Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělská krize drtí firmy: Telefónica poprvé ruší dividendu i odkup akcií, zisk Santander -93 % kvůli špatným úvěrům

Španělská krize drtí firmy: Telefónica poprvé ruší dividendu i odkup akcií, zisk Santander -93 % kvůli špatným úvěrům

26.07.2012 12:31, aktualizováno: 26.7. 14:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Výsledky dvou klíčových španělských firem, telekomunikační skupiny Telefónica SA a největší španělské mezinárodně působící banky Santander, naplno odhalují dopady situace v dluhovou krizí zmítané zemi. Mateřská společnost tuzemské Telefóniky CR sice za 2Q12 předčila odhady, ale oznámila zrušení plánu na odkup vlastních akcií i výplatu dividendy v roce 2012 a snižování celkových odměn managementu. Zisk největší španělské banky Santander zase ve čtvrtletí propadl o 93 procent kvůli rekordním rezervám na úvěry vůči realitnímu sektoru.

Telefónica SA – Lepší 2Q, horší výhled. Konec dividendy a zpětného odkupu, snížení odměn

Španělská telekomunikační firma Telefónica SA dosáhla ve 2Q výsledku OIBDA 5,35 mld. EUR a výnosů 15,47 mld. EUR. Obého nad očekáváními trhu 5,28 mld. EUR a 15,39 mld. EUR. To je ale to, co zajímá trh a investory méně. Telefónica SA zhoršila celoroční výhled pro tržby na „nejméně beze změny“ z „nejméně 1% růstu“. Propad akcií o 9 %, nejprudší od května roku 2010, ale přišel především po oznámení, že Telefónica SA vůbec poprvé letos ruší výplatu celé dividendy. Firma oznámila, že letos dividendu nevyplatí a při očekávání stejně výše původně plánované dividendy 1,5 EUR i v příštím roce její polovinu vyplatí na konci roku 2013 a druhou polovinu až ve 2Q14. Krok má Telefónice SA zajistit dodatečné zdroje v rozsahu 10,2 miliardy eur. Nadto firma rozhodla o omezení kompenzací top manažerů o 30 procent a členů představenstva o 20 procent. Od počátku roku akcie Telefóniky SA ztratily 35 % jsou nejslabším titulem v sektorovém indexu Bloomberg Europe Telecommunications s odpisem o 7,7 %. Analytici přes momentální propad akcií hodnotí krok u firmy, která zápasí s propadem domácího trhu a navíc chce akcelerovat snižování dluhu pod tlakem zhoršování ratingu jako správný a nezbytný. „Je to poprvé v celé historii firmy, kdy k něčemu takovému přistoupila, ale trh na takový krok čekal dlouho dlouho,“ shrnul Andres Bolumburu z madridské Banco de Sabadell. „Jsme přesvědčeni, že firma ve velké míře svých kroků bude úspěšná, ale přesvědčit znovu investory bude těžké,“ uvedl Robin Bienenstock ze Sanford C Bernstein.

Evropské telekomunikační firmy doposud spoléhaly na generování silného cash flow pro výplatu vysokých dividend. Dluhová krize, která přinesla propady trhů, nutí operátory od Telecom Italia přes Telefóniku SA po France Telecom či Royal KPN dividendu omezovat. Telefónica SA uvedla, že krok jí pomůže „imunizovat firmu od likviditní krize na dluhových trzích“. Čisté zadlužení stouplo na 58,3 ld. EUR v polovině roku 2012 z 56,3 mld. EUR na konci roku 2011.

Krok Telefóniky SA je mimo jiné další děrou do španělského bankovního sektoru. Dividendy z ní očekávali v roli investorů druhá největší španělská banka BBVA se svým 7% podílem či Caixa Bank s 5 % nebo BlackRock s 3,8 %.

