Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NERV připravil 41 opatření proti krizi, zavést je radí při poklesu ekonomiky o 2 % a více (+kompletní dokument)

NERV připravil 41 opatření proti krizi, zavést je radí při poklesu ekonomiky o 2 % a více (+kompletní dokument)

12.12.2011 11:19, aktualizováno: 12.12. 11:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Národní ekonomická rada vlády (NERV) připravila sadu 41 opatření, která mají České republice pomoci překonat ekonomické problémy v Evropě, pokud by hrozil propad HDP o dvě a více procent. Premiér Nečas s dokumentem má seznámit dnes, uvádějí HN.

„Nosnou myšlenkou celé práce skupiny NERV VF je zejména zklidnit finanční trhy a ukázat investorům, ratingovým agenturám i obyvatelům České republiky, že se vláda z minulé krize poučila a že má připraven balíček opatření, který v případě potřeby využije. Tato sada opatření nebude muset být složitě připravována pod tlakem nepříjemných okolností, tak jak některé své kroky provádí evropské instituce či země PIIGS. Tento balíček by měl snížit tlak na zhoršení ratingu ČR a jeho výhledu, stabilizovat úrokové sazby českých státních dluhopisů, stojí v dokumentu, který v plném rozsahu zveřejnily HN.

V rámci daní dokument NERV obsahuje například sjednocení DPH ve výši 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, daň z nemovitostní a převodu nemovitostí, silniční či spotřební. Navrhuje také zdanění pojistného například v podobě daně z objemu přijatých prémií.

Ve fiskální oblasti dokument zahrnuje například jasné fiskální pravidlo (místo povinně vyrovnaného rozpočtu), veřejný rozklikávací rozpočet na webech ministerstev s měsíční bilancí cash-flow, limitování výdajů dle výše zadlužení (např. nad 40 % HDP omezit výdaje, nad 50 % pozastavit některé fondy,…). Zůstává bod zvažující snížení pracovní doby v závislosti na snížení platu. Dokument se dále zamýšlí nad opatřeními k zamezení daňových úniků či revizí investičních projektů.

Kompletní pracovní dokument NERV - k náhledu zde.

Část výdajových opatření zahrnuje optimalizaci regionálního školství či zkrácení délky vysokoškolského studia o 1 semestr u bakalářského i inženýrského stupně. Dle návrhů NERV by mohlo dojít také na snížení počtu policistů o jeden tisíc či transformaci systému řízení a velení armády. Návrh zakotvuje také slučování či rušení ministerstev a zmrazení růstu starobních důchodů či jejich valorizace dle spotřebního koše (dočasně na rok).

Dokument NERV počítá také se sadou opatření proti korupci (předražené IT zakázky, centrální nákupy, smlouvy na internetu) a pro posílení konkurenceschopnosti (automatická degrese sociálního pojištění při růstu nezaměstnanosti, podpora částečných úvazků, daňové úlevy pro firmy spolupracující se školami,..)

Sada 41 opatření se má dle doporučení NERV uplatnit v případě, že by české ekonomice hrozil v roce 2012 propad HDP vyšší než dvě procenta. Když HDP neklesne o víc než dvě procenta, experti by žádná "protikrizová" opatření nepřijímali. Naopak varianta nazvaná „systémový kolaps“ navrhuje zavést vybraná opatření v tvrdším režimu.

Konkrétní plán změn, které mají státu pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012. Na začátku roku už budou známy přesnější odhady vývoje české ekonomiky.

"Všechna opatření musí být ještě dodatečně propočtena ze strany ministerstva financí a až následně bude sestaven finální dokument, který by měl ctít zásadu "2x řež (sekej výdaje), jednou zvedej daně," píše se v materiálu rady. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím nechce závěry NERV komentovat. "Jde o pracovní materiál, rozhodně není konečný," řekl HN ministr.

(Zdroj: NERV, HN, čtk)


Váš názor
  •  
    12.12.2011 13:00

    Je mě z nich smutno. Začnu asi věřit Kalouskovi.
    Homo
    • Homo
      12.12.2011 13:12

      Tak od Tebe je to fór roku...o))
      Velkamedvědice
    •  
      12.12.2011 13:09

      Měl sis od něj koupit dluhopis :-)))))))))))))))) milionkrát se musích zachechtat :-)))))))
      Jesse
    • to Homo
      12.12.2011 13:05

      Tak to jsi na tom s pamětí moc špatně, nebo v naprosto zoufalé situaci. Jestli to byl vtip, tak Ti tam chybí smajlík. O takových věcech se ale nežertuje, stejně jako se nepřivolává ďábel či Klekánice :-)
      oh171
  • či jejich valorizace dle spotřebního koše (dočasně na rok)
    12.12.2011 12:56

    hmm Naposled se tu zavadela od 2009 kvuli krizi "docasne na rok" o korunu vyssi spotrebni dan na pohonne hmoty. A ejhle. Uz bude zacinat ctvrtej rok a nikdo nemluvi o ukonceni "docasneho rocniho zvyseni dane". Prave naopak..
    eurodoom
    • Re: či jejich valorizace dle spotřebního koše (dočasně na rok)
      12.12.2011 13:06

