Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s: Kompenzace církvím zaplacené dluhopisy by byly příznivé pro rating ČR. Hypotéky tlačí na hodnocení bank

Moody’s: Kompenzace církvím zaplacené dluhopisy by byly příznivé pro rating ČR. Hypotéky tlačí na hodnocení bank

21.1.2013 11:34, aktualizováno: 21.1. 16:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Faktorem pozitivním pro rating České republiky by byla dohoda na splacení kompenzací církvím v objemu bezmála dvou miliard korun skrze vládní dluhopisy namísto hotovosti, uvedla ratingová agentura Moody’s Investor Service. ČR by se tak podle analytiků vyhnula tlaku na hotovostní pozici země.

„Návrh, vyplatit církvím sjednané kompenzace („církevní restituce“) v objemu blížících se dvěma miliardám korun v podobě státních dluhopisů v ročních splátkách, navázaných na vývoj spotřebitelské inflace, je pozitivním faktorem pro rating České republiky, protože by z ní sňal jednorázový tlak na hotovostní pozici vlády,“ uvedla ve zprávě Moody’s.

Je to podruhé v krátké době, kdy Moody’s naznačuje prostor pro zvýšení ratingu České republiky. V polovině ledna Moody’s poznamenala, že v zásadě pouze hrozba politického obratu a s ním i možného odvolání vládních reforem s dopadem do stavu a nastaveného trendu veřejných financí je argumentem, který brání případnému zvýšení ratingu České republiky. ČR jinak spolu s Polskem analytik Jaime Reusche 15. ledna označil za „bezpečný ráj“ v rámci regionu střední a východní Evropy.

„Důvěryhodnost české fiskální politiky je solidní a strukturální reformy jsou významnou komponentou, která ji posiluje,“ poznamenal v minulém týdnu Reusche. „Současná vláda uvedla potřebné reformy z velké části do života, nicméně politické prostředí v zemi je stále zjitřené a reformy hrozí zvratem v mnoha směrech,“ upozornil analytik s poukazem na například a nejen zveřejněný záměr ČSSD zrušit penzijní reformu, jakmile se strana dostane k moci.

Aktuální ratingová hodnocení ČR:

Moody's S&P Fitch Japan Credit Rating Dagong China Capital Intelligence
LT Foreign A1 AA- A+ A A+ A
ST Foreign P-1 A-1+ F1 A1
Outlook Stable Stable Stable Stable Stable Stable

 

Ratingová agentura Fitch potvrdila rating ČR na stupni "A+" se stabilním výhledem v prosinci. Od Moody's drží ČR hodnocení dlouhodobých závazků "A1", od Standard & Poor's "AA-", vše se stabilním výhledem.

S opakovaným vyjádřením Moody’s na adresu ČR jako „safe heaven“ v regionu souzní chování investorů na českých dluhopisech. Ti je po boku německých bundů brali jako úschovu při narostlé averzi k riziku pod tlakem vývoje v eurozóně. V posledních týdnech je patrný nárůst tolerance k riziku a postupný částečný odchod u českých i německých dluhopisů. Výnos na pětiletém českém dluhopisu dnes roste o 5 bps k 0,88 %, když v minulém týdnu atakoval úrovně u 0,90 %. Je tak nejvyšší od konce října 2012.

Později v rámci dne se Moody's vyjádřila také ke klesajícím úrokovým sazbám hypoték. Ty jsou dle agentury naopak negativním faktorem pro ratingové hodnocení jednotlivých bank. Moody's uvedla, že klesající úroky u hypoték "zasahují úrokový příjem bank v situaci, kdy snižování úroků na straně vkladů je velmi omezené kvůli jejich blízkosti nule". Podle agentury je vývojem výrazněji postižena banka ČSOB, ve které dle analytiků hypotéky tvoří zhruba 38 % úvěrového portfolia, zatímco u Komerční banky a České spořitelny je to řádově o deset procent méně.

 


Čtěte více:

Fitch potvrzuje „A+“ rating České republiky se stabilním výhledem. Oceňuje pokles strukturálního schodku i banky
11.12.2012 17:30
Pokles strukturálního schodku veřejných financí, stabilita a síla česk...
Moody’s: Riziko politické změny brání zvýšení ratingu ČR. Evropa se dle Fitch bude zlepšovat
15.1.2013 17:57
Hrozba politického obratu a s ním i možného odvolání vládních reforem ...
Kalousek chce v rámci restitucí nabídnout církvím místo peněz státní dluhopisy
16.1.2013 9:21
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá pro církve nabídku, ...

