Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klíčový verdikt: Samsung (až -8 %) musí Applu zaplatit odškodné 1,05 mld. USD za zneužití patentů. Co ostatní?

Klíčový verdikt: Samsung (až -8 %) musí Applu zaplatit odškodné 1,05 mld. USD za zneužití patentů. Co ostatní?

27.08.2012 8:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Jihokorejská elektrotechnická společnost Samsung Electronics musí svému americkému rivalovi Apple (663,22 USD, 0,09%) zaplatit odškodné v celkové výši 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy Kč) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad. V klíčovém patentovém sporu o tom rozhodl soud v Kalifornii. Verdikt je vnímán jako velké vítězství Applu, i když se firma původně domáhala mnohem většího odškodného. 

Samsung po vynesení rozsudku reagoval velmi ostře a pohrozil, že ve sporu se svým americkým rivalem ještě neřekl poslední slovo. Očekává se proto, že podá odvolání. Právníci Applu nicméně sdělili, že do sedmi dnů podají návrh, aby soud Samsungu zakázal na americkém trhu prodávat některé jeho klíčové produkty. Soud už také stanovil, že tímto návrhem se bude zabývat 20. září. 

Akcie Samsungu klesly na burze v Soulu až o 7,7 procenta, což byl jejich nejprudší propad za téměř čtyři roky. Později se ztráta ustálila na sedmi procentech. Firma tak ztratila ze své tržní hodnoty 12 miliard dolarů. Za posledních 12 měsíců ale akcie Samsungu díky rekordním ziskům stále získávají asi 75 procent.

Apple díky důležitému vítězství ve sporu se Samsungem dostává šanci upevnit si pozici na trhu mobilních komunikačních zařízení, jemuž se právě díky raketovému nástupu tabletů předpovídá velká budoucnost. Ve hře tak jsou desítky a potenciálně až stovky miliard dolarůApple je teď navíc silně vyzbrojen: řada firem, které prodávají smartphony s operačním systémem Android od konkurenční společnosti Google (678,63 USD, 0,27%) se mohou rovněž dočkat žaloby od Applu. Ten už teď patří v globálním měřítku k největším firmám v odvětví vyspělých technologií a je mezi nimi patrně i nejziskovější. 

Soud mimo jiné uvedl, že Samsung záměrně zneužil minimálně tří patentů. Okopíroval například i charakteristickou funkci, která v přístrojích Apple způsobí, že když se prohlížený text dostane na konec stránky, tak se odrazí, čímž uživatel ví, že text už dál nepokračuje. Okopírované jsou podle soudu i další klíčové funkce, třeba rolování textu po displeji nebo zoom a způsob navigace. 

Apple podal na Samsung žalobu loni v dubnu. Případ se začal před soudem projednávat na konci letošního července a tento týden ve středu se porota sešla, aby případ rozhodla. K verdiktu tak dospěla třetí den, což je podle některých právních expertů dříve, než se čekalo. Apple chtěl původně po Samsungu odškodné až 2,5 miliardy dolarů. Samsung už dříve přešel do protiútoku a požaduje, aby mu Apple zaplatil 399 milionů dolarů (asi 7,9 miliardy Kč). Má to být za to, že Apple při vývoji iPhonů a iPadů údajně použil technologii Samsungu, aniž za ni řádně zaplatil. 

Obě firmy spolu vedou patentové spory ve více zemích světa, spor před americkým soudem byl ale považován za jednoznačně nejdůležitější. Verdikt už v pátek vynesl i soud v Jižní Koreji, který uvedl, že Samsung vzhled telefonů iPhone neokopíroval. Soud rovněž dospěl k závěru, že Apple a Samsung si některé své patenty vzájemně zneužily. Oběma podnikům vyměřil menší pokuty a zakázal prodej některých jejich produktů na jihokorejském trhu. 

Apple a Samsung jsou největší světoví prodejci smartphonů a dohromady mají pod kontrolou více než polovinu globálního trhu. Samsung se přitom nedávno stal i největším světovým výrobcem mobilních telefonů, tedy nejen smartphonů, ale všech mobilních přístrojů. Z vrcholu tak odsunul finského výrobce Nokia (2,51 EUR, 4,15%). 

