Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Realitní trh v USA mohou čekat světlejší zítřky. Prodeje nemovitostí na Floridě na 7letém vrcholu

Realitní trh v USA mohou čekat světlejší zítřky. Prodeje nemovitostí na Floridě na 7letém vrcholu

23.04.2012 15:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Započatá výstavba se již napřesrok dočká téměř zdvojnásobení a ceny domů začnou růst, vyplývá z průzkumu amerického Urban Land Institute mezi necelými čtyřmi desítkami analytiků a ekonomů specializujících se na reality. Výhled pro rok 2014 přitom slibují ještě růžovější a mluví o „výrazném“ růstu cen nemovitostí. Sílicí prodeje však jsou v některých oblastech znatelné již v současnosti. O dlouho nevídaném zájmu mluví například průzkum floridské asociace obchodníků s realitami.

Urban Land Institute sestavuje konsensuální pohled na možný budoucí vývoj v sektoru realit pravidelně jednou za půl roku. Dubnový výhledu do roku 2014 vycházející již z prvních dat a indikací na trhu v letošním roce slibuje hned několik zlepšení na trhu nemovitostí v USA:

- průměrné ceny domů začnou v letošním roce mírně růst, aby v roce 2013 zaznamenaly nárůst o 2 procenta a v roce 2014 další nárůst o 3,5 procenta;

- míra neobsazenosti nemovitostí by měla klesnout o 1,2 až 3,7 procentního bodu v případě kanceláří, maloobchodu a průmyslových nemovitostí, ale u obytných domů mají zůstat beze změny na nízké úrovni, ale u hotelů budou pravděpodobně růst;

- nájmy by měly vzrůst v případě všech typů nemovitostí, přičemž v letošním roce by tento nárůst měl dosahovat od 0,8 v případě maloobchodu až po 5% růst u pronajímaných bytů.

Výhled vychází z ekonomického předpokladu, že hrubý domácí produkt USA za letošní rok poroste 2,5% tempem, aby příští rok zrychlil na 3 procenta a v roce 2014 na 3,2 procenta. Inflace by ale měla v následujících letech také růst (letos +2,4 %, v roce 2013 +2,8 % a v roce 2014 +3,0 %), což zvýší náklady na získání úvěrů pro nákup nemovitostí. Prognóza počítá také s výrazným poklesem nezaměstnanosti z letošních průměrných 8 procent na 7,5% úroveň napřesrok a 6,9 procenta v roce 2014.

Šéf americké centrální banky ale v uplynulém měsíci nabádal k opatrnosti při tvorbě prognóz pro největší ekonomiku světa. Americká ekonomika sice podle něho silnější a stabilnější a polevují i finanční problémy v Evropě. Na vítězné tance ohledně silného hospodářského oživení je ale prý ještě příliš brzy. "Spím trochu lépe. Chci ale opět zdůraznit, že je důležité nepodléhat uspokojení. Musíme urazit ještě dlouhou cestu a udělat hodně práce. A to také uděláme," uvedl Bernanke.

Neochvějnost ekonomických předpokladů však podle Patricka L. Phillipse, šéfa Urban Land Institute, není to nejdůležitější. „Zatímco se geopolitické a ekonomické jevy ve světě mohou měnit spolu s posunem předpovědi v čase, co vidíme v (posledním) průzkumu je důvěra v realitní sektor USA, který již přežil hlavní nápor nedávné finanční bouře, a je připraven na výrazné zlepšení v následujících třech letech,“ uvedl Phillips s tím, že výsledky podle něho přinášejí mnoho slibných indikací pro realitní sektor.

Bublina na amerických nemovitostech praskla před více než pěti lety, kdy byly miliony Američanů nuceny během tří, či čtyř měsíců opustit své domy. Podle dat RealtyTrack mezi nejzasaženější trhy patřila Florida, Kalifornie či Illinois. Právě tyto trhy jsou proto bedlivě sledovány na cestě k obratu. A právě Florida podle asociace zaměstnanců v realitách patří k lokálním trhům, které se začínají probouzet.

