Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: 3Q výsledky načal Unipetrol. Orco -16 %, před STARTem neztratil KITD

Týden na pražské burze: 3Q výsledky načal Unipetrol. Orco -16 %, před STARTem neztratil KITD

26.10.2012 18:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ztrátový je právě uplynulý týden pro index pražské burzy PX jako celek i naprostou většinu SPADových titulů. Na straně poklesů dominují akcie developera Orco, které ústupem o bezmála 16 procent na 63,5 v týdnu vracejí nemalou část dříve nakumulovaných zisků s podporou nového největšího akcionáře, na růstové straně naopak zůstávají pouze akcie KIT digital, které se rozloučily se segmentem SPAD a od pondělka vedle hlavního obchodování na americkém trhu Nasdaq v Praze zůstanou na novém trhu START. Bilance týdne znamená +2,4 % na 46,1 .

Výraznější ztrátě v týdnu odolaly akcie Telefóniky ČR, VIG s potvrzenou chutí k dalších akvizicím v regionu CEE a dlouho také další defensivní titul Pegas Nonwovens. Ten v závěru týdne stáhla níže zpráva o odchodu významného zákazníka Kimberly-Clark z evropského trhu plenek pro děti s jeho značkou Huggies. Pegas je dodavatelem jak jeho, tak i lídra trhu Procter & Gamble se značkou Pampers. Pegas vyhodnocuje, zda pro část své produkce bude nucen hledat jiného zákazníka, nebo ne. Místo K-C na trhu téměř jistě zastoupí konkurence.

Záleží která. Kolem 2 % ztratily akcie CETV a ČEZu, kolem 3 % banky. Na Komerční banku dolehlo skrze mateřskou Societe Generale snížení výhledu pro rating od Standard & Poor's na negativní.

V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna za 3Q. V úterý 30. října před trhem je na pořadu dne Erste Bank, ve středu 31. října před trhem pak CETV.

Vítězové a poražení pražské burzy v právě uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
KIT digital 2,44 46,1 Orco -15,89 63,5
Fortuna 0,29 87,3 PM ČR -3,65 10550
KB -3,5 4000
Pegas -3,22 451
AAA Auto -2,55 24,45
ČEZ -2,12 716,5
CETV -2 127,89
Unipetrol -1,36 167,99
NWR -1,08 84,1
Telefónica CR -1,01 383
VIG -0,73 821,5

 

Přes dopolední poklesy uhájila zelenou nulu pražská burza v úvodu týdne. Pomohl bankovní sektor poté, co závěrečná zpráva ze summitu EU oddálila vidinu blízkého zavedení jednotného bankovního dohledu. Unipetrol ponechal bez povšimnutí překvapivou zprávu o nedostatku jeho stěžejní suroviny. Dle tisku má skupina problém s nákupem suroviny prostřednictvím ropovodu IKL z německého Ingolstadtu, a zastaví proto na týden provoz v rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Plánovaná, týden a půl dlouhá, odstávka provozu a údržby zařízení již začala. Telefónica CR přes snížení doporučení od HSBC na „neutral“ z „overweight“ dokázala růst na 390,90 .

Mít nižší cenu, dostatečně silný kapitál na tři až pět let, abych přežil období, kdy mi stávající operátoři budou "házet klacky pod nohy". Za tu dobu si vybudovat vlastní síť. A mít svůj způsob prodeje služeb, například skrze virtuální operátory, spolu s elektřinou, plynem nebo pojištěním. Taková může být cesta za prosazením nového operátora v ČR podle místopředsedy představenstva Dial Telecom a šéfa VOLNÝ Aleše Zemana, který odpovídal čtenářům v online rozhovoru na Patria.cz. Pro stávající operátory nová konkurence nemusí dle něho nutně znamenat nižší ziskovost, potažmo tržby. Spíše poskytnutí většího objemu služeb za stejné peníze. Již blízká budoucnost pak podle Zemana například přinese zásadní změnu v účtování telekomunikačních služeb, kdy technicky vzato už neexistuje racionální důvod pro účtování volání po minutách a po vteřinách.

