Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke (Fed): Impuls trhu práce je třeba dodat podporou ekonomiky. Trhy sázejí na kvantitativní uvolnění

Bernanke (Fed): Impuls trhu práce je třeba dodat podporou ekonomiky. Trhy sázejí na kvantitativní uvolnění

26.03.2012 15:05, aktualizováno: 26.3. 17:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká ekonomika potřebuje dosáhnout rychlejšího tempa růstu k zajištění tvorby dostatečného množství pracovních míst a poklesu nezaměstnanosti, řekl dnes ve svém projevu guvernér centrální banky USA Ben Bernanke. Ačkoli pokles míry nezaměstnanosti na 8,3 procenta v únoru je podle něj dobrou zprávou, vidí potřebu trhu práce dále pomoci pokračováním v „akomodační“ měnové politice. Tato slova si trhy logicky vysvětlují jako zvýšenou pravděpodobnost realizace dalšího kola kvantitativního uvolňování.

Vcelku svižný pokles míry nezaměstnanosti v posledních týdnech je podle Bernankeho „jaksi nesynchronní“ s mírou ekonomického růstu, která je zatím velmi mírná. Za normálních podmínek by ekonomika podle něj musela růst tempem zhruba čtyř procent ročně, aby bylo možno jen hospodářským růstem vysvětlil tak citelný pokles míry nezaměstnanosti, jaký Amerika registruje v relativně krátkém období od poloviny loňského roku do letošního února. HDP Spojených států rostl v posledním čtvrtletí 3procentním tempem, od čísel za první tři měsíce letošního roku se však očekává značné zpomalení tempa růstu pod 2procentní úroveň. „K dalšímu viditelnému zvýšení zaměstnanosti bude zapotřebí rychlejšího růstu hospodářství, než jaký jsme zaznamenali v uplynulém roce,“ řekl Bernanke před zástupci Národní asociace pro podnikovou ekonomiku (NABE).

Bernanke dodal, že významnou roli hraje ve zlepšování na trhu práce skutečnost, že se spíše méně propouští, než že by se více najímalo. Pokles nezaměstnanosti také podle něj může zčásti odrážet snahu firem o "uzpůsobení" pracovní síly poté, co během krize výrazně propouštěly a nyní musejí reagovat na oživování. Šéf Fedu se zároveň postavil proti obavám, že převážná část problému ekonomiky tkví ve strukturálních faktorech, a tudíž ho nelze vyřešit měnovou politikou. „Převažujícím faktorem je pravděpodobně pokračující slabost agregátní poptávky. Vzhledem k tomu by Fed – skrze akomodační politiku, tedy podporu domácí poptávky – měl časem pomoci ke snížení dlouhodobé nezaměstnanosti,“ řekl.

Měnový výbor Fedu (FOMC) zlepšil na své březnové schůzi hodnocení ekonomického výhledu, zopakoval však, že stále vysoká nezaměstnanost spolu s tlumenou inflací umožní podržet úrokové sazby na historickém minimu nejméně do konce roku 2014. „Široká škála indikátorů ukazuje na zlepšování trhu práce, což je vítaný vývoj. Podmínky nicméně zůstávají stále daleko od normálu, jak ukazuje například vysoká úroveň dlouhodobé nezaměstnanosti a skutečnost, že počty pracovních pozic a odpracovaných hodin zůstávají vzdáleny předkrizovým úrovním, i s přihlédnutím k růstu pracovní síly,“ řekl dnes šéf Fedu. Americká ekonomika v uplynulých šesti měsících vytvořila zhruba 1,2 milionu pracovních pozic, nejvíce (za srovnatelné období) od května 2006. „Nejsme si stále jisti, zda současné zlepšení na trhu práce bude udržitelné, podotkl Bernanke a jako na hlavní zdroj obav poukázal na počet lidí, kteří jsou bez zaměstnání šest měsíců a déle.

Bill Gross, jeden ze šéfů největšího dluhopisového fondu na světě známého pod zkratkou PIMCO, již dnes ráno uvedl, že Fed zřejmě naznačí třetí kolo kvantitativního uvolňování již na svém dalším měnovém jednání v posledním dubnovém týdnu. Gross to napsal na svém Twitteru s tím, že konec daňových úlev Bushovy éry spolu s bilionovými rozpočtovými škrty vyvolá potřebu podpory růstu největší ekonomiky světa ze strany Fedu.

Gross, který ve fondu Pimco Total Return Fund spravuje majetek za zhruba 252 miliard dolarů, na QE3 sází patrně nejvíce ze všech známých manažerů investičních fondů. V názorech se ale nyní rozchází s řadou dalších manažerů, kteří QE3 neočekávají. Grossův dluhopisový fond v únoru zvýšil podíl dluhopisů krytých hypotékami na 52 procent z lednových 50 procent. Loni v říjnu to bylo pouze 38 procent. Velká část analytiků očekává, že dluhopisy obecně před sebou mají takzvaný medvědí trh, tedy dlouhodobější pokles cen.

Bernankeho holubičí postoj sdílí většina zástupců Fedu. Zatím jediným jestřábem je v tomto ohledu prezident richmondského Fedu Jeffrey Lacker. Ten již od letošního ledna hlasuje proti dlouhodobému ponechání nízkých sazeb a tvrdí, že vývoj ekonomiky a inflace směřuje k potřebě zvýšit sazby již v příštím roce. Lacker se domnívá, že vzhledem k pokračujícímu oživování ekonomického růstu bude třeba zvýšit sazby dříve a udržet tak inflační tlaky pod kontrolou.

Fed zatím v rámci prvních dvou QE nakupováním dluhopisů a hypotečních aktiv nalil na trhy 2,3 bilionu dolarů ve snaze podpořit ekonomickou aktivitu ve Spojených státech a udržet růstový trend. Výsledkem byl také růst ocenění akcií i většiny ostatních druhů aktiv.

Na zprávu o možném dalším uvolnění měnové politiky americké centrální banky nalitím dalších miliard dolarů do ekonomiky reagovalo euro strmým posílením z dopoledních minim na 1,319 USD/EUR až na 1,3339 USD/EUR, tedy na 3týdenní maxima. Futures kontrakty na hlavní indexy, které ještě ráno oscilovaly kolem nuly, po slovech šéfa Fedu poskočily výše a půl hodiny před otevřením amerického trhu přidávaly přes 0,6 procenta. Po hodině obchodování byly však již zisky hlavních indexů na Wall Street výše o více než procento.

Vývoj kurzu eurodolaru za dnešní seanci (online)



(Zdroj: PIMCO, CNBC, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • 26.03.2012 16:36

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    xxx
  • B.je **** dementní
    26.03.2012 15:21

    a měli by ho už dávno zavřít za rozvracení ekonomiky. Jasně, že to je strukturální problém, páč na západě bude čím dál víc starých lidí a inflací se to rozhodně nevyřeší, když i to málo co si lidé našetří jim inflace sežere tak se nízká poptávka změní na nulovou a pak může beník házet z helikoptéry miliardové us bankovky a budou si s nimi moci jen vytřít ...
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university