Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Držitelé řeckých CDS získají 78,5 centu za euro dluhu. Dohoda o řeckém dluhu ukazuje jejich nedostatky?

Držitelé řeckých CDS získají 78,5 centu za euro dluhu. Dohoda o řeckém dluhu ukazuje jejich nedostatky?

19.03.2012 13:18, aktualizováno: 19.3. 16:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prodejci CDS kontraktů na pojištění řeckého dluhu vyplatí na kontraktech, k jejichž aktivaci došlo uplatněním CAC klauzule na privátní směnu řeckého dluhu PSI v souladu s aukcí dle ISDA finálně 78,5 centu (původní odhad 78,25 c) za jedno euro nominálu (čistého dluhu, který kryjí kontrakty). To zhruba odpovídá reálné ztrátě, kterou investoři utrpěli v rámci řecké směny dluhu PSI. Dealeři stanovili iniciační hodnotu pro dnešní aukci řeckých dluhopisů pod pravidly ISDA 21,75 procenta, uvedli administrátoři aukce Markit Group Ltd. a Creditex Group Inc. Finální sazba byla následně oznámena na úrovni 21,5 %. (Zjednodušeně řečeno se finální uznaná hodnota řeckého dluhu odečítá od plnění z CDS kontraktů).

Řecké CDS budou vypořádány následkem ztrát, ke kterým byli i nedobrovolně soukromí investoři do řeckého dluhu přinuceni restrukturalizací řeckého dluhu v rámci PSI při uplatnění donucovací klauzule CAC . Aukce tak utíná více než dva roky spekulací o tom, zda CDS jsou vhodným nástrojem k pojištění selhání u vládního dluhu. „Fakt, že to funguje, je signálem, že CDS kontrakty mohou zůstat vhodným nástrojem k zajištění proti nesplácení dluhu,“ uvedla Elisabeth Afseth, analytička Investec v Londýně. „Je to významný signál pro ostatní investory a rizika existující vůči dalším zemím v Evropě,“ dodala. Prodejci kontraktů zaplatí kupcům face value proti podkladovým cenným papírům, nebo hotovostnímu ekvivalentu. Výsledky aukce budou dostupné u Creditex a Markit. „Spuštění výplaty CDS je pro trhy zprávou více dobrou než negativní. Je demonstrací pro investory, že zde existuje efektivní zajišťovací nástroj,“ míní pak stratég BNP Paribas Ioannis Sokos.

Na řecký dluh bylo vydáno celkem 4369 CDS „pojistek“, kryjících čistou hodnotu 3,2 miliardy eur řeckého dluhu, vyplývá z dat Depository Trust & Clearing Corp k 9. březnu.

Řecko bylo minulý týden vypuštěno z Markit iTraxx SovX Western Europe Indexu, což vyvolalo jeho pád o 100 bazických bodů a aktuálně obchoduje kolem 225 bps. Vyjadřuje míru vládního rizika.

Investoři se nyní obávají, že řeckou cestu bude nuceno následovat Portugalsko. Náklady na pojištění 10 milionů 5letého portugalského dluhu nyní činí 3,6 mil. USD + 100 tis. USD ročně. To značí 66% pravděpodobnost portugalského bankrotu očekávaného trhem, říkají data CMA.

Na nedostatky, které jsou spojeny s takzvanými úvěrovými swapy (CDS), naopak upozorňuje z jiného úhlu pohledu The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého část investorů a právníků začíná volat po změnách, které by použití CDS vyjasnily a do budoucna také zamezily nesrovnalostem.

Částka, kterou držitelé CDS obdrží, se zpravidla odvíjí od hodnoty původních dluhopisů. V případě Řecka ale staré dluhopisy zmizely, protože vláda je nahradila novými, s nimiž jsou spojeny úplně jiné podmínky. Ty původní pak zlikvidovala.

Nové papíry, které věřitelé dostali v rámci restrukturalizace řeckého státního dluhu, jsou jen součástí balíku, v němž jsou i vysoce kvalitní dluhopisy emitované záchranným fondem eurozóny. Nové řecké dluhopisy tudíž není možné považovat za srovnatelnou náhradu těch původních. V tom je i potenciální nejistota kolem výplaty CDS.