Premiéru na pražské burze měly v pondělí akcie společnosti Tatry Mountain Resorts. Prvního obchodu se ale akcie vlastníka lyžařských areálů a hotelů v Nízkých a Vysokých Tatrách nedočkaly nejen v pondělí, ale pořádně ani v celém týdnu.

Úterní obchodování skončilo pro domácí trh výraznou ztrátou, PX odepsal 1,8 %. Horší výsledky nabízející výsledková sezóna zhoršila sentiment investorů. Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic v rozhovoru pro Patria.cz potvrdil, že v listopadu zároveň přejde burza na novou obchodní platformu Xetra a doplnil i další podrobnosti.

Nejvíce ze všech titulů propadla rakouská Erste Bank, která s 2,5% ztrátou následovala západoevropský sektor. Ztrácel ČEZ i NWR. ČEZ oznámil, že na 18. prosince svolává mimořádnou valnou hromadu akcionářů. Důvodem pozdějšího svolání je harmonogram vyčlenění elektrárny Dětmarovice do samostatné dceřiné společnosti, aby byla připravena na eventuální prodej. Firma ale zároveň uvedla, že to neznamená, že k samotnému prodeji skutečně dojde. Generální ředitel JSW, největšího producenta koksovatelného uhlí v EU, uvedl, že po poklesu globálních cen koksovatelného uhlí o desetinu na 170 USD/barel v tomto čtvrtletí čeká jejich stagnaci v 1Q13 a ani následně nelze čekat citelné zlepšení. Firma proto podle něho možná nezvládne vygenerovat zisk ani v tomto ani v příštím čtvrtletí a hodlá upozadit prodeje koksovatelného uhlí ve prospěch jiných produktů, jako je energetické uhlí.

Unipetrol informoval, že PARAMO a ORLEN Asfalt se dohodly na prodeji 100% podílu v Paramo Asfalt s.r.o. pod mateřský koncern PKN Orlen za 116,1 milionu korun. Akcie Unipetrolu však ani dnes na tuto zprávu nijak nezareagovaly.

Polovina týdne přinesla indexu PX vlažný zisk, ale za podprůměrné aktivity. Index končil o 0,6 % výše na úrovni 978 bodů. Bulharsko chce z plánovaného prodeje zhruba třetinových podílů ve dvou distribučních společnostech získat alespoň 104,3 milionu leva (asi 69 milionů USD). To mírně přesahuje částku, o níž se dříve zmínil šéf privatizační agentury Emil Karanikolov, podle něhož by měl prodej podílů vynést státní kase alespoň 100 milionů leva. Firmy, v nichž se Sofia chystá podíly prodávat, ovládá ČEZ. Ten zatím oficiálně nesdělil, zda bude usilovat o totéž a bude se snažit zvýšit svůj 67procentní podíl, který v obou firmách drží. České domácnosti i podniky si příští rok zřejmě znovu připlatí za elektřinu kvůli OZE dotacím. Vláda schválila návrh, který předpokládá na jedné straně zvýšení dotací o sedm miliard korun, na druhé snížení příspěvku. Podle předběžných odhadů výsledek znamená zdražení elektřiny pro domácnosti o dvě až čtyři procenta.

O 1,5 procenta výše končil VIG. Šéf skupiny Peter Hagen uvedl, že VIG zvažuje dvě až tři akvizice, na které má dostupné zdroje v rozsahu 1,5 miliardy eur předtím, než by si pro další finance šla na trhu. Hagen upřesnil, že VIG nicméně cílí na drobnější akvizice s investicí do 100 milionů eur/případ a zajímá se zejména o trhy Polska, Maďarska a Ukrajiny.

Na český trh se podle středečních informací médií chystá již na začátku listopadu vstoupit první virtuální mobilní operátor. Na poskytování služeb tohoto typu se údajně dohodlo vydavatelství Ringier s Telefónikou CR. Operátor by měl údajně fungovat pod označením Blesk Mobil. Oficiální potvrzení zatím od obou zmíněných firem chybí. Akcie Telefóniky CR mírně posílily. Za doporučené na prodej označili akcie Telefóniky kvůli možnému příchodu nového operátora analytici KBC Securities, kteří očekávají negativní dopad do hospodaření.