Samsung není mrtev, poraženým může být Google

Analytici čekají, že na výsledcích Samsungu se letos výsledek sporu zásadněji neprojeví a jeho zisk se kvůli nákladům na odškodné jen mírně sníží. "Se Samsungem by to mělo být dobré - znamená to pro něj snížení zisku o čtyři až pět procent," řekl Reuters manažer jednoho hedgeového fondu v Hongkongu. Upozornil také na to, že dlouhodobě je na tom Samsung dobře, protože má 65.000 patentů proti 9000 patentům Applu a Apple navíc závisí na dodávkách čipů od Samsungu. 

"Rozhodnutí je pro Samsung nákladnou lekcí, ale také příležitostí přejít na novátorštější myšlení a přijít se skutečnou alternativou k dobře známému hardwaru Applu," uvedli analytici banky Morgan Stanley (14,56 USD, 0,41%).

Apple nyní žádá soud o zákaz prodeje produktů Samsungu v USA a soud stanovil termín řízení na 20. září. Pro Samsung bude nyní klíčové, zda se Apple zaměří i na jeho nejnovější vlajkový telefon Galaxy S3, který soud do rozhodnutí nezahrnul. Podle analytiků na něm bude Samsung schopen urychleně udělat změny, aby neporušoval patenty Applu. 

Poraženým v soudním sporu mezi jihokorejskou společností Samsung Electronics a jejím americkým rivalem Apple je zřejmě společnost Google. Shodují se na tom analytici, kteří komentují verdikt soudu v San José. "Jsem si jist, že to zpomalí růst Androidu," poznamenal analytik Brian Marshall z newyorské společnosti Isi Group. Android je operačním systém, který pohání smartphony Samsungu a dalších firem, které konkurují Applu. Autorem Androidu je právě Google, který systém poskytuje výrobcům tabletů a smartphonů na základě licence. 

Analytici od Hongkongu po Wall Street nyní zkoumají, zda verdikt proti Samsungu soudu pomůže Applu zcela ovládnout americký trh smartphonů, anebo zda bude pouze jedním z dalších kroků v pokračující bitvě o technologii smartphonů. Samsung totiž hned po vynesení rozsudku uvedl, že se odvolá, a že soud dal Applu neoprávněně výhodu činit si nárok na tak "obyčejné" věci, jako jsou zaoblené hrany u obdélníku. 

Samsung už prodal více než 22 milionů smartphonů a tabletů, o nichž Apple tvrdí, že využívají jeho technologii. Poukazuje například na funkci zoom, která umožní pouhým přiložením prstu na displej přístroje přiblížit si text. Soud uvedl, že Samsung zneužil více patentů Applu a minimálně ve třech případech tak prý učinil zcela záměrně. 

Většina dalších konkurentů Applu využila operační systém Android od Googlu, aby mohla vyvinout podobnou technologii smartphonů. Vyvstává tak otázka, do jaké míry je Google obětí války mezi Applem a Samsungem, a do jaké míry naopak prostředkem k prosazení zájmů někoho jiného. Obávat by se teď měly firmy jako je Motorola či HTC, upozorňují analytici. 

Smartphony s operačním systémem Android se podle konzultační společnosti IDC ve druhém čtvrtletí podílely na celosvětovém prodeji těchto přístrojů zhruba z 68 procent. Na Apple zůstal podíl jen kolem 17 procent. Právě Samsung má podle expertů velký podíl na tom, že narůstá popularita systému Android. 

"Je to poprvé, co soud došel k závěru, že jeden z výrobců zneužil patenty firmy jako je Apple," poznamenal profesor práva Michael A. Carrier z Rutgersovy univerzity v New Jersey. "Takže je to skutečně klíčové, protože Samsung je dnes největším výrobcem smartphonů v USA," dodal.  Někteří experti dokonce tvrdí, že verdikt soudu pošle návrháře v řadě firem zpět k rýsovacím prknům, kde budou muset navrhnout takový design, který už nebude jejich firmu vystavovat riziku žaloby. Pro řadu odborníků ale není překvapivé, že Apple vidí věci jinak. Zakladatel Applu Steve Jobs totiž v 90. letech minulého století firmu zachránil před bankrotem, a to právě díky odlišnému designu a jinému přístupu k inovacím. 

"Zničím Android, protože je to ukradený produkt. Jsem ochoten jít kvůli tomu do termonukleární války," řekl Jobs v rozhovoru, který s nim dělal publicista Walter Isaacson a který byl použit v Jobsově biografické knize, která vyšla po Jobsově smrti loni na podzim. "Oni jsou k smrti vyděšeni, protože vědí, že se provinili," řekl Jobs. 

(Zdroj: ČTK, AP)


Váš názor
  • co nakupuji zdejsi znalci
    27.08.2012 16:29

    ... jsi typická závistivá chuděra, která tiše přechází hnilobu, jež pod nosem a skrze útroby mu protéká. Ze Tvých slov je patrné, že se cítíš skvělý jak firma apple jen proto, že sis koupil nějaké její akcie. Ale firma apple je skvělá pro svůj obchodní model, své produkty a myšlenky svého zakladtele. Ty jsi je pouhý parazit na ní, jen černý pasažér, který k její velikosti ničim nepřispěl. Tož sklapni, mentální skřete, tady jsi v čechách, a my si kupujeme galaxy estrojku. rup*hej
    ........
  • a zase Aplik v plusu
    27.08.2012 8:42

    a co tu bylo jeste pred mesicem reci jak je predrazeny - no mozna ze je, ale dokud sype tak proc prodavat - ze joo :o)). Rikam to furt bez rizika neni ziska. Jen si to musi jeden pohlidat. A pujde jeste vyse.
    bearbull
    • Re: a zase Aplik v plusu
      27.08.2012 18:03

      Všem optimistum, co sedí na Applu radím přečíst tenhle článek: http://www.ipoint.cz/zpravy/105029411-iluze-jistoty-aneb-proc-bych-shortoval-facebook-i-apple/
      Maso
    • Re: a zase Aplik v plusu
      27.08.2012 9:33

      Dnes jsem nakoupil větší balík Nokie. Uživatelé chtějí vždy výběr a pokud hrozí, že se Samsung stáhne a nebo bude stále nějak omezován, zisky se přesunou k Nokii.
      delcop
      • Taky budu asi prikupovat
        27.08.2012 10:05

        sice jich par mam, ale zacinaji se obracet k lepsimu. Navic musim dohanet ztratu - nakupoval jsem trochu predcasne, v Dubnu za 4.85USD. Ovsem ted pri 8.2% dividend, objemu kolem 6o mil. a zlepsujicim se vyhlidkam - no nekup to. Budu mit alespon na Vanoce na darky. Doufam.
        bearbull
        • Re: Taky budu asi prikupovat
          27.08.2012 10:09

          Tak ty máš ztráty? To tady vůbec nepiš, páč tě ruphejl s medvědicí budou vláčet trním na fóru ještě měsíc :-)) Jakobys je neznal...
          Jesse
          • jesse
            27.08.2012 17:20

            Jak vytáhneš hlavu ze Sakiho prdele, pomni že si toliko hovno, co si hraje na katolíkobijce z M16
            Velkamedvědice
          • co cekaji ti se dockaji
            27.08.2012 16:39

            hlavne na tom nejvic vydelaji znalci investori, kteri maji trpelivost a znalosti trhu. Ti si pockaji az akcie Applu spadnou na 300 USD - ti se pak budou vysmivat nam co nakupovali kolem 485 USD :o)). Uz ted jsme jim pro smich.
            bearbull
          • medved s rephujem....
            27.08.2012 16:33

            ti dva jsou mi hned vedle hemeroidu - tam ze ztrati.
            bearbull
            • Buzna ze zplzeňska
              27.08.2012 17:16

              Saki, sleduji Tvé příspěvky o pánských řitích, hemeroidech a tak....Zkus dubovou kůru hned po styku...
              Velkamedvědice
            • Re: medved s rephujem....
              27.08.2012 16:36

              budes tvrdej hrac ...na hube?
              OPTIMISTA
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení