Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polovina Indie je bez proudu. Vláda plánuje nové GOELRO: V pětiletce 400 mld. USD na růst kapacity o 40 %. Nebojí se ani jádra

Polovina Indie je bez proudu. Vláda plánuje nové GOELRO: V pětiletce 400 mld. USD na růst kapacity o 40 %. Nebojí se ani jádra

31.07.2012 12:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Indie zoufale potřebuje nové zdroje elektřiny. Urgentnost problému, brzdícího další rozvoj ekonomiky, včera demonstroval výpadek, při němž se město Dillí a další oblasti na severu Indie se 370 miliony obyvatel ocitly na osm hodin bez elektřiny. Během pondělního rána zachvátil sever Indie, včetně hlavního města, dopravní chaos. Tisíce pasažérů se nedostaly do zaměstnání.

Dnes zemi postihl druhý mohutný výpadek elektřiny. Tentokrát zanechal bez proudu na 600 milionů lidí. Podle agentury AP selhala severní a východní rozvodná síť, a zasažena je tak zhruba polovina země. Vyřešit problém podle představitelů elektráren potrvá několik hodin.

Výpadky proudu, které se technikům nedaří zastavit, odhalily neschopnost Indie zajistit si dostatek energie v době, kdy se pokouší prosadit se jako regionální velmoc. Konkrétní příčina rozsáhlého "blackoutu" známa není. Je však jasné, že jednotlivé indické státy využívají větší množství elektrické energie, než jaké jim povoluje centrální vláda. Kromě toho jsou všudypřítomné černé odběry elektřiny. Odborníci za výpadky vidí i extrémně horké léto. Teploty v indické metropoli se pohybují kolem 35 stupňů Celsia a vlhkost dosahuje 89 procent, což nutí místní obyvatele mít nepřetržitě zapnuté větráky či klimatizaci.

Blackouty jsou v Indii v posledních letech na denním pořádku, zejména kvůli nedostatečné výrobní kapacitě a katastrofickém stavu přenosové soustavy. Indický premiér Manmohan Singh chce do pěti let do energetického sektoru přilákat investice v hodnotě 400 mld. USD. Do roku 2017 tak hodlá kapacitu indických elektráren zvýšit o 76 GW, což odpovídá 76 temelínským reaktorům. Současná instalovaná kapacita indického elektrárenského sektoru činí 200 GW.

Vzhledem k tomu, že Indie od roku1951 ještě ani jednou nesplnila cíl pro zvyšování výrobních kapacit, se jedná o velmi ambiciózní plán, srovnatelný s rozsáhlým programem elektrifikace sovětského Ruska z 20. let minulého století, který do dějin vešel pod zkratkou GOELRO. V jeho rámci bylo během 11 let postaveno 30 nových elektráren (z toho 10 velkých vodních) a množství vyrobené elektrické energie stouplo ze 1,9 mld. kWh v roce 1913 na 8,8 mld. kWh v roce 1931.

Indická vláda kvůli výpadkům zvažuje větší příklon i k jaderné energii, a to přesto, že po katastrofě ve Fukušimě indická veřejnost jádro odmítá. "Indie musí rozvíjet jadernou energetiku, aby mohla elektřinou zásobovat své občany," prohlásil Singh. Jádro pokrývá zhruba 3% spotřeby elektrické energie v Indii. 


 
V Indii nyní funguje 20 jaderných reaktorů, přičemž několik dalších je ve výstavbě. Mezi nimi figurují dva ruské typu VVER-1000 o výkonu 1000 MW od Atomstrojexportu (uchází se o dostavbu JE Temelín), které se dokončují v elektrárně Kundankulam na jihu země. Před časem byla také zahájena stavba jaderné elektrárny Jaitapur, kde se uplatní francouzské reaktory EPR o výkonu 1650-MW (také nabízené ČEZu v rámci temelínského tendru společností Areva). Zatím se staví dva, přičemž v plánu je jich celkem šest. Oba projekty se potýkají s protesty místních obyvatel, které mají občas násilný průběh. Loni v dubnu byl jeden z demonstrantů policií zastřelen.

V současnosti převyšuje poptávka po elektřině nabídku ve špičce o 9-12 %. Podle vlády tento deficit brzdí růst ekonomiky o 1,2 % ročně. Na státy postižené obřím výpadkem připadá zhruba 37 celkových výrobních kapacit sektoru.

Podle kritiků za špatný stav přenosových sítí a nedostatečné výrobní kapacity může přílišná regulace, kterou je Indie pověstná. „Pokud nedojde k většímu uvolnění státní kontroly a do sektoru nebudou vpuštěny soukromé firmy, problémy budou pokračovat,“ tvrdí Rohit Singh, analytik z Bombaje. Podle něj by se situace měla zlepšit alespoň natolik, aby selhání jedné sítě nevedlo ke kolapsu několika regionů. Světové ekonomické fórum považuje špatný stav infrastruktury za hlavní překážku rozvoje Indie.

Pět jaderných reaktorů ve státě Radžastán, který byl výpadkem také postižen, muselo být ráno po zhroucení sítě odstaveno. Do provozu by reaktory měly být uvedeny do 36 hodin.

(Bloomberg, Times of India, The Energy Collective, World Nuclear Association)


Čtěte více:

Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné
30.07.2012 18:11
Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data