Ve čtvrtek PX nedokázal odpovědět na pozitivní náladu, která zavládla v Evropě a na Wall Street. Investoři v Evropě i v zámoří reagovali na záplavu korporátních výsledků za 3Q. Tuzemskou výsledkovou sezónu za 3Q zahájil Unipetrol. Překonal odhady analytiků na všech úrovních zisků a vrátil se do černých čísel po čtyřech ztrátových čtvrtletích. Finanční ředitel Unipetrolu Mariusz Kedra v následném komentáři uvedl, že firma splní cíl pozitivního provozního zisku za celý rok 2012, obtížné ale bude dosáhnout celoročně pozitivní hodnoty cash flow s tím, že nad vývojem ekonomiky ve 4Q visí značné otazníky. Kedra také uvedl, že s nástupem 4Q Unipetrol pozoruje opětovné zhoršování rafinérských marží, zatímco marže v petrochemii zůstávají stabilní. Výsledky nad očekávání představila také mateřská společnost PKN Orlen, která navíc „vážně“ zvažuje výplatu dividendy.

Kuřáci za krabičku cigaret v příštích dvou letech zaplatí v průměru o čtyři koruny víc. Důvodem je zvýšení spotřební daně kvůli směrnici EU, kterou v podobě normy schválil Senát a následně ji dostane k podpisu prezident. Více by měly podražit levnější značky cigaret.

V samotném závěru týdne skončila pražská burza výrazněji v červeném, PX ztratil 1,3 %.Na domácím trhu výraznějším propadem prošla Komerční banka, která utrpěla 2,8% ztrátu a končila těsně nad 4 000 metou. Komerční banku skrze mateřskou Societe Generale zasáhl negativní výhled na udržení ratingu. Standard & Poor’s kvůli zhoršujícímu se prostředí pro fungování bank zhoršila části francouzských bank rating, části jej potvrdila s negativním výhledem. Société Générale obdržela negativní výhled na udržení ratingu „A/A-1“, dosavadní výhled byl stabilní. Hodnocení je shodné pro Komerční banku. Podle S&P roste v Evropě riziko hlubší recese, francouzský realitní trh pak čeká pokles cen. Při křehkosti přístupu k tržnímu financování tyto faktory dále zatlačí na konkurenční podmínky a výsledky francouzských bank, očekává S&P .

Aktivitu u energetických titulů na „bedra“ převzal ČEZ. Zdroje Lidových novin uvádějí, že čtyři zájemci o elektrárnu Dětmarovice nabízejí kolem jedné miliardy, což je méně než očekávali naši analytici. ČEZ bude muset prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW, aby tak ukončil šetření Evropské komise, zda ČEZ v minulosti nezneužíval svou dominantní pozici na tuzemském elektroenergetickém trhu. Z menších zástupců se dařilo akciím KIT digital, jež navazovaly na svůj včerejší 8% růst v zámoří. Dnes na konci obchodování skončilo působení KIT digital ve SPADu, od pondělka však bude možné titulu dále obchodovat na novém trhu START.

Poklesem si vedle akcií Orco prošel také tuzemský výrobce netkaných textilií. Pegas Nowovens odepsal 2,7 % k 451,5 v reakci na oznámení Kimberly-Clark, která opouští velkou část evropského trhu plenek pro děti, jelikož hospodaření firmy v tomto segmentu bylo dlouhodobě u nuly. Podíl K-C, velkého zákazníka Pegas Nonwovens, na tuzemském trhu je odhadován na nízký dvouciferný, lídr trhu Procter & Gamble se značkou Pampers obsazuje zhruba polovinu trhu. Pro Pegas je důležité jednak, že je dodavatelem jak K-C tak také P&G a v rámci ústupu K-C z trhu lze očekávat přesměrování dodávek Pegas k jiným odběratelům, kteří zastoupí místo K-C na trhu, který by se neměl objemově zmenšit. Důležité pak také je, že K-C nehodlá uzavřít českou továrnu ve východočeské Jaroměři, ani v ní omezovat provoz. Je strategická a jedna z klíčových v Evropě. Mluvčí Pegas Kouřil uvedl, že firma dopady rozhodnutí K-C vyhodnocuje, zpráva je čerstvá.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny můžete sledovat na odkaze zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům sledujte v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university