Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chyby nové fiskální dohody

Chyby nové fiskální dohody

03.02.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

S výjimkou Velké Británie a České republiky se členské země EU dohodly na nové smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě. Její text máme k dispozici na stránkách Evropské komise. Po jeho přečtení jsem se domníval, že jsem musel udělat chybu a omylem vybral jiný (starý) dokument. Najít rozdíly mezi starým a novým rámcem lze totiž jen těžko a všechny nedostatky toho minulého bohužel zůstávají. Největší pochyby vzbuzuje následující:

1. Dohoda má špatný název, protože se zaměřuje zejména na fiskální udržitelnost a není o stabilitě, koordinaci a správě. Předpokládá jen, že ať už ke snížení deficitů a dluhu povede cokoliv, bude to dobré i pro stabilitu. A pokud budou deficity snižovat všechny země dohromady, bude výsledek ještě lepší. Fiskální udržitelnost je sice důležitá, ale pokud se budeme zaměřovat jen na ni, může být naše snaha kontraproduktivní.

2. V centru pozornosti stojí numerické limity, na jejichž dodržování smlouva ve snaze o dosažení fiskální disciplíny spoléhá. Doposud ale tento systém nefungoval a je těžké si představit, proč by se v budoucnu mělo něco změnit. Dohoda říká, že země nemohou mít deficity nad 0,5 % HDP. Toto číslo je definováno jako „strukturální“, což znamená, že může být korigováno o průběh ekonomického cyklu. Nápad je to dobrý, ovšem se složitou implementací, a smlouva se technickými komplikacemi nezabývá. Proč je 0,5 % tím správným limitem? Jeho plošné zavedení pro všechny země nedává smysl, jen se to dobře pamatuje. Dohoda sice umožňuje deficity navýšit, pokud je celkový dluh nižší, ale co další okolnosti? Existuje v ní prostor pro výjimky, což zní rozumně, ale tím se zase vzdalujeme od myšlenky na jednoduchá pravidla.

3. Hlavní chybou ve fiskální politice evropských zemí během posledních deseti let bylo to, že v dobrých letech nevytvářely dostatek přebytků. Pokud se zaměříme na to, aby deficity nepřekročily 0,5 %, ignorujeme skutečný problém, kterým je právě generování přebytků. Namísto toho klademe důraz na vývoj ve špatných letech, kdy je udržení omezených deficitů těžké. Z minulosti jsme se tak moc nepoučili.

4. Omezená pozornost se věnuje tomu, jak dodržování pravidel vymáhat. Přijde doba, kdy je poruší většina zemí stejně, jako tomu bylo v letech 2002 – 2003, kdy pravidla porušovalo i Německo a Francie. Co se pak stane? Dohoda hovoří o pokutách, ale komu se budou platit? Skutečně můžeme věřit tomu, že kdyby Řecko po překročení limitů platilo pokutu, současná krize by nepřišla?

Vytvořit rámec ekonomické politiky není v případě evropských zemí snadným úkolem a jsem rád, že jsem se nemusel účastnit jednání, která v minulých dnech probíhala. Dosažená dohoda však ukazuje, že jsme se z minulosti příliš nepoučili. Trváme na udržování starého systému, který ale nefunguje, a tato snaha nás odvádí od podstatných problémů. Ty bychom s větším nasazením vyřešit mohli.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD


Váš názor
  • Otázka pro opravdové profesionály
    03.02.2012 14:18

    Naskýtá se otázka pro zdejší opravdové profesionály, kteří vše přečetli a zanalyzovali: Obsahuje nový pakt/dohoda alespoň sebemenší zmínku o tom, že pokud signatářskou zemi postihnou ničivé povodně na více než 40% území, zemětřesení, tsunami, výbuch sopky, pád meteoritu atd., může postižená země v zájmu záchrany životů občanů překročit navrhovanou horní mez pro roční deficit rozpočtu ?
    Detective
  • Tentokrát
    03.02.2012 8:09

    Tentokrát musíme redakci Patria online pochválit. Dohoda skutečně obsahuje chyby. Zaprvé problémem je veřejný dluh a teprve sekundárně deficit. Zadruhé, dodržování a sankcionování je klíčem. Můžeme sice věřit, že se D a F poučily a budou dohody dodržovat, popřípadě na ně bude uplatněna sankce, ale chtěli bychom větší záruky. Oběti má přinést i samotná Evropská komise a omezit přerozdělování a nesmyslné zkreslování trhu dotacemi ať už do zemědělství nebo do veřejné sféry. Evropské myšlení si nelze koupit penězi. Pokud bude Česko (a UK) důsledně bojovat proti dotacím a za jasné smlouvy, jsem schopen se s ním ztotožnit. Zatím to však nikdo nedělá. Každý se snaží urvat ze společného měšce, co může - jako v komunismu.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university