Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roach: Za ztráty JP Morgan může i Fed; Čína zklamala, ale stále je na tom lépe než USA

Roach: Za ztráty JP Morgan může i Fed; Čína zklamala, ale stále je na tom lépe než USA

16.05.2012 14:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Ztráta JP Morgan nevznikla ve vakuu. Globální ekonomika trpí obrovskými nerovnováhami a riziky, na které centrální banky reagovaly agresivně kvantitativním uvolňováním. Celou tuto situaci tak lze nazvat „rizikovým potenciálně toxickým koktejlem“ a pro obchodníky je v takovém prostředí těžké zvládat všechna rizika. Pro CNBC to uvedl Stephen Roach. Regulace nemůže všechny problémy vyřešit, je třeba, aby se centrální banky snažily „mnohem disciplinovaněji vyhýbat tvorbě bublin“. Tyto bubliny podle ekonoma vedly i k deficitům běžného účtu v USA a přebytkům Číny.

„Oslavujeme Fed jako velkého pokrizového hrdinu a tak nějak zapomínáme na jeho předkrizovou roli,“ uvedl Roach s tím, že centrální banky nemohou za všechny současné problémy, na jejich tvorbě ale mají svůj podíl. Americká ekonomika podle něho stále čelí rozvahové recesi, se kterou je těžké bojovat poskytováním likvidity. Ukazuje to vývoj v Japonsku během posledních dvaceti let. Skutečné řešení v takové situaci představuje „snížení dluhu, ne utrácení peněz“.

Akcionáři banky JPMorgan Chase & Co. podpořili jejího šéfa Jamieho Dimona, když zamítli návrh, aby banka rozdělila funkce generálního ředitele a předsedy správní rady. Okolnosti ztráty údajně začala vyšetřovat FBI a zkoumají je i úřady pro regulaci finančního sektoru. Dimon na výroční valné hromadě společnosti prohlásil, že banka bude disciplinárně stíhat ty, kdo jsou za ztrátu zodpovědní, a nevyloučil ani odnětí jejich odměn. 

Pro vládu prezidenta Baracka Obamy je ztráta JPMorgan vítaným dokladem oprávněnosti jejich rozsáhlé reformy finanční regulace, kterou řada bankéřů a opozičních politiků kritizuje. Ani ministr financí Timothy Geithner však netvrdí, že pokud by reforma už plně fungovala, ztrátě JPMorgan by zabránila. "Zkouškou reformy není zabránit, aby banky dělaly chyby. Zkouškou reformy by mělo být, aby jejich chyby neohrozily širší ekonomiku, finanční systém a daňového poplatníka," řekl Geithner.

Stephen Roach v pořadu CNBC pohovořil také o spotřebitelské poptávce v USA. Ta aktuálně neroste, což velmi připomíná situaci v Japonsku. Ukazuje to, že likvidita nevede domácnosti k vyšším výdajům, ale zvyšuje riziko v systému, které se pak projevuje podobně, jako tomu bylo v případě JP Morgan, uvedl Roach. Doporučuje tak „kombinaci větší disciplíny v oblasti regulace i monetární politiky“. Centrální banky by pravděpodobně neměly sledovat tak agresivní uvolňování a neměly by ani slibovat, že díky monetární politice bude dosaženo výrazně vyššího růstu.

Roach se jako znalec čínské ekonomiky věnoval i poslednímu vývoji v této zemi. Uvedl, že ač je optimistou, uznává, že dubnová data, která byla zveřejněna v pátek, byla „mnohem slabší, než čekal“. Přestože vláda rychle reagovala snížením povinných minimálních rezerv, bude muset udělat více. Dalším krokem by podle ekonoma mělo být snížení sazeb. Poukázal na to, že zatímco klíčová zápůjční sazba na trhu dosahuje 6,5 %, inflace se nachází jen na 3,4 %. Čína tak má „obrovský prostor pro uvolňování“. Spojené státy naopak „nemají žádné bazické body ve svém arzenálu, takže kde byste byli raději, pokud byste čelili ekonomickým problémům“, ptal se na konec rozhovoru Roach.

(Zdroj: CNBC, ČTK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách