Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AAA Auto navrhuje stažení svých akcií z burz v Praze a Budapešti. Akcie až -31 %

AAA Auto navrhuje stažení svých akcií z burz v Praze a Budapešti. Akcie až -31 %

15.02.2013 8:09, aktualizováno: 15.2. 10:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skupina autobazarů AAA Auto navrhne stažení všech svých akcií z obchodování na burzách v Praze a Budapešti. Společnost krok oznámila v rámci pořadu jednání valné hromady akcionářů, která se bude konat 29. března, a svůj plán blíže nekomentovala. Ke schválení návrhu přitom bude zřejmě stačit souhlas pouze samotného zakladatele a majoritního vlastníka, kterým je Anthony J. Denny. Na pražské burze akcie AAA Auto hned v úvodu obchodování propadly až o 31 procent - ze včerejších 24,60 Kč až na 16,9 Kč. V roce 2007 je přitom firma upsala za 55,10 Kč. Po prvotním propadu nyní na burze následuje konsolidace titulu okolo hladiny 20 korun za akcii.

Navrhované stažení z burz by se týkalo 67.757.875 kmenových akcií na jméno o jmenovité hodnotě 0,10 eura (2,50 Kč). Březnová valná hromada bude jednat také o pověření představenstva firmy tím, aby stažení akcií zajistilo. Někteří akcionáři mají možnost požadovat, aby společnost jejich akcie odkoupila podle maďarského práva. 

"Zpráva je nečekaná, a proto je negativní reakce trhu opodstatněná," okomentoval zprávu v první reakci Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct. Jak by měl proces stažení titulu z burzy probíhat zjišťujeme.

AAA Auto Denny založil v roce 1992 a jejím generálním ředitelem byl do loňského července, kdy předal řízení současné šéfce Karolíně Topolové. Loni v srpnu Denny oznámil, že má v úmyslu prodat kontrolní většinový podíl a chce si ve společnosti ponechat pouze menšinu. V prosinci ale tento záměr odvolal kvůli „nepříznivé situaci na trzích“.

Ke konci loňského roku Anthony James Denny vlastnil přibližně 77 % holandské společnosti AAA Auto Group N.V. - 73,79 % akcií Denny drží prostřednictvím lucemburské společnosti AUTOMOTIVE INDUSTRIES S.a.r.l.h (a chtěl je dříve prodat), 3,77 % akcií vlastní Denny osobně. Zbylých 22.44 % akcií vlastní soukromí investoři, část z nich je také v držení zaměstnanců a manažerů společnosti. 

AAA Auto založil Denny v roce 1992 a jejím generálním ředitelem byl do loňského července, kdy předal řízení současné šéfce Karolíně Topolové. AAA Auto loni prodala 51.364 ojetých automobilů, což je meziroční nárůst o 14,6 procenta. Provozuje 30 poboček v Česku, na Slovensku a v Rusku. V příštích třech letech se chce vrátit do Maďarska a Polska a vstoupit na Ukrajinu.

Hlavní trh pražské burzy, kde se s akciemi AAA Auto obchoduje, koncem loňského října opustily akcie technologické společnosti KIT digital (0,42 USD, -4,55%). Nové akcie v posledních letech pražský trh příliš netáhl. Loni na podzim se zde začalo obchodovat s akciemi společnosti Tatry mountain resorts (TMR), která vlastní a provozuje lyžařská střediska a hotely v oblasti Nízkých a Vysokých Tater. Předtím v roce 2010 na hlavní trh vstoupila sázková společnost Fortuna (86 CZK, -0,12%) Entertainment Group.

(Zdroj: AAA Auto, ČTK)


Čtěte více:

Zakladatel AAA Auto Denny prodá až 73,8 % akcií firmy, ponechá si jen drobný podíl
28.08.2012 8:27
Anthony James Denny, který v současné době vlastní přibližně 77 % hola...
AAA Auto vzrostly v roce 2012 prodeje vozů více než konkurenčnímu Auto ESA
04.01.2013 17:56
Provozovatel autobazarů AAA Auto prodal v roce 2012 celkem 51 364 ojet...
AAA Auto: Pozastavení prodeje většinového podílu z rukou Dennyho trvá
28.01.2013 15:52
Největší tuzemský prodejce ojetých vozů, jehož akcie se obchodují na h...

