Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko chce ještě dnes odejmout ČEZu licenci na distribuci elektřiny

Bulharsko chce ještě dnes odejmout ČEZu licenci na distribuci elektřiny

19.02.2013 10:57, aktualizováno: 19.2. 19:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Jednání o odebrání licence ČEZu na distribuci elektřiny v Bulharska nabrala prudký spád. Úřad vyšetřování uvedl, že navrhne odejmutí licence ČEZu a vzápětí bulharský premiér Borisov uvedl, že rozhodnutí o odnětí licence ČEZu na distribuci elektřiny v zemi padne ještě dnes do večera.

Premiér Borisov dále uvedl, že počínaje březnem 2013 navrhne 8% snížení cen elektřiny. Premiér zopakoval, že je proti znárodnění distribuce elektřiny v zemi, jak požaduje část protestujících. "Chtěli bychom snížit od března ceny elektřiny o 8 procent, pokud návrh energetický regulátor akceptuje," uvedl Borisov. "Licence ČEZu bude odebrána do konce dnešního dne, všichni tři distributoři byli dnes pokutováni," uvedl Borisov dle Reuters.

Petr Baran za CEZ Bulgaria upřesnil, že firma po prověrce, kterou provedla bulharská finanční inspekční agentura, dostala pokutu 15.000 leva (necelých 200.000 korun). Tři zaměstnanci firmy obdrželi kromě toho celkem 12 upozornění na administrativní prohřešky. Důvodem postihu byla podle Barana skutečnost, že ČEZ Bulgaria nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži. Proti platnému zákonu o zadávání veřejných zakázek se nicméně společnost neprovinila, řekl Baran.

Bulharská státní komise pro energetiku a vodárenství DKEVR vedla v úterý večer jednání za zavřenými dveřmi ohledně odnětí licence na distribuci elektřiny ČEZu. Podle zpráv bulharského rádia Radio National (BNR), které citovalo zdroje z jednání, u dvou ze tří distributorů elektřiny v zemi byla zatím vydána prohlášení o přestupku s tím, že je třeba dalších kontrol. Yuliana Ivanova, která odstoupila z pozice předsedy DKEVR, ale post vykonává do jmenování nástupce, uvedla, že „jedním z důvodů pro odnětí licence distributora elektřiny by bylo využití zdrojů určených na investice jiným způsobem“. Nicméně, žádný oficiální závěr z těchto jednání zatím komunikován nebyl.

ČEZ je v Bulharsku jedním z největších daňových poplatníků, naplnil všechny závazky vyplývající z privatizační smlouvy z roku 2004 a ve svém podnikání postupuje plně dle práva, uvedl CEZ Bulgaria. Podle firmy jí z celkového měsíčního účtu za elektřinu připadne pouze zhruba 9 procent. Akcie ČEZ v Praze nabraly až 1,9% ztrátu pod 605 Kč/akcie, uzavřely s 0,8% ztrátou na 611 Kč.
 
Bulharské úřady zahájily kontrolu v tamní distribuční společnosti vlastněné českou energetikou ČEZ před několika dny. Komise dnes uvedla, že navrhne, aby ČEZu licence na distribuci elektřiny v zemi byla skutečně odebrána, cituje Reuters vyšetřovatele Georgi Kamburova. "Úřad vyšetřování navrhne odebrání licence ČEZ," uvedl Kamburov dle Reuters.

ČEZ odmítá, že by se dopustil jakéhokoli pochybení a upozorňuje na politizaci před parlamentními volbami v zemi. Vyhrocená situace po opakovaných protestech Bulharů již stála místo bulharského ministra financí. Již v lednu ČEZ přišel o licenci na distribuci elektřiny v Albánii.

"Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie. Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je výhradně nezávislý energetický regulační úřad. Od něj jsme zatím nedostali žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit. V takové zprávě regulátora musejí být navíc specifikovány přesné důvody pro odebrání licence a na odstranění těchto nedostatků musí mít posléze distribuční společnost přesně stanovenou lhůtu," reagovala mluvčí ČEZ Půlpánová.

