Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína ruší část dovozů uhlí a železa a tlačí na ceny. Ekonomika přibrzdila příliš

Čína ruší část dovozů uhlí a železa a tlačí na ceny. Ekonomika přibrzdila příliš

21.05.2012 17:48
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Čínští dovozci žádají zahraniční exportéry, aby odložili či zrušili část uzavřených kontaktů na dodávky termálního a koksovatelného uhlí a surového železa a rudy. Důvodem je přílišné zpomalení čínské ekonomiky, které nutí domácí ocelárny k omezení produkčních objemů kvůli poklesu cen oceli, uvedli analytici Mirae Asset Securities a pro Financial Times potvrdilo vícero obchodníků na trhu.

„Jen pomalé zlepšování poptávky nestačí růstu produkce oceláren, což vede k propadu cen a nutí čínské oceláře omezovat výrobu,“ uvedl analytik Henry Liu. „Od obchodníků o tomto vývoji slyšíme s rostoucí intenzitou v posledních týdnech, posledním měsíci,“ dodal.

Čínská výroba oceli v březnu vystoupala na rekordní objem 61,58 milionu tun a následně klesla o 1,6 procenta na 60,57 milionu tun v dubnu. Ceny oceli v důsledku výše uvedeného vývoje klesají pátým týdnem v řadě, potvrzuje pekingská Antaike Information Development a odkazuje přitom na dubnovou průmyslovou výrobu, ochabnutí nových úvěrů v jüanech i zahraniční obchod jakožto ukazatele, které zaostaly za očekáváním.

„Od obchodníků z trhu máme reakce, že dlouhodobé kontrakty jsou stabilní, ale krátkodobý a spotový trh klesá,“ uvádí Jim Lin za pekingskou Wood Mackenzie. „Zatím si ale netroufáme tvrdit, že tento vývoj je tržním trendem,“ dodává.

Pokud jde o vývoj u dovážené železné rudy s obsahem nejméně 62% železa s dodáním do čínského přístavu Tianjin, cena klesla na 131 USD/t a je nejníže od 19. prosince, tedy za pět měsíců, uvádějí data The Steel Index.

Ve světě se v dubnu vyrobilo 128,4 milionu tun oceli, což je meziroční nárůst o 1,2 procenta, uvedla organizace World Steel Association. Podle jejích dat byl růst slabý i v Číně, kde činil 2,6 procenta na 60,6 milionu tun.

Stejná situace jako u vstupů železa se dle obchodníků odehrává u termálního uhlí, kde dle tří indonéských obchodníků rovněž ze strany Číny došlo na rušení části kontraktů a vyjednávání o odložení dodávek. „Zásoby v čínských přístavech jsou nadměrné, jsme žádáni o odklad dodávek na průměru o dva týdny,“ uvedli zdroje pro Bloomberg. V jednom případě jde o odklad 50 tisíc tun elektrárenského uhlí s původním dodáním v červnu.

Termální uhlí v australském přístavu Newcastle, jehož cena je benchmarkem pro Asii, kleslo na 97,5 USD/t po prolomení stodolarové hranice směrem dolů v úvodu měsíce, poprvé za 18 měsíců. K poklesu přispívá vedle Číny také vyšší vývoz USA, kde klesá vnitřní poptávka kvůli velmi nízkým cenám plynu. Ta je u minima za poslední dekádu.

Čínská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí 8,1% tempem, nejpomalejším za tři roky. Hovoří se o měkkém přistání, další indikátory, mezi které patří spotřeba elektřiny, přepravní objemy železnice či bankovní úvěry ukazují na ostřejší sestupnou epizodu, než bylo chtěno. Zástupce trading housu, který nechtěl být jmenován, dodal, že podobný vývoj jako uhlí a rudu, v posledních dvou týdnech postihl takzvané měkké komodity, jako je bavlna či sójové boby.

Šéf čínských operací Samsung Kim Youngha uvedl, že jej zneklidňují slabé trendy ve spotřebitelských výdajích. Očekává růst čínského technologického trhu letos o 7 %, zatímco loni to bylo 10 %.

Za příliš slabá označil poslední makročísla Číny také Yu Song, analytik Goldman Sachs. Čínská centrální banka již zasáhla v oblasti depozit. Čínský premiér Wen Jiabao se tento víkend nechal slyšet, že země by měla přijmout proaktivní fiskální politiku a změnit monetární politiku ve snaze podpořit ekonomický růst země.

Čínský ekonomický cyklus je svou silou určující pro spotřebu komodit a tržní ceny v globálním měřítku. Nejvýznamnější vliv je právě u vstupů pro ocelárny (ruda, koksovatelné uhlí) a elektrárny (termální uhlí). U rudy Čína spotřebovává zhruba 60 procent dodávek námořní dopravou, druhé Japonsko cca 20 procent. Dovozy rudy jsou řádově na půlročním minimu, například u mědi je to 8měsíční minimum.

Čínská poptávka je existenčně důležitá pro těžaře BHP Billiton, Vale, Rio Tinto či Xstrata nebo Anglo American. Řada z nich již kvůli ochlazujícímu trhu komodit oznámila plány na redukci investičních plánů. „Lidé se bojí zpráv z Číny, ta sleduje Evropu,“ uvedl také analytik Macquarie Colin Hamilton.

Spolu s očekávaným přepnutím Číny ve fiskální i monetární politice je ale současný vývoj chápán spíše jako epizoda pro nejbližší týdny a nějaký ten měsíc a neodporuje dlouhodobějšímu a celoročnímu výhledu, který počítá s růstem cen vstupů pro ocelárny od druhé poloviny roku 2012.

Od poloviny roku by se ceny koksovatelného uhlí měly začít zotavovat a ze současných 206 dolarů za tunu na průměru dojednaných pro druhé čtvrtletí roku by měly zamířit na průměrných 225 dolarů za tunu pro celý rok 2012, jsou přesvědčeni analytici a zástupci těžebních společností a oceláren oslovení pro konsensus Bloomberg.


(Zdroj: Bloomberg, FT, CNBC, WSA)


Čtěte více:

Stratégové: Čína letos rozetne trh komodit. Růst nechá jen některé (+ video)
20.01.2012 17:14
Tempo růstu čínské ekonomiky zpomaluje. Země je největším globálním sp...
Indonésii zasáhlo zemětřesení blízké zničujícímu roku 2004, trhy sledují i těžbu uhlí a dalších komodit
11.04.2012 11:57
Mimořádně silné zemětřesení o uváděné síle 8,9 stupně Richterovy škály...
Koksovatelné uhlí zamíří vzhůru. Číně a Indii se nedostává oceli na svůj rozvoj
25.04.2012 17:32
Ceny koksovatelného uhlí jsou na cestě vzhůru s prudkým růstem poptávk...
Čína podpoří ekonomiku asi 400 miliardami jüanů skrze nižší minimální rezervy bank
14.05.2012 8:24
Dubnová slabší inflace a největší pokles průmyslu za dva roky (oznáme...
Komoditní horečka za námi?
18.05.2012 18:03
Vývoj v posledních týdnech přinesl jasné přepnutí na averzi k riziku. ...
WSA: Výroba oceli ve světě v dubnu vzrostla pouze nepatrně
21.05.2012 15:29
Ve světě se v dubnu vyrobilo 128,4 milionu tun oceli, což je meziroční...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data