Váš názor
  •  
    19.02.2013 16:38

    No jo, asi bude vážně nejvyšší čas to prodat.
    Gabria
  • Tak jsem koukal..
    17.02.2013 19:19

    že kolik lidí je ještě v mém okolí má.. já prodávám, nemám na to nervy.. není toho tolik.. aby z toho ještě něco bylo!!
    kravatak 12
    • Re: Tak jsem koukal..
      17.02.2013 22:19

      Tady na tom foru snad přispívají jen majitelé konkurenčních autobazarů s úmyslem odradit všechny od nákupu v AAA a tím zeslabit tlak od dominantního konkurenta který je pomalu ale jistě válcuje :))) Pokud si chcete přečíst něco přínosného k akciím doporučuju toto forum : http://www.kurzy.cz/akcie-cz/nazory/A-V-T-9883/
      Robin
  • Tepláky NE
    15.02.2013 13:41

    Já nechci do teláku u moře bych se v nich potil jako prase
    Deny:-)
  • V normálním státě by byl pan Denny v teplákách
    15.02.2013 11:44

    v ČEZko knedlolandu může být majitelem akcii na burze. Jednoduchý příběh panáček chtěl získat prachy udělá předražené IPO za pomoci (člena burzy konkretně Patrie -další povedené IPO jako jednoho z mnoha(NWR,KIT atd)) Cena 55 kč za ks , parku s plotem a několika bouranými a zrezivělými vraky - neuvěřitelné !!! Vždy jsem tvrdil, že to je jeden velký podvod a ted se to ukazuje. Panaček Denny prodal za 55 kč pak kupoval od 8 kč za ks zpět a dneska chce ztáhnout z burzy obyčejný investore plať a plakej .... Pak se někdo diví, proč na BCPP nejsou pořádné tituly a seriozní firmy a pan Koblížek bude zase béékat ty svoje pitominy. Nedostatek schopných lidi, podvodné IPO , otřesné firmy ECM,AAA,ORCO,KIT,NWR (konkurzy, bankroty podvodná IPO za vymyšlené ceny , lumpárny všeho druhu , manipulace, insider trading ,tresty žadné.... nářky na malých objemech, neprůhledných titulech a hromady zoufalých akcionářů co si myslely, že se v ČEZku dodržuji zakony, dohled ČNB nikde všechno leda pro smích....) atd výsledek děs a hrůza pro investory - úpadek burzy .... Co IPO to skoro katastrofa. Co bude dál nejlíp zrušit ..... V Polsku prosperujici trh se stovkami titulů....... Tak pravil legendarní investor ze zasněženého Greenlandu
    martík
    • Re: V normálním státě by byl pan Denny v teplákách
      15.02.2013 12:05

      Hezky jsi to popsal. Ještě jsi zapomněl dodat, že různí "ekonomičtí odborníci" si pak stěžují, že Češi neumí investovat a nechávají si raději peníze na účtech :-)
      oh171
    • Re: V normálním státě by byl pan Denny v teplákách
      15.02.2013 12:02

      To, že jsou některá IPO evidentní podvod, s tím burza přeci nemá nic společného. Děje se to všude ve světě, tak nebuďme zaslepení tím, co je zdánlivě pouze tady. Například takový FB je krásnou ukázkou podvodného a do detailu promyšleného IPO jako okrádačka na drobné investory a snadno zmanipulovatelné úplatné správce fondů. Ale podobných případů jsou v USA i jinde ve světě stovky. Stačí se trochu rozhlédnout. Jinak BCPP je příběh sám osobě, o tom žádná.
      Nyk Lísn
      •  
        15.02.2013 12:09

        Ale má kémo. S tím burza má opravdu moc společného. Management Burzy musí doznat všechny okolnosti přijetí emise k obchodování. Vsadím se, že mnoho členů BCPP vědělo sakramentsky moc dobře, kdo je to Denny a jeho švindl podnik !!! AAA znali v té době všichni - obyčejný šizunk na trhu !!! Ani ten inzerát IPO už nebyl v pořádku... tolik pochybností přece všude na světě vzbudí vysokou míru opatrnosti. Značí to pouze dvě věci - buď o podvodu věděli a nebo jsou to blbci, kteří se se svou erudovaností na trh nehodí.
        Jesse
    • Re: V normálním státě by byl pan Denny v teplákách
      15.02.2013 11:50

      Pamatuješ, jak jsme to před mnoha lety kritizovali na Kurzech? A na naše slova došlo. To bylo křiku tehdá :-)))
      Jesse
  • Demence už fakt
    15.02.2013 10:47