Petr Baran z vedení ČEZ Bulgaria dnes televizní stanici Kanal 3 řekl, že společnost hněv lidí chápe a bude-li to zapotřebí, kompenzace klientům uhradí. "Obsluhujeme přes dva miliony klientů. Chyby se stávají. Každou stížnost pečlivě posoudíme a prověříme. Došlo-li k chybám, zjednáme nápravu," řekl Baran. Ceny elektřiny v Bulharsku jsou podle údajů Evropského energetického portálu nejnižší v celé Evropské unii. Včetně všech poplatků a daní zaplatí tamní domácnosti za jednu megawatthodinu 2 135 korun. Problémem jsou ale velmi nízké platy Bulharů, platby za energie činí často vysokou položku rodinného rozpočtu.

Zapojuje se vláda

Ministr zahraničí Schwarzenberg nabídl ČEZu pomoc v Bulharsku, pokud o to firma bude stát. "Mám dojem, že Albánie i Bulharsko se dostávají do větších potíží. Pokud se ČEZ na mě obrátí o pomoc, tak jim rád pomůžu. Ale v zásadě je to otázka této společnosti," řekl k problematice v Bulharsku Karel Schwarzenberg.

Ministr průmyslu a obchodu Kuba uvedl, že postup Bulharska, které dnes oznámilo záměr odebrat Skupině ČEZ licenci na distribuci elektřiny, je bezprecedentní a alarmující. Premiér Petr Nečas (ODS) očekává, že Bulharsko ve sporu s ČEZ dodrží své mezinárodní závazky i úmluvu o ochraně investic. Premiér v tiskovém prohlášení uvedl, že problém s vysokými účty za elektřinu považuje za zpolitizovaný a výroky bulharských představitelů vůči ČEZ za nestandardní. O věci bude chtít hovořit s generálním ředitelem ČEZ a slyšet chce vysvětlení od bulharské strany.

Poněkud ostrá byla slova ministra financí Kalouska vůči výše uvedenému vyjádření ministra průmyslu a obchodu Kuby. Dle Kalouska mu nijak nepřísluší komentovat záležitost a vystupovat za ČEZ. "Já jsem požádal o podklady orgány společnosti, jak dozorčí radu, tak představenstvo. Na základě těch podkladů se ve středu budu moci vyjádřit s plnou zodpovědností," uvedl Kalousek.

Internetové stránky české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria dnes napadli hackeři, vyřazena z provozu byla verze v bulharštině, anglická mutace funguje. ČEZ to oznámil na svém webu.

Podle ruské agentury ITAR-TASS se bulharský premiér Borisov telefonicky spojil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k energetické situaci v zemi těsně před tiskovou konferencí, na níž oznámil chystané snížení cen energie a odebrání licence ČEZ.

Mluvčí ČEZ: Z měsíční faktury máme devět procent


ČEZ v zemi dodává elektřinu zhruba dvěma milionům domácností. Protesty Bulharů proti distributorům trvají déle než týden v celé zemi. Lidé napadají hlavně to, že prý v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 procent cenu spotřebované elektřiny. Demonstranti požadují znárodnění distribučních sítí, což vláda odmítla. Někteří kvůli cenám elektřiny volají i po demisi vlády. Padl již bulharský ministr financí.

"Společnost ČEZ v Bulharsku v plném rozsahu naplňuje veškeré povinnosti, které jí ukládá regulační rámec stanovený tamním energetickým regulačním úřadem, jakož i veškeré další právní závazky. Proto kategoricky odmítá jakékoliv pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence," uvedla včera pro Patria.cz mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. "Společnost ČEZ zároveň nesouhlasí s politizací celé této problematiky vzhledem k blížícím se parlamentním volbám," dodala.

Půlpánová nadto uvedla, že ceny elektřiny v Bulharsku jsou plně regulované. "Cenu koncovým zákazníkům určuje energetický regulační úřad na základě cenové žádosti distribuční společnosti," řekla mluvčí firmy. Pokud regulační úřad s navrženou cenou nesouhlasí, může distributorovi nakázat, aby cenu snížil. "Z měsíčního účtu za elektřinu ČEZ získává pouze devět procent z celkové sumy," uvedla Půlpánová. Podle ČEZu firma v Bulharsku rozjela kampaň, která má lidem vysvětlit, z jakých položek a jakým podílem se skládá faktura za elektřinu.

