Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zůstávám, ujistil Buffett akcionáře a sklidil kritiku za výzvu k vyššímu zdanění bohatých. Berkshire nakupuje akcie

Zůstávám, ujistil Buffett akcionáře a sklidil kritiku za výzvu k vyššímu zdanění bohatých. Berkshire nakupuje akcie

07.05.2012 12:24, aktualizováno: 7.5. 15:33

Aktualizováno

Americký investor Warren Buffett na víkendové valné hromadě Berkshire podle očekávání ujistil akcionáře společnosti o svém dobrém zdraví a dodal, že firma je připravena jej v případě potřeby nahradit. Svěřil se mimo jiné, že v poslední době zvažoval jednu ze svých největších akvizic, ta ale nevyšla. Náladu každoročně očekávané události pokazila nespokojenost řady akcionářů s Buffettovým vstupem do politických bojů návrhem na vyšší zdanění bohatých.

Otázky akcionářů ohledně Buffettova zdraví se čekaly nejvíc, objevily se ale až ve druhé polovině setkání téměř 40 tisíc akcionářů. Buffett minulý měsíc oznámil, že u něj lékaři zjistili rakovinu prostaty v raném stadiu, o víkendu ale, s poukazem na vysokou úspěšnost léčby u tohoto typu rakoviny, označil nález za "drobnou potíž". "Cítím se ohromně, baví mě, co dělám," řekl. "Možná mám o něco méně energie, to ale může znamenat, že dělám méně hloupostí," odlehčil téma.

 
Už v dopise rozeslaném před valnou hromadou Buffett sdělil, že správní rada firmy bude schopna v případě potřeby vybrat jeho nástupce a že má dva kandidáty, které ale neidentifikoval. Vehementně odmítl návrh, aby firma každoročně informovala, jak je připravena jej nahradit. Loňská valná hromada byla ve znamení rezignace Buffettova favorizovaného kandidáta na nástupce Davida Sokola, který z firmy odešel kvůli skandálu s obchodováním na základě neveřejných informací.

Letos idylu "Woodstocku kapitalismu" narušila kritika části akcionářů na adresu takzvaného Buffettova pravidla. Buffett si loni v tisku postěžoval, že jeho příjmy byly za minulý rok zdaněny mnohem nižší sazbou než plat jeho sekretářky, a dal tím munici prezidentu Baracku Obamovi v jeho boji za to, aby bohatí platili "spravedlivý podíl". Obama brzy nato navrhl zdanění lidí s příjmy nad milionem dolarů ročně sazbou nejméně 30 procent. 

"Považuji to za směšné. Proč bychom měli chtít ještě víc zdaňovat lidi, kteří vydělávají nejvíc peněz a vytvářejí pracovní místa?" vyjádřil názory kritiků akcionář Greg Hershberger. Buffettovo pravidlo podle komentáře Reuters vytváří dojem, že šéf Berkshire se před listopadovými volbami postavil na stranu levicových demokratů, což není dobré pro investiční firmu, jejíž akcie letos zaostávají za růstem širšího akciového indexu S&P 500. Návrh, který působí tak, že je zaměřen čistě na sbírání bodů v předvolební kampani, by mohl řadu investorů od Berkshire odradit.

Buffett řekl, že nedávno uvažoval o akvizici za více než 20 miliard dolarů a byl ochoten prodat kvůli ní i některé investice Berkshire Hathaway. "Mohlo to nastat, ale myslím, že už k tomu nedojde," řekl. Nenaznačil, o jakou firmu šlo, převzetí v takové hodnotě by se ale bylo blížilo jeho největší transakci, koupi železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe z roku 2010 za 26,5 miliardy dolarů (510 miliard Kč). 

Po víkendových volbách ve Francii, z nichž vzešla nová hlava státu, socialista Francois Hollande, Buffett na adresu Evropy prohlásil, že ji čeká těžký úkol vyřešení svých fiskálních problémů. Diferencovanost EU ani výsledky francouzských prezidentských voleb a parlamentních voleb v Řecku jí v tomto ohledu postup příliš neusnadní, domnívá se investor. Výsledky obou volebních klání, v nichž Řekové i Francouzi vyjádřili svou nevoli vůči tvrdým úsporným opatřením, přitom nepovažuje za překvapivé. Evropu tak na cestě z krize čeká ještě mnoho bolesti, jedním dechem však dodává, že ani to ho neodradí od investování. "Evropa je obrovský trh, která dále poroste."