Podle lokální asociace realitních makléřů v Sarasotě, která patří k čelním floridským realitním trhům, březnové prodeje domů dosáhly sedmiletého maxima. 831 prodaných nemovitostí vyrovnalo úrovně září roku 2005, rozjednané prodeje domů jsou nejvýše za poslední rok. To ukazuje, že zlepšení by mělo trvat i následující měsíce. Průměrná cena prodaného domu meziročně vzrostla o 11 procent na 192 tisíc dolarů, u domů pro jednu rodinu pak na174,9 tisíce dolarů (+9,8 % y/y). Důvod růstu cen? Pozvolna ustoupivší zátěž ze strany nuceně prodávaných realit, zabavených pro neschopnost splácet (32 % v březnu proti 37,4 % v únoru).

Právě „potopené hypotéky“ jsou faktorem, který nejvíce dusí americký realitní trh jako celek, na kterém by přitom reálná nabídka a poptávka ukazovala již na zlepšení. Podle odhadů výzkumné agentury Center for Responsible Lending letos postihne proces zabavení nemovitosti celkem 91,5 milionu domů v USA. Zabavené a neobydlené domy srážejí také hodnotu okolním nemovitostem, dle odhadů CRL letos na průměru o 20.300 USD na nemovitost.

Asociace proto s nadějí vzhlížejí ke zlepšení v tomto směru na některých trzích včetně Floridy, které se projevuje také poklesem zásob. V loňském srpnu byly v oblasti Sarasota úrovní 4,408 nejníže za dekádu, mezi únorem a březnem letošního roku zamířily k 4.463 z 4.588 nemovitostí. Ceny rodinných domů jsou dle asociace o více jak 21 % nad dnem vymezeným 13 měsíců zpět, ceny domů pro více jak jednu rodinu pak o 30 % nad dnem, tvrdí asociace. Kombinace nižších zásob, finančním podmínek v podobě přetrvávajících nízkých úroků a vyšších prodejů by měla na floridském trhu vést k pokračujícímu růstu průměrných cen realit. 

 

Další podporu neuspokojivému vývoji na americkém realitním trhu ve volebním roce chystá administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. Podporu v podobě modifikace hypoték rozšíří i na ty dlužící investory, kteří investovali do více domů či opakovaně a nespadají tak do dosud primárně podporované kategorie „prvokupců“. Majitelé domů se zřejmě od května budou moci zapojit do programu HAMP (Home Affordable Modification Program), ve kterém stát bankám dotuje hypotéku a umožňuje ulevit od jistiny, výše úroku i umožní případné prodloužení splatnosti hypotéky. Pomoci má právě tam, kde v daném domě zůstane stabilní obyvatel/nájemník. Cílem je opět „nechat lidi ve svém bydlení, pokud chtějí“ – mimo jiné s motivací, aby vyhnání z domu neznamenalo také růst nezaměstnanosti. Modifikace programu přichází poté, co jej zatím využil asi milion dlužníků při cíli vlády zapojit 3 až 4 miliony majitelů domů. „Neobsazené domy jsou problém a to bez ohledu na to, jak se to stalo,“ uvádí za americké MF Timothy Massad.

(Zdroj: NYT, CNBC, Bloomberg, RealtyTrack, RISmedia)


Čtěte více:

Americký realitní trh čeká přiznání: Pět let horších, než se vědělo. 2012 rokem obratu?
16.12.2011 17:53
2010, 2011, nyní 2012? Více než kterýkoli jiný segment finanční krize ...
Americké reality: Banky mění strategii, domy už neudají ani za náklady. Obama podpoří i spekulanty
06.03.2012 15:46
Americký realitní trh se posunul do nové dimenze. Banky už nejsou scho...
Prodej starších domů v USA v únoru nečekaně klesl
21.03.2012 16:09
Prodej starších domů ve Spojených státech v únoru nečekaně klesl o 0,9...
Hledání bláznů na nemovitostech
13.04.2012 18:00
V jednotlivých zemích eurozóny jsme za posledních cca deset let viděli...
Pokles započaté výstavby v USA nejhlubší za poslední rok, počet stavebních povolení ale na 3,5letém rekordu
17.04.2012 17:06
Pokles počtu zahájených staveb obytných domů v USA se minulý měsíc pro...

Váš názor
  • jakou diskuzi
    23.04.2012 16:22

    tady není o čem diskutovat. Tady si jen pár všeználku z toho dělá svoji trubku, kde vykřikuje své přiblblé názory. Ty nemají ani hlavu ani patu jen proto, že si chtějí slintat na vestu a chtěji tady dělat důležité. Jinde by jim nikdo nevěnoval žádnou pozornost. Jen tady jsou pány a mohou dělat že něčemu rozumí.
    ruphej
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university