Proces odnětí licence

CEZ Bulgaria vydal prohlášení, podle kterého naplnil všechny podmínky a závazky vyplývající z privatizační dohody z roku 2004. ČEZ působí v Bulharsku od roku 2005, kdy koupil za zhruba 9 mld. majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které později sloučil do jedné. Po jeho boku v privatizaci stála rakouská EVN a německý E.ON, který aktivity v roce 2011 přeprodal do rukou další české firmy Energo-Pro. Kromě toho ČEZ vlastní v Bulharsku uhelnou elektrárnu Varna a solární elektrárnu Orešec. Podle ČEZu je doposud návratnost bulharských investic nad očekáváním.

CEZ Bulgaria připomněl, že v zemi je jedním z největších daňových poplatníků. Do doby, kdy převzal distribuci elektřiny na západě země, odvedl 429 milionů BGN. Žádný z auditů ani daňových kontrol, doposud ve společnosti provedených, neprokázal jakékoli porušení pravidel, uvedl bulharský ČEZ.

V bulharském ČEZu kontrola již nějakou dobu probíhá, v Energo-Pro a EVN začala až včera. Rozhodnutí o odnětí licence ČEZ má podle posledních vyjádření padnout dnes, u EVN a Energo-Pro by se rozhodovalo cca do 20 dní. Samotný proces odebrání licence by podle ministra hospodářství a energetiky Deljana Dobreva trval zhruba měsíc.

Dobrev vyloučil, že by vláda přistoupila ke znárodnění distribučních společností. To dnes kategoricky odmítl také premiér. Dobrev řekl, že znárodnění požadované demonstranty nepřipadá vůbec v úvahu. ČEZ může být pouze zbaven licence, a to leda kvůli pádným důkazům.

Zakázky

Ministr Dobrev v čerstvém prohlášení uvedl, že CEZ Bulgaria je viněn z udělení zhruba 80 procent zakázek firmám bez patřičných smluv a postupů. Vyšetřovatelé hovoří o "systematických nesprávnostech v práci ČEZ v Bulharsku", obecně z porušování regulatorních pravidel. 

V dozorčí radě člověk napojený na premiéra a mafii?

V dozorčí radě CEZ Bulgaria zasedá člověk blízký někdejšímu obchodnímu partnerovi bulharského premiéra Bojka Borisova, uvedla sofijská tisková agentura. Je jím Dimitar Stefanov, známý pod přezdívkou Karatista Mitko. Bulharský investigativní portál Bivol.bg napsal, že zatímco Stefanov pracoval pro ČEZ, tak rovněž působil ve firmě kontroverzního podnikatele Rumena Nikolova. Nikolov, řečený Paša, byl v 90. letech zapleten do činnosti jedné ze dvou hlavních kriminálních skupin země. Právě v této době byl Borisov partnerem Nikolovovy společnosti Budoinvest. Než se Borisov stal premiérem, otevřeně přiznal, že se s Nikolovem přátelí.

Stefanov od roku 2005 do července 2011 působil v Nikolovově firmě Omega 96, což znamená, že od října 2009, kdy se stal členem dozorčí rady ČEZ, zastával souběžně obě funkce. Bulharské ministerstvo hospodářství a energetiky v souvislosti se Stefanovem tvrdí, že ho do dozorčí rady ČEZ nedosadilo a že Stefanov v tomto orgánu nezastupuje zájmy Bulharska, neboť stát nevlastní žádný podíl v české energetické firmě.

Stefanov v ČEZ měsíčně pobírá na bulharské poměry obrovský plat ve výši 35.000 leva (přes 453.000 korun), ale jeho přesná činnost zde není známa, uvedla agentura.

ČEZ v Bulharsku - čísla

Z posledních dostupných finančních výsledků ČEZu za 1-3Q12 vyplývá, že při celkovém EBITDA výsledku výroby a obchodu v ČR v dosaženém objemu 43,3 mld. Kč ve srovnání s 39,7 mld. Kč za 1-9/2011 tento segment v Bulharsku dosáhl za 1-9/2012 nulového výsledku proti 0,2 mld. Kč o rok dříve, v Rumunsku 1,7 mld. Kč po 0,7 mld. Kč o rok dříve. ČEZ ve výsledcích vývoj v Bulharsku vysvětlil nižší výrobou na regulovaném trhu mezi březnem a červencem 2012 právě s vlivem -0,2 mld. Kč. Na tržbách ČEZ celého roku 2011 se Bulharsko podílelo 9,9 %, což znamená druhý největší trh po domácí České republice.