      Kalousek slibuje sjednocené daně u spotřebního zboží na 19%... tak se brzo dočkáš i u benzínu a nafty :-)) nebo že by další výjimka, proti kterým sódruzi z koalice bojují vší silou?:-)))
      Jesse
    • Re: či jejich valorizace dle spotřebního koše (dočasně na rok)
      12.12.2011 13:02

      Hlavně zatím nikdo odpovědný nepřiznal (možná ani nepoznal), že to byl úlet, krok vedle, který způsobil paradoxně menší výběr daně z PHM než dříve díky tomu, že kdo může, nakupuje v zahraničí. Dříve si říkalo "Dej blbci funkci a vymyslí lejstro", dnes by se mohlo psát "Dej chemikovi ministerstvo a on už tam něco po..re." :-)
      oh171
  • Denbilové
    12.12.2011 12:31

    jakékoliv zvýšení daní v součsné situaci, kdy už pokud počítám i odvody zaměstavatele, spoř daně, dáln.známky, DPH apod platí každý ekonomicky činný člověk 70% daně je krávovina a to by měly vědět i tito "experti". Jedinou cestou je osekat náklady a to tak jak se to dělá v soukromém sektoru. To by přineslo úspory v řádu desítek procent. Pokud ty pitomce co ještě dnes pracují a platí daně dorazíme, tak pak nebudeme potřebovat žádné "odborníkyů protože pak nebude co přerozdělovat. Možná to celá západní civilizace potřebuje, pořádný krach a začít znovu. Kdo něco dělá, má příjem, kdo nemaká má mít kulový a kdo dělá ve státní správě má sloužit.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Denbilové
      12.12.2011 13:05

      mas na praci zjednoduseny, temer drabkovsky pohled. prace neni vzdy snadno dostupna a ne vzdy jeji konani dava smysl. se statni spravou souhlasim, ovsem kdyz si platy navrhuje primo slouzici, ktery nijak zvlast nereflektuje odchylky od rovnovah napric statem vcetne vnejsi obchodni bilance, tak to nemuze dopadnout dobre.
      Azb
    • Re: Denbilové
      12.12.2011 12:48

      Souhlas. V podstatě jde o to, sebrat peníze tam, kde to vládu nebolí, tedy těm, kteří se nemohou moc bránit. Na jednu stranu zmrazí důchody, na druhou zvednou DPH z 10% (14%) na 20%. A co asi tak kupují důchodci nejvíce? Odpovím si sám, potraviny a léky. Jak to asi dopadne? Důchodci a spousta dalších lidí bude mít problém s prostým přežitím, při zvýšení všech těch nezbytných výdajů: voda, plyn, energie, nájem, potraviny, léky, ... Na druhou stranu se třeba zvýší počet těch, co nakupují v cizině - těch je prý dnes už 1/3 (říkali včera v TV). Takže "odborníci" z MF, co vlastně děláte? Když jsem ale včera viděl ty ksichty z NERVu, tak většina z nich jistě nemá starost o prostý lid, ale sleduje jen své zájmy (Rusnok a jeho penzijními fondy, ...). Neskutečná doba :-(
      oh171
      •  
        12.12.2011 13:09

        Těmhle kecům, že je v cizině lacinějš už učiní brzy přítrž náš mistr světa Kalousek. Euro bude za 30.
        Ricochet
      •  
        12.12.2011 13:02

        nj, soudruzi přišli na způsob, jak si přijít k majetkům nikoliv produktivitou, ale přerozdělováním... Obdivovatelé teplouše hlásné trouby Moravce a soudruhů z RVHP Dlouhého a spol... se mnou jistě rádi nebudou souhlasit :-)))
        Jesse
        • Jesse
          12.12.2011 13:15

          Pro teplého každý teplouš...
          Velkamedvědice
  • Hlavně
    12.12.2011 12:27

    by měli ma MF i jinde rozpustit řadu oddělení a propustit jejich šéfy i podšéfy, když práci za ně přece dělá neplacený nerv ;-) Ostatně by se mělo hospodářství pronervovat - podle mne by výsledek už nemoh' být o moc horší... ;-))
    Kalka.
    • Re: Hlavně
      12.12.2011 12:40

      S tím se nedá nesouhlasit:-)
      oh171
  • neuvěřitelné :-))
    12.12.2011 11:59

    V jedné prťavé Čr má práce skupiny NERV VF zklidnit finanční trhy a ukázat investorům, ratingovým agenturám...?? Rozumím dobře?:-)) Tak soudruh pseudoekonom Dlouhý na tom pracoval zřejmě už v RVHP... kde jinde by se totiž naučil ze své pozice uklidňovat gigantický měnový trh? :-))) Nemáte tam nějakou lepší komedii?:-))))
    Jesse
    • Re: neuvěřitelné :-))a
      12.12.2011 12:30

      Ne.Nerozumíš tomu vůbec.To jasně plyne z Tvojí reakce.
      Velkamedvědice
      •  
        12.12.2011 16:57

        Tak já jsem si to teda přečetl a popravdě jestli tohle je ekonomická elita tak potěš pánbu... už ten začátek jak psal jesse... a ten obsah -- to je jak zápis z nějakého workšopu kde polovina osazenstva nemá ani střední školu...
        mart
  • NERV
    12.12.2011 11:54

    Od bankéřů bych ani nic jiného nečekal...
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university