Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Politici plýtvají časem, jiné řešení než odchod Řecka z eurozóny není. Také MMF údajně ztrácí důvěru

Singer (ČNB): Politici plýtvají časem, jiné řešení než odchod Řecka z eurozóny není. Také MMF údajně ztrácí důvěru

09.01.2012 8:43, aktualizováno: 9.1. 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny, řešením řeckých problémů ztrácejí politici příliš mnoho času, řekl dnešním Hospodářským novinám guvernér České národní banky Miroslav Singer. Politici se pak podle něho alespoň budou moci věnovat důležitějším věcem. Jedinou další variantou je podle Singera "dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů", a k tomu se Evropa zatím nemá, dodal.

"Evropa dva roky řeší Řecko, tedy dvě procenta své ekonomiky. Jak by vypadalo Česko, kdybychom poslední dva roky neustále řešili zadlužení měst velikosti například Kladna či Domažlic," řekl deníku Singer. „Řecký případ přitom nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny a následnou devalvací domácí měny,“ uvedl. Jedinou další variantou je podle guvernéra ČNB „dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů.“

Eurozóně Singer doporučuje vyhnout se silným prohlášením typu „už nikdy nebudeme dokapitalizovávat banky“. Při řešení problému zadlužených států takové kroky podle něj stejně nakonec budou nutné, a to i v případě poměrně velkých bank.

V následujících týdnech se bude rozhodovat o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), která má posílit záchranné fondy pro ohrožené země eurozóny. ČNB český podíl na půjčce ve výši zhruba 90 miliard korun považuje za nepřiměřený a účast zemí EU neplatících eurem Singer vidí jako zástěrku. "My tam jsme od toho, abychom ukázali, že to není akce 'eurozóny sobě'," řekl deníku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ztrácí důvěru ve schopnost Řecka ozdravit veřejné finance a vypořádat se s vysokým zadlužením. Uvedl to německý časopis Der Spiegel s odvoláním na interní zprávu fondu. MMF se podle časopisu domnívá, že Řecko bude muset přijmout nová opatření, aby se vyhnulo bankrotu a splnilo cíle dohodnuté s mezinárodními věřiteli. Dalšími možnostmi jsou prý podle fondu odpuštění větší části dluhů soukromými investory či zvýšení pomoci od členských zemí eurozóny.

Singer dále v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že česká ekonomika letos příliš neporoste, ale krize podobné té v roce 2008 prý nehrozí. "Nepřichází krize jako v roce 2008. Podnikatelé neočekávají propad výroby, většina z nich, tedy mimo stavebnictví, mluví zatím o tom, že minimálně v prvním pololetí očekávají růst výroby o pár procent. Půjde ale o rok nízkého nebo mírně záporného růstu ekonomiky," řekl Singer.

K půjčce zemí Evropské unie MMF guvernér řekl, že je "úplně absurdní". "Evropa světu oznámí, kolik půjčila fondu a pak vyrazí do světa půjčit si eura - tedy svou vlastní měnu, nad kterou má kontrolu," uvedl. Přitom Evropská centrální banka nedávno pustila do ekonomiky dvojnásobek toho, co by dostal od všech evropských zemí MMF, dodal.

Kvalita půjčky je daná kvalitou toho, do čeho instituce investuje, řekl dále Singer. "Pokud by fond opravdu poskytl eurozóně půjčku v uvažovaných řádech, jde o velké peníze pro jedno provázané teritorium. V poměru k vlastnímu kapitálu něco takového fond ještě nezažil. Navíc v Evropě se mu příliš nedaří. Půjčil dvakrát Řecku, jednou Portugalsku a jednou Irsku a ukazuje se, že jeho program pomoci dobře funguje jen v Irsku," připomněl Singer.

(Zdroj: HN, ČTK, Der Spiegel)


Váš názor
  • Naprostá pravda
    09.01.2012 15:32

    Pane guvernére, nezbývá než s Vámi souhlasit. Díky za tento názor.
    penda
  • Srovnání s Kladnem kulhá
    09.01.2012 12:43

    "Evropa dva roky řeší Řecko" je chybné tvrzení. Evropa neřeší nic, jen o tom hovoří. Naprostá většina byrokratické energie se uplatňuje jinde. My také řešíme mnoho let bankrot obce Kyselka nebo Rokytnice n. J., ačkoli je to méně než 1 promile našeho GDP!
    Pracovitý Prosecký
  •  
    09.01.2012 11:12

    Nemůžu si pomoct, ale to "blekotání" mi v tomto případě připomíná selský rozum. Stejně na bankrot Řecka dojde, jen bude později a dražší/bolestivější pro všechny.
    Berounskej
  •  
    09.01.2012 10:44

    Je to opravdu jen blekotání. Ale co potom.
    Homo
  • Půjčka není řešením, odchod také není řešením
    09.01.2012 9:17

    Ještě jsem neviděl, že by někdo splatil svoje dluhy tak, že by je přejmenoval. Půjčka Řecku nemá smysl, ale odchod Řecka z eurozóny také nic neřeší, protože dluhy zůstanou (byť stále nedobytné). Když hovoříme o půjčkách MMF, měli bychom hovořit i o tom, jak nemoránlí je brát od ostatních států EU dotace v řádu stovek miliard korun za sedmiletku. Kritika dotací ze strany Klause je velmi tichá.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    09.01.2012 9:02

    Lépe bych to neřekl. Chlév je potřeba od hnoje z gruntu vyčistit. Nyní to čištění chlévu eurohujeři řeší tak, že na hnůj přihodí vrstvu čisté slámy a myslí si, že je uklizeno.
    Peté13
    •  
      09.01.2012 10:53

      Anebo to dopadne jako v Argentině, Řecko vyhlásí bankrot, návrat k vlastní měně s prohlášením, že nikomu už vůbec nic nedluží. Budou sice muset sestavovat striktně vyrovnané, spíše přebytkové rozpočty, protože jim nikdo nic nepůjčí, ale osekají hnis od kosti a začnou znovu. Je pošetilé si myslet, že by Řekové návratem k drachmě nevynulovali svůj dluh. Ukázali by prostředník a Evropo třeba se...
      Martináč
      • Kdyby to bylo tak jednoduché
        09.01.2012 12:40

        Kdyby to bylo tak jednoduché jako v Argentině, Řekové by to už dávno udělali. Problémem je, že kromě shnilých závazků. mají Řekové v Euru o mnoho zdravých pohledávek.
        Pracovitý Prosecký
        • Re: Kdyby to bylo tak jednoduché
          09.01.2012 13:54

          No tak těch shnilých závazků mají o několik řádů víc než těch pohledávek, ne? Takže by se jim to královsky vyplatilo.:) Spíš se to bojí udělat, protože by se dostali do obrovské politické izolace, tak jednají o stálém navyšování dobrovolného odpuštění dluhu. Podle mě to ale stejně nakonec udělají, ani jim nic jiného nezbyde.
          Martináč
    • On Singr jen blekotá názory svých chlebodárců, potažmo nejchytřejšího Hradního
      09.01.2012 9:08

      ten se též zviditelňuje způsobem NEGACE celému světu; pes by jinak neštěk!!!!!!!!!!
      plejer
      • Re: On Singr jen blekotá názory svých chlebodárců, potažmo nejchytřejšího Hradního
        09.01.2012 9:34

        Ideologické klapky na očích či nějaká osobní averze (?) k euro-realistům (asi prezidentu Klausovi) Vám nejspíš nedovoluje vidět věci jinak.
        Peté13
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data