    No pokud se nepletu, tak se s akciemi obchoduje ještě na berlínské burze, takže z objehu úplně staženy nebudou. Jinak pro tu společnost je to naopak pozitivní zpráva, protože tím firma ušetří mnoho nákladů spojených se zalistováním na burze. Komentáře typu "zpráva je pro akcie AAA jednoznačně negativní" jsou úplně směšné. Akcie AAA nevlastním a ani neplánuji je nakupovat. Ale ten, kdo dneska prodává, je asi trochu padlej na hlavu. Naopak by se mělo nakupovat. Vnitřní hodnota akcie totiž na základě této zprávy vzrostla (nižší náklady -> větší zisk -> větší kapitál či divi), ale investoři to nevidí a akcie klesají - co víc si přát.
    Nyk Lísn
    • Re: Demence už fakt
      15.02.2013 11:22

      Akcionáři ani tak ne, ale tyto výprodeje dělají spekulanti, kteří nechtějí zafixovat kapitál v tomto shitu.
      Jesse
    • Re: Demence už fakt
      15.02.2013 11:11

      Aha, takže pokud se akcii zvýší vnitřní hodnota, ale nebudu ji mít kde prodat, tak tím náramně zbohatnu? Že by se Denny dělil s akcionářema o dividendu, to si snad taky nemyslí nikdo. Vytáhne si peníze z firmy a bez zdanění. Já si naopak myslím, že ted tu akcii může kupovat jen dement :-) A že by se s ní zůstalo obchodovat někde v Berlíně? To snad jen omylem. Maximáně na nějakým OTC trhu, což nikoho nevytrhne. Já též nejsem, nebyl jsem a nebudu vlastníkem akcií AAA auto, a nekoupil bych si u nich ani koňskej povoz.
      qwer
      •  
        15.02.2013 11:17

        S akciemi se přeci neobchoduje pouze na burze či OTC, ale lze provádět i osobní transakce. Jinak samozřejmě riziko vytahování aktiv majoritním akcionářem tady je. Ale to je všude.
        Nyk Lísn
        •  
          15.02.2013 11:21

          a s kým budu dělat ty osobní transakce? Napíšu Dennymu nebo to dám do Annonce?
          qwer
  •  
    15.02.2013 9:31

    To je přesně ze scénáře jak vym...akcionáře.Ten slavný deník si akcie vykoupí po koruně.Pak celý podíl prodá za x násobek.Přesný scénář současné doby.Ještě že deník není v senátu nebo vládě.
    ?
    •  
      15.02.2013 13:35

      Asi jediná "obrana". nepodporovat žádným způsobem AAA, čili nekupovat a neprodávat přes ně. Odradit všechny známé od AAA. Ale je to hodně chabá útěcha. Naštěstí jsem nikdy akcie AAA neměl.
      miki1
      • Kupec v AAA
        15.02.2013 13:58

        Má zkušenost v AAA přijedu se podívat na pěkně nafocené autíčo. Po několika min chození po place najdu zmíněné auto a zjištuji že fotograf z AAA může vystavovat klidně vedle Saudka jako umělecky retuš :D Jak jsem tu tak kouknu nic za to už nedám. Po nastartování z pod kapoty místo předení motoru na mě řve ventilátor chlazení.Technik vidí můj úžas a praví alespoň se to v létě nebude přehřívat.A proč na kolech není 5 matic ale jen 4 a to ještě některé povolené. Odpovídám si sám asi proto když píchneš tak nemusíš tolik šroubovat AAA ti chce ušetřit práci.Hodni kluci ale děkuji NECHCI už nikdy Víc
        Deny:-)
        • Re: Kupec v AAA
          17.02.2013 19:18

          Už nějaký čas držím jejich akcie.. jak to sleduju tak to střelím. Mám od nich auto a to je v cajku.. co to pan kupec kupoval?? kůpu šrotu?? pěkná auta tam mají ale ne za 15 tisíc..ty jsou na ND, víme :-)
          kravatak12
        • Re: Kupec v AAA
          17.02.2013 19:13

          Už nějaký čas držím jejich akcie.. jak to sleduju tak to střelím. Mám od nich auto a to je v cajku.. co to pan kupec kupoval?? kůpu šrotu?? pěkná auta tam mají ale ne za 15 tisíc..ty jsou na ND, víme :-)
          kravatak12
        • Re: Kupec v AAA
          15.02.2013 14:34

          ty ses ale kus magora
          OPTIMISTA
        • Re: Kupec v AAA
          15.02.2013 14:02

          Tak si kup akcie AAA, na tom snad nejde prodělat :-)
          oh171
          •  
            15.02.2013 14:05

            Na AAA má cenu jen ten název v int. vyhledávači a to ať si akcionáři ocení na kolik chtějí
            Deny:-)
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university