U distribuce, o kterou jde, výsledek v Bulharsku u EBITDA za 1-9/2012 dosáhl 1,0 mld. Kč po 0,8 mld. Kč za 1-9/2011. V Rumunsku to bylo 2,2 mld. Kč po 1,2 mld. Kč o rok dříve, u Albánie -3,8 mld. Kč po +0,4 mld. Kč o rok dříve. V Bulharsku ČEZ posun po 3Q12 výsledcích vysvětlil vyšší marží zejména vlivem nárůstu objemu distribuované elektřiny +0,1 TWh a rozhodnutí regulátora o vyšších tarifech pro období od 1. 7. 2011 a následně od 1. 7. 2012. U prodeje se proti zdel kladnému posunu +0,6 mld. Kč projevil záporný meziroční posun -0,4 mld. Kč, zejména kvůli vyšším nákladům na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Listopadová prezentace ČEZ pro investory hovoří o 10,0 TWh prodejů koncovým zákazníkům, 2,1 milionu přípojných bodů, tržním podílu 40 %, instalované kapacitě 1260 MW a počtu zaměstnanců 3910. Tržby byly vyčísleny na 840 mil. eur.

(Zdroj: CEZ Bulgaria, ČEZ, Novinite, mediapool.bg, Reuters, ČT, BNR)


Čtěte více:

Bulhaři v referendu podpořili jadernou energii. Osud Belene zůstává nejasný
29.01.2013 9:10
Bulharsko má po víkendu jasno, tak trochu. V prvním celonárodním refer...
Bulharsko ovládly mohutné demostrace proti cenám za energie od ČEZ a EVN
11.02.2013 8:23
Tisíce rozzlobených Bulharů o víkendu ve zhruba 15 městech po celé zem...
Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence
18.02.2013 9:30
Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má d...

Váš názor
  • citát dne
    20.02.2013 13:43

    To, co ve zkorumpované ČR ČEZu lehce prochází, nejsou ochotni tolerovat už ani na balkáně.
    Jesse
  • ale no tak - proc se tak durdite
    20.02.2013 13:10

    vzdyt ceske svetove mozky zase neco vymyslii a budete v pohode, pani mistri :o))
    saki
  •  
    20.02.2013 0:17

    A ještě by mě dát lhůtu po konkrétním obviněni k odstranění závad.
    Velkamedvědice
  • Jáj, bude to ešte zaujímavé
    19.02.2013 23:46

    Vraj podľa bulharského práva, môže regulátor odobrať licenciu iba z nasledujúcich troch dôvodov: 1. distribútor svojím konaním ohrozí bezpečnosť krajiny 2. nezaistenie plynulosti dodávok energie 3. distribútor získal licenciu nezákonne
    Šaňo
  • Proc Kalousek neni radsi zticha?
    19.02.2013 22:49

    Me osobne se nechce dotovat Bulhary. Za tyhle pos.ne investice, Bulharsko a Kosovo, muze byvaly sef CEZu, Roman. Hlavne ze mel plat stovky milionu za rok. Podle me by mel neco vratit za spatna rozhodnuti, za ktere je zodpovedny.
    PaPe3814
    • Re: Proc Kalousek neni radsi zticha?
      19.02.2013 22:54

      Zisk s Bulharska 14 a půl miliardy před odpisy.
      Velkamedvědice
  •  
    19.02.2013 21:50

    Přesně jak jsem čekal, žádná licence nebyla odebrána, jen bouře ve sklenici vody, ti co dnes prodali pod cenou si ještě budou drbat hlavu. Bulharsko si dobře uvědomuje, že arbitráž by prohrálo.
    Mart
  • link
    19.02.2013 15:57

    od Klídka http://www.novinite.com/search_news.php?do_search=no&thequery=energy&x=0&y=0&area
    Velkamedvědice
  • zítra bude jasněji
    19.02.2013 15:45

