Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zynga – Nasdaq dnes přivítá miliardového nováčka

Zynga – Nasdaq dnes přivítá miliardového nováčka

16.12.2011 10:37, aktualizováno: 16.12. 11:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká společnost Zynga si prodejem části svých akcií zajistila jednu miliardu dolarů (asi 19,6 miliardy Kč). Upisovací cena pro 100 milionů akcií byla na horní hranici předběžně stanoveného pásma 8,50 až 10 USD za akcii, což svědčí o celkově solidním zájmu. Skutečnost by dnes odpoledne měli investoři ukázat, až se akcie začnou obchodovat na trhu Nasdaq . Primární emise Zyngy je v internetové branži v USA největší od roku 2004, kdy na burzu vstoupil Google.

Zynga se specializuje na on-line hry, jako je CityVille nebo FarmVille, o které je v poslední době značný zájem, generuje zisk od zhruba tří procent svých uživatelů, kteří si v rámci hraní her zdarma nakupují virtuální doplňky. Část analytiků ale nabádá k opatrnosti: Zynga je totiž závislá na sociální síti Facebook, z jejichž uživatelů se rekrutuje drtivá většina jejích hráčů. Jiní analytici to naopak pokládají za výhodu a za jednu z možností, jak se už teď podílet na růstu Facebooku, než firma v příštím roce sama vstoupí na burzu.
 

Mírným zklamáním je fakt, že Zynga nezvýšila počet nabízených akcií, a nevyužila tak vysokému zájmu, který o ně byl. Firma podle plánu prodala 100 milionů akcií třídy A, což jí s ohledem na prodejní cenu dává zmíněnou miliardu dolarů. Když na trh před sedmi lety vstupoval Google, zajistil si zhruba 1,9 miliardy dolarů. Opatrnost Zyngy podle některých pramení z obav z vysoce volatilních finančních trhů. „Trh je velmi napjatý, proto zřejmě (v IPO) zaujali spíše konzervativní přístup,“ uvedl hlavní investiční stratég AlphaOne Capital Partners Dan Niles.

Zynga také uvedla, že někteří její akcionáři dali upisovatelům, které představují především banky Morgan Stanley a Goldman Sachs, 30 dnů na nákup dalších 15 milionů akcií. Z tohoto prodeje už by Zynga žádné peníze nezískala, výnos by zůstal upisovatelům. Tímto způsobem by se pouze zvýšil počet akcií v oběhu.

Zynga vydává čtyři z pěti nejhranějších her na Facebooku. Měsíčně přitom její on-line hry hraje asi 200 milionů lidí. Šéf Zyngy Mark Pincus nicméně věří, že firma bude schopna počet hráčů zdvojnásobit. Žádný časový rámec k dosažení tohoto cíle ale neuvedl.

Prodejní cena akcií Zyngy, která má po IPO veřejně obchodovat zhruba 11 procent všech svých akcií, celou firmu oceňuje asi na 8,9 miliardy dolarů (téměř 175 miliard Kč). To je výrazně pod cenou 14 miliard dolarů, o které se hovořilo ještě v listopadu. V létě bylo nadšení ještě vyšší a odhady se pohybovaly až kolem dvojnásobku současných hodnot.

Facebook zatím se vstupem na burzu váhal. Server Business Insider přepočítal na základě informací ze serveru Gawker majetkové podíly ve Facebooku na peníze, které by jejich majitelé mohli dostat, kdyby společnost příští rok na jaře skutečně vstoupila na burzu a kdyby skutečně dosáhla hodnoty sto miliard dolarů. Hlavním důvodem, proč se firma k prvotnímu úpisu akcií rozhoupává déle, je podle Business Insideru roztříštěná vlastnická struktura. Gawker totiž informoval, že největší díl Facebooku nepatří Zuckerbergovi, ale zaměstnancům, a to plných třicet procent. Zakladatel Facebooku přitom disponuje 24procentním podílem, zbylých 46 procent je roztříštěných mezi malé podílníky. Kdyby měl Zuckerberg ve firmě větší podíl, ponechal by si firmu jistě výhradně ve svých rukou, spekuluje Gawker.

Podle Gawkeru se letos Facebook „koupe v penězích“ a jeho čistý zisk na konci roku dosáhne jedné miliardy dolarů a ve srovnání s loňským rokem se zdvojnásobí. Na běžných účtech údajně má 3,5 miliardy dolarů na provoz a investice.

(Zdroj: CNBC, čtk, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university