Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena za ekologii: Němce čekají dražší účty za elektřinu

Cena za ekologii: Němce čekají dražší účty za elektřinu

11.10.2012 15:46
Autor: ČTK

Cena elektřiny v Německu příští rok stoupne až o 11 procent, což by bylo nejvíce za posledních deset. Na vině je další navýšení ekologické přirážky na rozvoj obnovitelných zdrojů na dosud rekordních 5,3 centu (1,3 Kč) za kilowatthodinu (kWh). Politici i svazy na ochranu spotřebitelů považují tak razantní nárůst ceny proudu pro domácnosti za neúnosný. Ministr životního prostředí Peter Altmaier už slíbil radikální reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, která má stanovit stropy pro státem subvencovanou zelenou elektřinu. 

Podle propočtů specializovaného portálu Verivox vzroste příští rok cena elektřiny pro odběratele nejméně o sedm procent, velmi pravděpodobně ale překročí hranici deseti procent. S minimálně desetiprocentním zdražením počítá i největší dodavatel elektřiny na východě Německa společnost enviaM. 

"Zvýšení ceny o 11 procent by bylo největší za posledních deset let," upozornila expertka Verivoxu Dagmar Ginzelová. "Ceny proudu stoupají každý rok, normálně je to ale jen v jednotkách procent," připomněla. Běžná německá domácnost tak příští rok zaplatí za elektřinu zhruba o sto eur (2500 Kč) víc než letos. 

Důvodem je další navýšení "zelené přirážky", prostřednictvím níž jsou dotováni producenti proudu ze solárních, větrných, vodních či bioplynových elektráren. Ti mají zákonem garantovány výkupní ceny na 20 let dopředu, což se zejména kvůli masivně přibývajícím fotovoltaickým zařízením promítá do ceny proudu pro koncové zákazníky. 

Tento příplatek letos činil 3,59 centu (90 haléřů) za kWh, v příštím roce podle předběžných údajů vzroste na 5,3 centu. Tříčlenná rodina při spotřebě 3500 kWh za rok tak na ekologické přirážce zaplatí včetně DPH zhruba 220 eur (5500 Kč), o 70 eur (1750 Kč) víc než letos. U velké rodiny se to může vyšplhat až na více než 400 eur (10.000 Kč). 

Oficiálně bude výše přirážky na příští rok oznámena v pondělí. Kancléřka Angela Merkelová ale už potvrdila, že nezůstane na současné hodnotě. "Pokud chceme energetickou změnu, nejde to bez cenových úprav," prohlásila Merkelová v narážce na německý plán ústupu od využívání energie z jádra a její nahrazování fosilními a alternativními zdroji. Vyslovila se však pro "regulovaný a umírněný rozvoj obnovitelných energií". 

Spolkový svaz na ochranu spotřebitelů po vládě žádá, aby omezila četné výjimky z placení ekologické přirážky u podniků, které prodražují proud soukromým odběratelům, a zvážila snížení zdanění elektřiny. Podle koaličního partnera Merkelových konzervativců (CDU/CSU), liberální FDP, je nutné změnit zákon o podpoře obnovitelných zdrojů (EEG). "Kdo chce dostat ceny proudu dlouhodobě pod kontrolu, musí se radikálně pustit do EEG," vzkázal předseda FDP a ministr hospodářství Philipp Rösler. 

K tomu je ministr životního prostředí Altmaier (CDU) připraven. Slíbil "úplně nový zákon, který se postará o to, že energetickou změnu v Německu bude možné provést při rozumných cenách". Dosáhnout toho chce stropy na výstavbu nových zařízení. 

Ten už byl stanoven u solárních elektráren ve výši 52.000 megawattů instalovaného výkonu, tedy zhruba dvojnásobku současného stavu. Po dosažení této hranice už další producenti nebudou mít nárok na subvence. Tento postup chce Altmaier nyní uplatnit i u elektřiny z větru a biomasy. Při dnešním představování tohoto plánu ale neuvedl žádná konkrétní čísla a za nejisté označil i to, zda se tuto úpravu podaří prosadit do voleb na podzim příštího roku. 

Po přiměřených cenách elektřiny volají i běžní Němci. Podle dnes zveřejněného průzkumu jich sice 93 procent souhlasí s intenzivnějším rozvojem obnovitelných zdrojů energie, chystané zvednutí zelené přirážky ale více než polovina pokládá už za příliš vysoké.



Čtěte více:

Šéf RWE: Německý odklon od jádra je drahý luxus, zatěžující sousedy. Ceny elektřiny 2013 na minimech
17.01.2012 16:14
Ambiciózní plán Německa klást při výrobě elektřiny větší důraz na obno...
E.ON se z konce jádra v Německu zotavil, růst cen elektřiny a poptávky po ní ale v nedohlednu
09.05.2012 12:28
Největší německá energetika E.ON se v prvním čtvrtletí roku 2012 dle s...
Ceny elektřiny v Německu jsou na nových minimech, analytici čekají další pokles cen uhlí
25.09.2012 12:07
Roční kontrakt na dodávku elektřiny v roce 2013 na německé burze dnes ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m