    Evidetně jsou to skvělé investice které se vyplatily teda aspon častečně :-) Albanie, ted Bulharsko a kdy přijde Rumunsko ? A z giganta ve střední Evropě bude malá provinční firma, která dostala tomu k čemu byla určena tedy k vyplacení penízku přes akciové opce či fajn firmičky jako solarky :-) apod muuuuhehehehehehehe ČEZu zdar nazdar cena 2000 kč za ks už asi nebude :-) jak si někteří bambulini mysleli - všem padlým investorům 3x hurá a k podstě zbraň Tak pravil legendární investor ze zasněženého Greenlandu
    martík
  • to Velkamedvědice
    19.02.2013 14:40

    Je to sice trochu off topic, ale třeba Tě to pobaví: Stěžoval jsem na ERU, když RWE v roce 2011 zdražil po čtvrté v roce plyn (celkem o 30%) a zdůvodnil nárůst cenou dolaru. Našel jsem příslušné změny kurzu dolaru a hle, kurz se změnil cca jen o 3%. Víš jak mi z ERU odpověděli: ... "Z uvedených skutečností vyplývá, že nárůst ceny dodávky plynu pro domácnosti odráží skutečný nárůst nákupní ceny komodity, za kterou společnost RWE Energie, a.s. plyn nakupuje ze zahraničí, jenom argumentace, že nárůst je způsoben pouze změnou kurzu USD, která, jak uvádíte byla použita v informaci o navýšení cen plynu, není korektní." Viz článek http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/154249-rwe-v-prosinci-zdrazi-plyn-o-devet-procent/ Takže místo toho, aby se nás (odběratelů) zastali, vytírají si s námi zadek.
    oh171
    • Re: to Velkamedvědice
      19.02.2013 15:37

      Co se týče nárustu kvůli změně kursu, bych se divil, že nejsou měnově zajištěni....
      Velkamedvědice
      • to VM
        19.02.2013 15:43

        A proč by to dělali, vždyť jim to může být úplně jedno, zákazník to přeci nakonec zaplatí a ERÚ je ještě málem pochválí :-(
        oh171
  • ono to nebude tak horký
    19.02.2013 13:48

    Můj osobní názor je, že dostanou mastnou pokutu, budou muset slíbit, že trochu zlevní a bulharští politici se budou tlouct do prsou, jak se zastaly svých voličů.
    fojta
    • Re: ono to nebude tak horký
      19.02.2013 13:50

      Však už to vyšlo. Bulharský premiér Borisov uvedl, že třem distribučním společnostem CEZ, EVN a Energo-Pro byla dnes udělena pokuta (Reuters) .Licence odejmuta nebude.
      ?
      • Ale bude
        19.02.2013 14:22

        konečně to žuchne na tu správnou hladinku-440Kč/akcie.
        Václav
  • Vypadá to, že brzy domelou zloději Čezký!
    19.02.2013 13:04

    _______________________________________
    mamon
    • Re: Vypadá to, že brzy domelou zloději Čezký!
      19.02.2013 13:21

      Mluv za sebe.
      Velkamedvědice
    • Re: Vypadá to, že brzy domelou zloději Čezký!
      19.02.2013 13:09

      hm tak se nám ta expanze na východ moc nevyplácí ... chjo , nejhorší na tom je že to je jen politické rozhodnutí a bulhaři , stejně jako albánci to nakonec stejně dráž zaplatěj ať si zvolí jakoukoliv cestu ...
      Garp
  •  
    19.02.2013 12:55

    http://euro.e15.cz/hyde-park/komentare/michal-snobr-balkanske-potize-cez-nejsou-nahoda-958228
    vikeza
    • Přesně
      19.02.2013 13:00

      "A protože volby jsou za rohem, opozice je v tom silně podporuje. Pokud se tak stane, bude to prohra pro všechny. Ze strany vlastníků distribučních firem přijdou arbitráže, což nebude pro Sofii v rámci EU příjemná pozice. Nakonec zřejmě prohraje a škody zaplatí spotřebitel, daňový poplatník. Jen peníze půjdou na první pohled z jiné kapsy. Více na: http://euro.e15.cz/hyde-park/komentare/michal-snobr-balkanske-potize-cez-nejsou-nahoda-958228#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink "
      x-man
      • Re: Přesně
        19.02.2013 13:02