Doložky o společném postupu jsou v poslední době čím dál oblíbenější, na příkladu Řecka lze ukázat, že vlády jednotlivých zemí si mohou použití těchto klauzulí jednoduše vynutit.

Některé nové dluhopisy, které Řecko vydalo a poskytlo věřitelům výměnou za původní obligace, mají na trhu cenu blízkou celkové hodnotě balíku, který věřitelé při restrukturalizaci obdrželi. To znamená asi 22 centů z eura. Tyto bondy pomohou stanovit i výši částky, která se bude vyplácet na CDS kontrakty. Právě podle této formulace věřitelé dostanou kolem 78 centů z každého eura. To zároveň zhruba odpovídá ztrátě, kterou držitelé řeckých dluhopisů utrpěli.

Připomeňme, že kontrakty CDS fungují zhruba následovně: někdo drží dluhopis v nominální ceně 100 eur. Zároveň si koupí "pojistku" proti riziku nesplacení dluhopisu, v tomto případě swap, která pokryje celou investovanou částku. Pokud dlužník včas a v plné výši nezaplatí, což je případ Řecka, vlastník CDS jednoduše tento swap předá tomu, kdo mu jej prodal, a požádá o proplacení. Dostane tak svých 100 eur, které původně investoval.

Stává se ale také, že CDS jsou v rukou těch, kdo žádné dluhopisy nevlastní. K CDS se mohli dostat z různých důvodů, nejpravděpodobněji ale kvůli spekulaci. Tito lidé vždy dostanou hotovost, tedy nikoli náhradu za původní nesplacené dluhopisy. Proto je také nutné správně spočítat částku, která bude v souvislosti s uplatněním CDS vyplácena.

Aby šlo vyplácenou částku spočítat, musí se nejprve uspořádat aukce. Na základě nabídky a poptávky se stanoví cena, kterou je trh ochoten za nesplacené papíry zaplatit. Výsledek aukce poslouží i pro stanovení ceny swapů. Pokud by například vyšlo, že u původních dluhopisů je trh ochoten za každé euro nominální hodnoty zaplatit 40 centů, pak by cena CDS činila 60 centů.

Aukce starých řeckých dluhopisů se bude konat dnes odpoledne. Atény už ale vyměnily více než 80 procent původních papírů, které byly v oběhu, takže k aukci už zbývají maximálně tak nestandardní obligace, které byly emitovány většinou podle jiného práva než řeckého. Držitele takových obligací totiž Řecko k žádné výměně donutit nemohlo.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ, ISDA, Markit, čtk)


Váš názor
  • "eurobankoperpetumobile 2012
    19.03.2012 15:07

    Ako "bankolaik z Turca 2012" sa nemôžem rovnať MiklošKalouskovským CZSREUROexpertom a ich "eurokolegom" v euromariášových nad i pod stolných hmatoch,fígľoch,a presunoch "z rukáva na stôl" na "eurostole bankohier 2008-2012"! Len je mi - nie síce do eurosmiechu 2012-2016, ale na eurosmiech cez slzy "EUROŠŤASTIA" ktoré nás neodvratne čakajú, keď začarovaný EUROKRUH a obmedzenosť reálem možného výstupu z neho sa čoraz viac začína podobať na "perpetumobile" USA&EU-bankosféry na roky 2012-2022...Bezreformná bezvýchodiskovosť terajšieho systému - ak i naďalej nebude /dzurindovsky povedané../ ani vôľa ani chuť a politické tieňohry POLITICKÝCH LAIKOV voči bankovým profíkom budú aj naďalej "eurobábkovým predstavením" na ktoré sa budeme musieť ako "eurodiváci" skladať pri našich možnostiach na tieto ošumelé 2008-2016-ak nie dlhšie REPROTRAPASY politických diletantov - versus -bankoví lídri, -TAK to neni euroBohviečo?! MY LAICI Turca poznáme ešte z hlbokej normalizácie jedno prirovnanie v otázke,: AKO asi táto "eurofurmanka 2012-2016 až 22 " SKONČÍ §§§?!
    turcan
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů