po zavedení eura přišel jejich růst." = východní němci, turci, poláci, středoevropané atd. jsou tím tlakem na mzdy "Pokud se podíváme na vývoj exportů, je patrné, že Německo si vedlo lépe než všechny ostatní země. Nejde ale o tak propastné rozdíly, jak bychom očekávali na základě různých úrovní v rámci jednotkových nákladů práce." = kvalita a image kvality
    David
  • Dobré ráno,
    05.12.2011 11:21

    koukám, že už jste se pomalu vzbudili a začínáte chápat některé samozřejmé souvislosti. Na co máme korunu ? Jenom na to, aby stát okrádal exportéry. A říkat někomu, že devalvace může ekonomice pomoci v době, kdy už silná koruna roky drtí jednu exportní firmu za druhou, kdy zaoráváme úrodu a kupujeme si cibuli z Itálie a Polska je pošetilý blábol. Až koruna devalvuje, už bude exportérů jako šafránu. Akorán se nám to zde všechno podraží, neb si všechno díky silné koruně už roky dovážíme. Řešení podle mocipánů bude méně pracovat a více platit daně. Tak to se blíží opravdu dobré časy
    oradapoisson
  • Národní měna tedy není záchranou před krizí
    05.12.2011 10:48

    Text dobře ukazuje, že mít národní měnu (třeba marku) by nebylo záchranou.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Národní měna tedy není záchranou před krizí
      05.12.2011 11:04

      Záchranou pro koho? Rozlišuj - svět je duální. Pokud zmizí euro, poškodí to někoho, ale pomůže mnoha jiným. Nepodléhej propagandě, pomůže ti to :-))
      Jesse
  •  
    05.12.2011 9:08

    Obecně známá věc, že zavedení německé marky zní velmi hezky - realita je ale jiná. Při zpětném zavedení se očekává 50% posílení měny, co je pro export katastrofické, stejně i pro nás. Proto neočekávám rozpad unie. Němci tedy volí nejméně špatnou variantu - platit ještě více do společné kasy, ale mít možnost měnit pravidla - a časem si celý systém změnit k obrazu svému. Myslím si ale, že Británie to nezkousne a zůstane mimo.
    Carlos
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university