        Zlatá RVHP. jen si představte co z toho světa bude za 25 LET.
        ?
  • Klasika
    19.02.2013 12:50

    šmejdi zkoušejí co se povede a sázejí na to, že když ČEZ není Německý nebo Francouzský, tak že si ho můžou dovolit odrbat beztrestně. To bude zase v Bulgárii kvikotu, jako když se měla platit 10 miliard arbitráž za NOVU, nebo stamiliardy za IPB, Diag Human, ..., ..., ...
    Právo a pořádek
  • Jestli je pravda
    19.02.2013 12:32

    to co tvrdí Dobrev (Ministr Dobrev v čerstvém prohlášení uvedl, že CEZ Bulgaria je viněn z udělení zhruba 80 procent zakázek firmám bez patřičných koncesí či smluv. Vyšetřovatelé hovoří o "systematických nesprávnostech v práci ČEZ v Bulharsku". ), pak jsem zvědav jestli budou padat hlavy i se zosobněním napáchaných škod. Tak co pane Kubo, Nečasi, Kalousku. Zase hrajeme mrtvýho brouka ? Jsou to přece vámi dosazení lidé co kradou a podvádí ne? Hlavně honem vyplatit církvím majetek, pokud je ještě z čeho. Děkuji vám za to, že jste definitivně pohřbili celou pravici. Až budou mít ČSSD a Komouši ústavní většinu, pak vám možná nakradené majetky nějakým ústavním zákonem taky znárodní.
    jarom
    • Re: Jestli je pravda
      19.02.2013 13:16

      No bude to zajímavé. Mé interní informace k Bulharsku jsou takové, že elektrárny ve Varně nakupovala uhlí o dost (asi 5-7 EUR/tunu) dráže než bylo nutné a tyto peníze se vyvádějí zpět přes karibik do čech. A o předražených rekonstrukcích jsem taky ledacos slyšel. ČEZ bude mít v Bulharsku (i jinde) dost másla na hlavě o tom nepochybuju. O licenci skoro určitě přijdou a i arbitráž může klidně prohrát.
      ..
    • Re: Jestli je pravda
      19.02.2013 12:35

      Padat hlavy asi nebudou, to spíš hledat pro ně další trafiky v dozorčích radách :-)
      oh171
      • Vzácná vyváženost
        19.02.2013 12:54

        To že něco vyplodí v záchvatu sebezáchovy nějaký bulharský ministr je jedna věc, to že odebrání licence je podle práva EU proces, který trvá minimálně ten měsíc, který má firma na nápravu nebo na rozporování, to je zase ten turecký záchod. Kde se to ve vás lidech bere - politici vlastníého státu zvolení ve svobodných volbách jsou pro vás nedůbvěryhodní šmejdové, protože vám nelezou populuisticky do prdele, zatímco když něco řeknou politici daleko prohnilejšího státu (mimochodem stejné politické strany spektra) je to pro vás ryzí pravda, bez ohledu na to, že to jejich bezprávné plácnutí vám tahá miliardy z vaší vlastní kapsy. Někdy se stydím, že jsem Čech.
        Petr
        • Re: Vzácná vyváženost
          19.02.2013 13:38

          Nezlob se, ale ty ses snad musel právě přistěhovat odněkud z ciziny, ne? ODS např. slibovala snižování daní, boj s korupcí, že nezavede školné, že zachová veřejné zdravotnictví, daňové přiznání na 1xA4, ... Realita: vyšší DPH, trafiky korupčníkům, školné přejmenujeme na zápisné, platit budeme i za amalg. plomby, každý rok jiné daňové přiznání >4xA4 ... Permanentní změna zákonů spíš k horšímu, ale Ty jsi snad spokojený či dokonce hrdý, že jsi Čech?
          oh171
          • oh171
            19.02.2013 13:46

            A z toho vyplývá, že je ideální vyzuřit se na ČEZ?
            Velkamedvědice
            • Re: oh171
              19.02.2013 13:56

              Jaké "vyzuřit", jen si tak trochu rýpnout :-)
              oh171
              • Oh171
                19.02.2013 13:58

                o)) To bylo obecně..
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m