Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple by mohl začít vyplácet dividendy, oznámil Jobsův nástupce. Po vyhrané bitvě pokračuje válka s čínským konkurentem

Apple by mohl začít vyplácet dividendy, oznámil Jobsův nástupce. Po vyhrané bitvě pokračuje válka s čínským konkurentem

27.02.2012 10:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnost Apple zvažuje, že svým akcionářům začne vyplácet dividendy. Překvapivou informaci uvedl generální ředitel Tim Cook, konkrétnějšího návrhu se však akcionáři zatím nedočkali. Začít vyplácet dividendu by dle analytiků bylo pozitivním krokem v období, kdy se akcie pohybují poblíž historických maxim a společnost navíc vyhrála spor s čínskou firmou Proview Technology, která požadovala zákaz prodeje tabletů Apple na čínském trhu.

Generální ředitel Equity Research Scott Sutherland by zhodnotil myšlenku vyplácení dividendy akcionářům Apple kladně. „Myslím, že je to pro ně lákavá cesta. A dividenda udělá i druhou věc – přiláká nové akcionáře, kteří hledají akcie s výplatou dividend,“ řekl.

Akcie Apple nedávno vystoupaly až nad 526 korun/kus, nejvýše v historii firmy, a následně spadla jejich tržní cena pod 500dolarovou hranici z obav o možné narušení dodávek iPadů. V pátek uzavřel titul na ceně 522,41 USD.

Soud v Šanghaji zamítl žádost čínské firmy Proview o zablokování prodejů tabletů iPad na místním trhu. Čínská firma si totiž nárokuje používání názvu iPad, který si prý v Číně zaregistrovala už před lety. Lidový soud ve zvláštním hospodářském pásmu Pchu-tung nedaleko Šanghaje podle zdrojů ve prospěch americké firmy rozhodl po středečním jednání, kdy si vyslechl argumenty obou stran. Stejnou zprávu na svém webu přinesl i místní list Xinmin Evening News. Právní zástupce Proview Technology Ma Tung-siao řekl, že sporem o právo používat název iPad se má teď zabývat po odvolání soud vyšší instance.

Čína je pro společnost Apple důležitá nejen z hlediska velikosti spotřebitelského trhu, ale i proto, že je to hlavní výrobní základna pro iPad i další výrobky firmy. Spor s firmou Proview zašel už tak daleko, že úřady nechaly tablety iPad v některých čínských městech zabavit. Někteří prodejci přestali tablety na pokyn soudu prodávat.

Vítězství Applu předcházelo několik porážek, které firma utrpěla u soudů v jiných čínských městech. Příznivé stanovisko soudu v Šanghaji také znamená, že Apple nebude muset přestat tablety iPad prodávat i ve svých značkových obchodech. Těch má v Číně víc, jen v Šanghaji jsou tři.
 

Zatím ale není jasné, zda se s úspěchem u soudu v Šanghaji setká také snaha společnosti Proview získat od Applu kompenzaci za údajné zneužití ochranné známky. Ve prospěch společnosti Proview v prosinci rozhodl soud v Šen-čenu, Apple se však odvolal. Případ se tak posune k soudu vyšší instance v jihočínské provincii Kuang-tung, který se bude odvoláním Applu zabývat příští týden ve středu. Čínská firma nicméně minulý týden přenesla spor na americkou půdu, kdy podala na Apple žalobu u soudu v okrese Santa Clara v Kalifornii, kde má Apple základnu.

Společnost Proview Technology je součástí tchajwanské skupiny Proview International Holdings. Skupina byla první technologickou společností z Tchaj-wanu, jejíž akcie se začaly obchodovat na burze v Hongkongu. Koncem 90. let minulého století patřila mezi pět největších výrobců počítačových monitorů na světě. V roce 1999 uzavřela partnerství s americkým výrobcem čipů National Semiconductor, s kterou pak uvedla na trhu jednoduchý stolní počítač I-PAD. Jeho hlavními atributy byla možnost připojení k internetu a snadné ovládání.

Společnost Proview rostla i v dalších letech, kdy se posunula od výroby monitorů k výrobě dílů pro televizory s plochou obrazovkou. V této branži se dostala až na třetí místo ve světě. Nicméně do srpna 2009, kdy Apple začal v zastoupení jednat o obchodní známce, byla společnost Proview silně zasažena finanční krizí.

V srpnu 2010 se akcie skupiny Proview přestaly na burze v Hongkongu obchodovat, neboť věřitelé firmy se v Číně obrátili na soud, aby vymohli pohledávky. Pokud do letošního června Proview burzovním orgánům nepředloží věrohodný plán revitalizace, burza akcie vyškrtne úplně.

(Zdroj: ČT, AP, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university