Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do módy přichází nový měnový pár: australský dolar proti mexickému pesu

Do módy přichází nový měnový pár: australský dolar proti mexickému pesu

14.05.2013 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Investoři si v poslední době oblíbili netradiční obchod na měnovém trhu: prodávají australské dolary a kupují mexická pesa. Spoléhají na to, že zpomalování čínského růstu a pokles poptávky po nerostných surovinách typu uhlí a železné rudy zasáhne australskou ekonomiku a její měnu. Mexiko, které je pupeční šňůrou dohody o volném obchodu napojené na slušně rostoucí americkou ekonomiku, má mnohem větší šance přestát propad komoditních cen.

Jde o pár zrozený z nedostatku alternativ. Jelikož úrokové sazby ve většině rozvinutých ekonomik klesly ke dnu, hodně obchodované měny jako dolar, euro či jen nabízí jen minimální výnos. Z tradičních dvojic se proto prostředky přesouvají do rizikovějších a výnosnějších aktiv. Investoři při hledání vhodného umístění prostředků prokazují stále větší kreativitu. V případě australského dolaru a mexického pesa to znamená akceptaci dodatečného rizika, které s sebou přináší obchodování s dvěma tradičně volatilnějšími měnami.

„Lze tak dobře vyjádřit nejen rozdíl mezi Austrálií a Mexikem, ale i situaci na globální makroekonomické rovině,“ tvrdí Allessio de Longis z fondu Oppenheimer Currency Opportunities, který spravuje aktiva za 51 mil. USD. Podle něj proti sobě tento měnový obchod staví Asii a Severní Ameriku, Čínu a Spojené státy, komodity a akcie. Longis prodává australské dolary a kupuje pesa od začátku roku.

Prozatím se strategie vyplácí. Kdo v lednu vsadil na pokles australské měny vůči mexické, už má na účtu 9% zisk. Pokles australského dolaru vůči americkému, což je mnohem obvyklejší kombinace, dosáhl pouhých 4 %. Pár AUD/MXN označuje za nejlepší volbu i Marc Chandler z Brown Brother Harriman.

Na první pohled obě měny příliš věcí nespojuje. Mexiko a Austrálie toho mají jen málo společného, vzájemně nejsou ani v první desítce svých obchodních partnerů. Obě země ale hrají roli zástupců svých největších exportních trhů – Spojených států a Číny. Jelikož se Peking odvrací od investicemi a exportem taženého růstového modelu, bude v druhé největší ekonomice světa zpomalovat expanze poptávky po nerostných surovinách, který jsou využívány například v infrastrukturních projektech. To by mělo dolehnout na Austrálii, jejíž hospodářství je extrémně závislé na těžbě uhlí, železné rudy, mědi, zlata či bauxitu. Zároveň se množí známky toho, že americké ekonomice se po několika hubených letech konečně začíná dařit lépe, což by mělo pomoci jejímu jižnímu sousedovi.

Australský dolar je jako prostředník při sázení na budoucnost čínské ekonomiky používán dlouho. Raketový růst čínského hospodářství fungoval jako pozvánka k nákupu australské měny. Australský vývoz do Číny vzrostl z 8,8 mld. USD v roce 2001 na 77 mld. USD v roce 2011. Nerostné suroviny se přitom na exportu podílí z 80 %. Komodity pomohly Austrálii přestát finanční krizi v roce 2008 a vyhnout se recesi. Centrální banka držela sazby relativně vysoko, zatímco jinde se snižovalo o závod.

Dynamika exportu surovin ale loni utrpěla a silná měna podlomila turistiku a další segmenty ekonomiky. Minulý týden centrální banka snížila sazby na 2,75 %, což je rekordní minimum. Varovala také, že silná měna překáží hospodářskému růstu.

Export z Mexika naproti tomu tvoří z 81 % průmyslové výrobky, které většinou putují na americký trh. Nově zvolený prezident Nieto hodlá radikálně reformovat energetiku, telekomunikace a banky, což by ekonomice pověstné velkými cyklickými výkyvy mohlo pomoci ke stabilnějšímu rozvoji.

Ne všichni hází australský dolar přes palubu. Na měně stále převažují býčí pozice, i když za poslední měsíc v čistém vyjádření klesly o 90 %. Někteří raději sází na růst pesa proti americkému dolaru. Vysoké zadlužení americké vlády prý dlouhodobě povede k oslabování domácí měny, zatímco lépe vedené australské finance pomohou tamnímu dolaru udržet se výš.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, YahooFinance)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.