Váš názor
  • to jsem zvědav
    22.1.2013 10:36

    Jaký rating pak našemu Knedlíkovu dají agentury, až zbankrotuje díky této rozhazovačné politice !? My nejsme v situaci, kdy bychom veřejné finance podrželi těžbou ropy nebo plynu. My musíme platit daně ze spotřeby a exportu..., jinak nás už dnes vysoká dluhová past zničí... to si vyžádá velmi rychle další exponenciální zadlužování. No, pak budou dnes budoucí důchodci chodit žebrat před kostel a Duka s mastnou hubou po pečené huse jim bude kázat :-((( Hlavně ten rating, to je moc důležité !
    Jesse
  • Jako v reklamě
    21.1.2013 13:02

    Kompenzace jsou příznivé pro církve. O příznivosti (jakéhokoliv způsobu) placení pro rozpočet ČR dost pochybuji :-)
    sgt.Mike
    • Re: Jako v reklamě
      21.1.2013 13:07

      Rating není rozpočet.
      Velkamedvědice
      •  
        21.1.2013 14:24

        Není, ale hodnotí ho (nejen). Dovozuji tedy, že neplacení restitucí by zlepšilo výrazněji vývoj státního rozpočtu, než jejich placení jakoukoliv formou - a tedy i rating.
        sgt.Mike
        •  
          21.1.2013 17:09

          Pokud by ČR odmítla platit církevní restituce, tak by jí zase zůstal cejch zloděje, který odmítá vrátit co ukradl. To by asi pro ratingové agentury taky nebyla dobrá zpráva. Jinak téma církevních restitucí přes avizovanou snahu některých politických subjektů o napadení příslušného zákona u ústavního soudu považuji za prakticky hotovou věc, ke které asi už nemá moc smysl se vracet. Jaká bude jejich forma - zda v penězích či dluhopisech je podle mě spíše technická záležitost.
          Karel Havel
          •  
            21.1.2013 20:06

            Nebo ČR dostane cejch oslíčka, který se pěkně otřese a a bude otřásat z našich daní ještě hezkých pár desítek let (viz vypočítaná cena za metr pole), nehledě na různé (nerovné) daňové výjimky
            sgt.Mike
            • stg
              21.1.2013 20:15

              Je zvláštni, že nikdo nezmiňuje pozastavení 1,5 miliardy ročně.Zhruba po pětatřiceti letech se tak vrátí celá vyplacená částka a stát začne vlastně díky zrušení šetřit. Krást se prostě nemá.
              Velkamedvědice
              • Re: stg
                22.1.2013 10:17

                Bylo by zajímavé zjistit, jak k tomu "ukradenému" majetku katolická církev přišla. Nejsem dějepisec, ale ze školy si pamatuji na období násilné rekatolizace po bitvě na Bílé hoře. Dle mého názoru vzhledem k historickým souvislostem katolická církev nemá morální právo být největším vlastníkem nemovitého majetku v ČR. A pro ty, co mě budou osočovat; nevolím komunisty ani ČSSD.
                J.A. Komenský
                •  
                  22.1.2013 10:49

                  Mě se líbí, že vznikl precedens. Ještě po 20 letech nejsou vypořádané zemědělské restituce.
                  Jezdec.
Aktuální komentáře
14.12.2017
11:01Eurodolar přestal růst, když vyprchal efekt Fedu. Jsou tu ale data a přijde ECB  
10:44VIG (-0,19 %) spojí dvě české pojišťovny
9:39Deutsche Boerse zvažuje termínové kontrakty na bitcoin
9:11Rozbřesk: Fed zvýšil sazby, koruně jestřábi chybí a trh s auty je v kondici
8:59Evropské burzy po rozhodnutí Fedu asi zahájí poklesem, co ta pražská?  
8:23Zbrojovky si mnou ruce nad zvyšujícím se napětím ve světě
8:14Čínská centrální banka reaguje na Fed a zvyšuje sazby
13.12.2017
22:03Wall Street zakončila po Fedu nerozhodně, Caterpillar +4 %
20:23Janet Yellenová se loučí zvýšením sazeb Fedu. Dolar nad 1,1800 EURUSD
18:05Goldman prudce zvyšuje doporučení u učebnicového propadáku. Co se děje?
17:12Polský plán s Unipetrolem vytahoval Prahu do zeleného
17:07O2 odsouhlasila další dva roky zpětného odkupu vlastních akcií
16:24Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace  
15:21Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?  
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze
11:16Rekordní měsíc Škody Auto táhly prodeje v Číně a východní Evropě

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Denní kalendář hlavních událostí
ČasUdálost
3:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
3:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00CZ - Běžný účet, mld. Kč
10:00EMU - PMI v průmyslu
10:30UK - Maloobchodní tržby vč. PHM, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
13:45EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
15:45USA - PMI v průmyslu (Markit)