Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf financí ČEZ na Patria.cz: Máme prostor pro vyšší zadlužení a před fatální krizí nás chrání potřebná komodita

Šéf financí ČEZ na Patria.cz: Máme prostor pro vyšší zadlužení a před fatální krizí nás chrání potřebná komodita

08.12.2011 17:01, aktualizováno: 8.12. 17:13

Aktualizováno

Vývoj akcií energetik bude v následujících několika letech nejvíce záležet na stavu evropské ekonomiky, ceně plynu a černého uhlí v Evropě a cenách povolenek CO2, vyslovil se dnes finanční ředitel ČEZ Martin Novák v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Z pozice druhého nejvýše postaveného muže skupiny ČEZ přitom potvrdil cíl firmy vyplatit minimálně polovinu letošního zisku na dividendách a navyšovat zadlužení firmy. Vyvrátil naopak úvahy o tom, že by ČEZ mohl sáhnout k investory obecně obávané emisi nových akcií. Před negativními dopady stále nepravděpodobného rozpadu eurozóny je ČEZ podle Nováka chráněn lépe, než některé ostatní firmy.

„Co se týká dividend, tak naše ohlášená dividendová politika míří na výplatní poměr 50-60 % čistého zisku. Poslední slovo mají samozřejmě akcionáři na valné hromadě,“ uvedl Martin Novák v online rozhovoru. Celoroční výsledky společnosti ČEZ, včetně čistého zisku, by měly být zveřejněny na konci února a tehdy podle místopředsedy představenstva ČEZ dojde také k oznámení výhledu hospodaření pro příští rok.

Zatímco některé významné energetické společnosti v evropském regionu - naposledy RWE - přistupují k prodeji svých aktiv ve snaze konsolidovat vlastní dluh, ČEZ naopak nadále plánuje zadlužení zvyšovat. „Maximálním a zároveň optimálním zadlužením je v našem případě 2,3násobek roční EBITDA,“ uvedl finanční ředitel ČEZ s tím, že zadlužení největší české energetiky bylo ke konci třetího kvartálu na úrovni 1,8násobku EBITDA. K otázce ohledně časového plánu pro naplnění stanoveného cíle následně dodal: „Dosažení optima záleží na mnoha faktorech, na EBITDA jako takovém, na rychlosti projektů, atd.“

Jedná se přesto o mírné snížení cíle zadlužení proti začátku letošního roku. V polovině ledna Martin Novák ještě uváděl, že považuje v nejbližších letech za optimální z pohledu využití zdrojů i udržení ratingu dosáhnout zadlužení na úrovni blížící se 2,5násobku EBITDA (čtete ZDE).

Pro hospodaření i zajišťování společnosti ČEZ má zásadní význam kurz koruny vůči euru. Rozhovor se proto stočil i k otázce nedávného strmého oslabení koruny nad 26 CZK/EUR. „Zpevnění koruny vůči EUR o 1 vyvolá relativně velký pokles výnosů v ,“ vysvětlil Martin Novák, ale dodal, že skupině ČEZ se zatím díky zajištění vždy dařilo dosahovat lepšího kurzu, než byl ten spotový v době inkasa tržeb v EUR. „Podobné výkyvy na trhu, jakých jsme byli svědky, využíváme právě k zajištění na další léta,“ řekl finanční ředitel ČEZ. Kvůli zajištění z minulých let ale podle něho naopak nelze návazně na nedávné oslabení koruny čekat pozitivní dopad na hospodářský výsledek ČEZ za poslední kvartál letošního roku.

Analytici při predikci cenového vývoje akcií ČEZ zvažují riziko možného prodloužení platnosti darovací daně (ČEZ stojí 3,5 mld. ročně) i po roce 2013, kdy mají energetické společnosti v ČR namísto dosavadního bezplatného získávání od státu začít postupně nakupovat větší a větší část emisních povolenek v aukci. “Od roku 2013 bude mít stát výnos z prodeje povolenek energetickým společnostem, což by mělo více než nahradit hotovostní příjem z darovací daně na povolenky,“ uvedl Novák k obavám o další zdanění rozdávaných povolenek.

Velké společnosti ve světě podle médií s ohledem na eskalaci dluhové krize v Evropě vytvářejí strategické plány pro případ rozpadu eurozóny a návratu členských zemí ke svým národním měnám. Novák tento černý scénář označil za „pořád velmi nepravděpodobný“. ČEZ se podle něho zaměřuje na příčiny, které současný stav způsobily. „Jak je vidět, tak platí staré dobré zásady o zdravé míře zadlužení, které v naší společnosti zásadně uplatňujeme a které jsou součástí systému řízení rizik. Částečnou ochranou nám může být to, že v době opravdu fatální krize pořád vlastníme reálná aktiva a vyrábíme potřebnou komoditu. To nelze říci například o čistě tradingových firmách nebo některých finančních institucích,“ uvedl finanční ředitel ČEZ na Patria.cz.

Kompletní přepis online rozhovoru s Martinem Novákem dotýkající se také například dostavby Temelína, odpojování německých jaderných elektráren či cen elektřiny naleznete ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university