Na domácím trhu ve Španělsku tržby Telefóniky SA klesly ve 2Q12 o 13 % na 3,82 mld. EUR, OIBDA klesl o 14 % na 1,72 mld. EUR. Další podrobná data ukazují, že v samotném květnu firma na domácím trhu ztratila 204 tisíc zákazníků ve prospěch levnějších konkurentů TeliaSonera či Jazztel při poklesu tržního podílu na 38,04 % z 38,24 % v dubnu, zveřejnil regulátor CMT.

Co se Telefónice SA vyplácí,je sázka na akvizice v Latinské Americe, zejména brazilského mobilního operátora Vivo. 2Q tržby z regionu vzrostly o 5,8 % na 7,45 mld. EUR, OIBDA o 0,7 % na 2,66 mld. EUR. Další zdroje chce Telefónica SA získat z prodeje  call centra Atento a dalšího majetku a to asi za 1,5 miliardy eur.


Bankovní jednička Santander – Propad zisku o 93 % při rekordních rezervách na špatné úvěry

Banco Santander oznámila za 2Q12 propad čistého zisku o 93 procent kvůli rekordní tvorbě rezerv vůči špatným úvěrům zejména v sektoru realit. Čistý zisk padl na 100 milionů eur z 1,39 mld. EUR před rokem. Akcie v Madridu přesto odpovídají růstem kolem 3 % v očekávání investorů, že nejsilnější, nestabilnější a nejvýrazněji mezinárodně působící španělská banka činí správné kroky k úklidu svého portfolia. Banka ve 2Q12 na realitní aktiva vyhradila do rezerv celkem 2,78 ,miliardy eur. Podle posledních veřejných dat špatné úvěry ve španělské ekonomice narostly v pololetí na 5,98 % z 5,75 % v březnu. Santander uvedla, že její tvorba úvěrů klesla ve 2Q o 4,8 % meziročně, vzrostla o 1,7 % vůči 1Q.

Santander musí podle nařízení centrální banky do konce letošního roku odepsat 8,8 miliardy eur a tuto částku již pokryla zhruba ze 70 procent.

Akcie Santander jsou od počátku roku níže o 25 % při poklesu bankovního subindexu Bloomberg Europe Banks o 8,2 %. 

Španělské dluhopisy u rekordů, "tam kde mají být", míní Mobius

Španělské a italské dluhopisy dnes zlepšují své skóre po slovech šéfa ECB Mario Draghiho o tom, že euro není ohroženo a ECB udělá vše co bude potřeba pro záchranu eurozóny. Dvouletý španělský dluhopis snižuje výnos o 40 bps na dosah 6% úrovně shora, 10letý výnos ustupuje o 14 bps k 7,24 procenta. Podobně italský dvouletý výnos ustupuje o řádově 40 bps k 4,57 %.

"Myslím, že výnosy jsou tam, kde mají být. Dluhový trh v USA není realitou (pod vlivem kroků Fed). Španělské výnosy jsou mezi 6 a 7 % při inflaci mezi 4 až 5 %, je to v pořádku, uvedl Mobius pro CNBC. Celé eurozóně podle něj potrvá tři až čtyři roky, než se vypořádá s krizí, míří ale prý správným směrem.

(Zdroj: Telefónica SA, Santander, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Španělská Telefónica doma v krizi trpí. Latinská Amerika v 1Q vynesla více, než Evropa
11.05.2012 10:51
Meziroční pokles provozní ziskovosti na úrovni OIBDA o 8,8 procenta na...
Telefónice CR zhoršila Standard & Poor's rating kvůli rizikům a výsledkům mateřské společnosti
24.05.2012 16:16
Ratingová agentura po výsledcích za první čtvrtletí roku 2012 a předch...
Telefónica CR ve 2Q: Nad odhady. Čtvrté zpomalení poklesu tržeb v řadě díky mobilnímu segmentu, datům a Slovensku
25.07.2012 7:00
Čtvrtý kvartál v řadě zaznamenala tuzemská telekomunikační společnost ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data