Dnešní pesimismus a výprodej na světových trzích využívá Berkshire k aktivním nákupům akcií dvou společností, dodal Buffett. Konkrétní jména neprozradil s tím, že se je Berkshire již ve svém portfoliu drží. Co se nákupů akcií týče, investor se snaží podržet svůj maximální objem na desetině celkového denního zobchodovaného objemu. Minulý pátek podle svých slov investoval na akciových burzách zhruba 60 milionů dolarů. Jeho zásadní rada se přitom za roky obchodování nemění: nekupovat a neprodávat na základě čerstvých titulku hlavních zpráv, ignorovat své emoce a věřit akciím, které představují dobrou investici v dlouhém období. Připouští přitom, že nemá představu, kam se bude daná akcie hýbat v nejbližších týdnech či měsících. 

Verbální podporu dnes Buffett vyjádřil také americkým bankám, které jsou podle něj „v dobré kondici“, lepší než jejich evropské protějšky, a "likviditou jen překypují". Buffett, který prostřednictvím Berkshire investoval do amerických bank 20 miliard dolarů, během víkendové valné hromady uvedl: „Evropské banky a americké banky spadají do dvou zcela odlišných kategorií. Druhý jmenovaný sektor se těší dobré kondici, zatímco ten první ještě před několika měsíci lapal po dechu, dokud nepřišla pomoc od Evropské centrální banky.“

Podobná vyjádření investora pohání podle analytiků i snaha uchránit své portfolio před nepříznivými dopady obav ohledně Evropy a následnými výprodeji na trzích. Banky patří tradičně mezi nejcitlivější tituly, co do reakce na vývoj v eurozóně. Bank of America ztratila na Wall Street za posledních 5 dní více než 6 %, JPMorgan téměř 4 %, obě jsou oblíbenými tituly Warrena Buffetta. 
 
„Věštec z Omahy“ svou vlajkovou loď založil v 60. letech a postupně z ní vybudoval multimiliardový holding, zainteresovaný v různých odvětvích – od pojišťovnictví, bank, železnic a médií až po šperky, rychlé občerstvení a nábytek. Co do spojení tržeb, zisku, výše aktiv i tržní hodnoty je Berkshire podle serveru MarketWatch osmou největší veřejně obchodovanou společností na světě. Mezi klíčové investice Berkshire patří Coca-Cola, IBM, American Express nebo Wells Fargo. Pozice v těchto společnostech dávají holdingu tržní hodnotu kolem 200 miliard dolarů a jisté charakteristiky obřích podílových fondů.

Šéf Berkshire se pravidelně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa podle časopisu Forbes. Letos obhájil třetí místo za mexickým telekomunikačním magnátem Carlosem Slimem a zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

(Zdroj: ČTK, BusinessWeek, AP, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Existence eura za 5 let je nejistá, říká Buffett. Do akcií FB by neinvestoval. Co přinese valná hromada Berkshire? (+video)
04.05.2012 15:52
Bilion eur, který do evropského bankovního systému „nalil“ Mario Drag...

Váš názor
  • us banky
    07.05.2012 16:41

    ješte že tady máme tebe. Hlavně kritizuj Buffetta. Jak jseš na tom finančně ty ? Radilů tady máme i bez tebe dost. Proč ze sebe lidi děláte takové voly. Ta vaše povaha vám asi nic jiného nedovolí. Ty nemaš ani na to abys viděl co jsi za blbce. Že ty budeš z tý stejný party co tu porad opruzuje.
    arcos dorados
    • Re: us banky
      07.05.2012 20:25

      až si zjistíte pane jak se stal tím guru (dnes je to přímo kvalifikováno jako podvod) tak pochopíte proč, když mu klesne hodnota portfolia pod 75% vystupuje v TV, že on má koupeno a kupuje a at to dělají i jiní (zvedá si tak své portfolio, bez toho mediálního divadla by dnes už nebyl ani v Top 10), bohužel praktiky z 60-80 let použít už nemůže (díky nim je guru)....
      chicko
  • US banky a zajištění Řeckého dluhopisů
    07.05.2012 16:09

    pro všechny banky to bude pozitivní jak budou muset najednou vyplatit pojištění na krach Řecka co všem klientům vnutily a přitom si mnuly ruce jak je plnit nebudou, ted budou muset, to už strestesty neprojde jediná US banka:-) hlavně GS která to hnala ve velkém:-), to se pak bude staříčkovi agitovat ještě lépe , že jsou akcie bank levné:-) a to budou skutečně levné:-)
    chicko
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.