Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Disruptivní desetiletí rozvíjejících se trhů

Disruptivní desetiletí rozvíjejících se trhů

21.12.2011 17:32

Rozvíjející se trhy se v uplynulém desetiletí staly hlavním růstovým motorem globální ekonomiky. Podle banky HSBC se bude 19 dnešních států s rozvíjejícími se trhy v roce 2050 řadit ke třiceti největším ekonomikám světa a budou významnější než dnešní země OECD.

Rozvíjející se trhy již dnes představují 40% světového HDP a 37% globálních přímých zahraničních investic (FDI). A zatímco země OECD v roce 2011 nadále stagnují, rozvíjející se trhy zaznamenávají silný růst. Čína letos předběhla Japonsko v roli druhé největší ekonomiky světa a Indie přilákala FDI v hodnotě rekordních 80 miliard dolarů, což je oproti roku 2010 dvojnásobek. Brazilská firma Petrobras, která se už tak řadí k největším ropným společnostem světa, uskutečnila v loňském roce primární úpis akcií v objemu rekordních 67 miliard dolarů.

Rostoucí bohatství těchto ekonomik láká stále větší počet nadnárodních společností ze států OECD. V Asii dnes střední vrstva představuje 60% celkového počtu obyvatel (tedy 1,9 miliardy lidí). Čína se stala v roce 2010 největším světovým trhem automobilů. Nejbohatší člověk na světě žije v Mexiku. A k rychlému hospodářskému růstu dochází v prostředí nízkých deficitů, malého dluhu a kontrolované inflace.

Existuje však i další, tišší revoluce, která přivádí firmy ze států OECD na rozvíjející se trhy: disruptivní inovace (tedy inovace, díky níž se vytváří zcela nový trh). Na jedné straně nadnárodní firmy z rozvíjejících se trhů vynikají i v sektorech s vysokou přidanou hodnotou a v sektorech náročných na technologie; na druhé straně firmy ze zemí OECD ve stále větší míře reimportují inovace od firem z rozvíjejících trhů.

Podle Organizace spojených národů má v zemích s rozvíjejícími se trhy sídlo zhruba 21 500 nadnárodních firem. Některé z nich, jako například mexická cementárna Cemex, indická IT outsourcingová firma Infosys nebo čínský výrobce baterií BYD, jsou již ve svých sektorech lídry. Hlavní dodavatelé světových telekomunikačních společností se nacházejí v Číně, kde dnes firma Huawei svádí těsný souboj se švédským Ericssonem. V roce 2008 si Huawei nechala registrovat víc patentů než kterákoliv jiná společnost na světě a v roce 2009 skončila druhá za japonským Panasonikem.

V telekomunikačním sektoru figuruje mezi desítkou největších světových firem celkem šest nadnárodních společností z rozvíjejících se trhů. Brazilská firma Embraer vnesla revoluci do výroby letadel zavedením obchodního modelu, který jiné firmy napodobují. Indická automobilka Tata prodává auta za cenu o 75% nižší než její evropští konkurenti. Čínská firma Mindray vyvíjí lékařské vybavení za 10% nákladů oproti západním konkurentům. Keňský Safaricom proměňuje trh svou službou mobilního bankovnictví M-Pesa, podobně jako to dělají indické nadnárodní outsourcingové firmy TCS a Wipro.

Dokonce i digitální svět je ovlivněn růstem rozvíjejících se trhů. Facebook býval mohl být latinskoamerický: jeden z jeho zakladatelů je Brazilec. Čínská internetová skupina Tencent Holdings je podle tržní kapitalizace (45 miliard dolarů v roce 2011) třetí největší na světě. Jejím nejvýznamnějším finančním podílníkem je přitom další nadnárodní firma z rozvíjejících se trhů, totiž jihoafrický Naspers. Obě firmy společně investují do začínajících společností – ne v Kalifornii jako Google, nýbrž na rozvíjejících se trzích. V roce 2010 investovaly 700 milionů dolarů do ruského internetového gigantu Mail.ru. Ruská firma Digital Sky Technologies (která vlastní Mail.ru) je přítomna v klíčových nových internetových firmách z USA, jako jsou Facebook, Zynga či Groupon.

Tyto nadnárodní společnosti z rozvíjejících se trhů nejsou jen disruptivně inovativní; jsou také nesmírně úsporné, což z nich činí smrtelně nebezpečné konkurenty. A navíc rychle stoupají po hodnotovém řetězci: podle poradenské firmy Booz & Company se v roce 2010 zařadil jihokorejský Samsung mezi deset světových společností s největšími investicemi do výzkumu a vývoje. V Izraeli vzniklo přes 4000 nových firem – a v počtu společností kotovaných na burze NASDAQ patří této zemi druhá příčka na světě.

V důsledku toho jsou dnes běžnou praxí zpětné inovace v nadnárodních firmách ze zemí OECD. Z pěti set nadnárodních firem v OECD podle žebříčku Fortune jich má dnes téměř sto výzkumná a vývojová centra v zemích s rozvíjejícími se trhy, zejména v Číně a Indii. Výzkumné a vývojové středisko společnosti GE v Indii je největším ze všech center této firmy na světě. Společnost Cisco utratila za vlastní indické centrum miliardu dolarů. Největší středisko Microsoftu mimo USA sídlí v Pekingu. Firma IBM dnes zaměstnává víc osob v Indii než v USA a německý Siemens má 12% ze svých 30 000 výzkumných a vývojových inženýrů v rozvíjející se Asii.

Abychom si udělali obrázek o rychlosti této globální změny rovnováhy, považme, že v roce 1990 se více než 95% výzkumu a vývoje provádělo v rozvinutých zemích, zatímco o deset let později klesl podíl rozvinutých zemí na 76%. Na rozvíjejících se trzích dnes působí 40% všech výzkumných pracovníků. A jak nedávno zdůraznila zpráva UNESCO, má Čína – která dnes vynakládá na výzkum a vývoj přes 100 miliard dolarů ročně (neboli 2,5% HDP) – velmi blízko k tomu, aby co do počtu výzkumných pracovníků předstihla USA a Evropu. V roce 2010 studovalo 40% všech čínských vysokoškolských studentů přírodní vědy nebo strojírenství, což je oproti USA téměř dvojnásobný podíl.

Země s rozvíjejícími se trhy si v nadcházejícím desetiletí nejen ukrojí lví podíl z globálního růstu, ale stále více budou také zdrojem disruptivních a úsporných inovací. Geografie inovací podobně jako rozdělení bohatství mezi státy zaznamenají do roku 2020 obrovskou změnu rovnováhy.

Autorem textu je Javier Santiso - profesor ekonomie na Obchodní fakultě ESADE se sídlem v Barceloně a ředitel Centra ESADE pro globální ekonomiku a geopolitiku (ESADEgeo).

Copyright: Project Syndicate, 2011.
www.project-syndicate.org


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university