Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas k amnestii: Pokud akt soucitu a milosrdenství zvýší společenské napětí, je to k zamyšlení

Nečas k amnestii: Pokud akt soucitu a milosrdenství zvýší společenské napětí, je to k zamyšlení

09.01.2013 17:53
Autor: ČTK

Amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Trápí ho ale prý, že amnestie místo usmíření zvýšila společenské napětí a vyvolala kontroverze. Vláda premiérovi doporučila, aby s prezidentem Václavem Klausem probral možnost, že by se zúčastnil jednání Sněmovny, které se bude amnestií zabývat.

"Její podstatou (amnestie) je individuální akt soucitu a milosrdenství, právě proto nemůže podléhat politickým jednáním, negociacím, nebo dokonce nějakým politickým obchodům a dohodám," prohlásil Nečas.

Premiér popřel, že by svůj podpis pod amnestii vyměnil za Klausovu podporu vládnímu daňovému balíčku a státnímu rozpočtu. Ty podle něj Klaus nakonec podepsal proto, že si byl jako bývalý premiér vědom komplikací, které by do ekonomického prostředí odmítnutím klíčových zákonů těsně před koncem roku vnesl.

"Za 95 let premiéři vždy kontrasignovali amnestie, které vyhlásil prezident republiky," uvedl Nečas. Spolupodpis předsedy vlády je podle něj jen pojistkou proti zjevným excesům v amnestii a ověřením, že je možné ji právně vykonat.

"Pokud ale má být vykonán akt, který je výrazem soucitu a milosrdenství, což je podstata amnestie, a výsledkem není společenské smíření, ale naopak zvýšení společenského napětí, tak je to věc, která by nás všechny měla vést k jistému zamyšlení," řekl Nečas. Amnestie je podle něj ale také podnětem k tomu, aby země reformovala vězeňský systém a zkrátila délku trestních řízení. 

Sám prezident Václav Klaus vidí za kritikou jím vyhlášené amnestie útok na svou osobu a snahu oslabit jeho politickou pozici před koncem mandátu. "Zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci vyslovil známou větu - jedeme dál. Ta platí i dnes," přirovnal v České televizi v emotivním projevu situaci k takzvanému sarajevskému atentátu, kdy v roce 1997 čelil výzvě vlivných spolustraníků k odchodu z čela ODS.

Amnestie prezidenta Václava Klause se může týkat 18 kauz na vrchních státních zastupitelstvích. Ne všechny ale musí být zastaveny. Novinářům to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V těchto 18 velkých případech je podle Zemana ve hře škoda od 300 milionů do 1,75 miliardy korun na jednotlivou kauzu. Týkat se mohou až tisíců poškozených. Celkem by podle Zemanova předběžného odhadu mohlo být kvůli amnestii zastaveno 100 až 150 trestních řízení. Nejvyšší státní zástupce se účastnil dnešního jednání vlády o amnestii.



Čtěte více:

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii. Promíjí některé tresty, zastavuje část stíhání
02.01.2013 9:09
Prezident republiky Václav Klaus při příležitosti 20. výročí vzniku Če...
Amnestie je trnem v oku většiny Čechů. Samková uvažuje o žalobě kvůli rozvracení republiky
04.01.2013 12:23
Amnestie, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil k 20. výročí samostat...
Senátoři chystají ústavní stížnost proti amnestii. Hrad mluví o pouhém politickém gestu
07.01.2013 9:53
Ústavní soud by mohl příští týden dostat návrh na zrušení části amnest...
Klaus: Kritika amnestie je útok, který mě má oslabit.
09.01.2013 10:34
Prezident Václav Klaus vidí za kritikou jím vyhlášené amnestie útok na...

Váš názor
  •  
    10.01.2013 9:04

    vážený pane premiére, domnívám se, že nedílnou součástí kvalifikace politika pro vrcholnou funkci ve státě (pokud ji nepojmete jako funkci rohožky pro prezidentovy boty, umazané exkrementem) je i velká dávka předvídavosti a citu pro reakce národa, který se pokoušíte ovládat (záměrně nepíšu vládnout, protože to by mělo vypadat trochu jinak). Pokud tuto schopnost nemáte, nezbývá vám nic jiného, než se po kažém svém kroku divit. To zamyšlení jste měl provést dopředu, už naše babičky říkaly "Dvakrát měř a jednou řež!" U Vás mám spíš dojem postupu "Dvakrát jsme to řezali a furt je to krátký". Politik, který nemyslí a řeže, je předem odsouzen k tomu, aby se jednoho dne divil, proč že ho národ nechápe. V patologické verzi potom dopadne jako absolutistický monarcha-nejdřív nepochopen, posléze potupen, nakonec popraven (dnes už jen politicky, dříve bývala pacifikace trvalá a nevratná). Doporučuji si přečíst něco z historie, třeba příběh Maxmiliána Habsburského v Mexiku - jeho cesta do pekla byla dlážděna dobrými úmysly, ale nepochopil národ, kterému vládne. A my už nechceme chápat Vaše hry na vlky a ovce. Prostě přestaňte lhát a chovejte se jako chlap. Zatím vidím vaši roli spíš jako šaška z podhradí, kličkaře a křiváka, který jde na ruku grázlům a velkozlodějům jen proto, aby si udržel svou židličku pod trůnem.
    marrtt
    • to marrtt
      10.01.2013 10:43

      Moc hezky sepsáno :-) Nejstrašnější na této situaci je, že jak Nečas, tak Klaus jsou naprosto odtrženi od reality a nechtějí pochopit, že nikdo nekritizuje amnestii jako princip, ale to, že takhle nepřipravená (nebo spíš připravená) "široká" amnestie omlouvá i megazloděje a de fakto schvaluje a omlouvá korupci. Klause ani Nečase nemám rád, to nijak nezakrývám a doufám, že jednou budou za své činy spravedlivě potrestáni.
      oh171
      • Re: to marrtt
        10.01.2013 10:47

        myslim si ze tohle není a nebyla nikdy pravda...moc dobře vedej co se v podhradi deje...jen to ne nechteji ale neumi resit...neumi a umet nebudou...zatím ale pokud plati z plne riti se dobře s*re pak se jim nedivim...bylo by dobře ty pohlavary nechat jednohio vedle druhého zit pod kontrolou vydaju třeba za 12 000..aspon rok bez uveru a pomoci...ale to je jen zbozne prani...nikdy se tak nestane nikde na svete...jsou holt vyvoleni a podvoleni..a budou vzdy
        OPTIMISTA
  • Akt
    09.01.2013 23:17

    Co je to za akt milosrdenství, když omilostní lumpy a zloděje a jejich obětem sebere poslední víru ve spravedlnost? Není to zjevný exces s podporou předsedy vlády, který mu mohl při troše soudnosti zabránit?! Něco podobného jako byla česká verze zákona na vytlačování (okradení) malých akcionářů sqeez outem, rovněž státem posvěcená krádež?
    lime
    • Re: Akt
      10.01.2013 7:01

      Toto nečasovo zamyšlení jen ukazuje, co je to za monstra, která jsou placená za vedení tohoto státu. Kradou, lžou, překrucují fakta a toto své počínání si posvěcují absurdními zákony, které si vymýšlejí na svých sektářských haldamáších. Bravo, bezostyšně krást a loupit ve velkém se v této zemi vždy vyplatilo.
      Jim
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data