Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodní válka mezi Pekingem a Bruselem se přelila ze slunce do vína. Francie ztrácí nervy

Obchodní válka mezi Pekingem a Bruselem se přelila ze slunce do vína. Francie ztrácí nervy

06.06.2013 11:35
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína ví, jak hrát proti Evropě. Jde jí to stejně dobře, jako před několika lety Rusku. Dokládá to vývoj obchodních sporů mezi Bruselem a Pekingem, jež se šíří z jednoho odvětví do druhého a zasahují i jednotlivé metropole EU. Poté, co Evropská komise sebrala odvahu a uvalila předběžná antidumpingová cla na dovoz jedné z nejdůležitějších složek čínského exportu do EU - levných solárních panelů, Peking odpověděl okamžitým protiúderem. Zahájil vlastní antidumpingové šetření proti dovozu evropského vína a hrozí odvetnými ochranářskými cly.

Eurokomisař pro obchod Karel De Gucht v úterý uvedl, že cla proti údajně dotované čínské solární produkci vstoupí v platnost dnes a z počátku budou činit 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou na smírném řešení, sazba v srpnu vyletí až na 47,6 procenta.

Proti clům se postavilo nejméně 14 států Evropské unie, včetně Německa, Velké Británie a Nizozemska. České ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že s uvalením prozatímního antidumpingového opatření také nesouhlasí. Díky nástupu levných solárních panelů z Číny mohly vlády evropských zemí včetně Česka začít výrazně snižovat vysoké výkupní ceny solární energie, které spotřebitelům dramaticky zvyšují účty za elektřinu. Pro zavedení cel je malá skupina zemí v čele s Francií a Itálií. De Gucht dal najevo, že nesouhlas většiny zemí EU ho nezviklá.

V Pekingu se rozhodli, že Komisi obejdou a odbojné Francouze zasáhnou tam, kde to bolí nejvíc. Podle údajů konzultantské firmy Ease Scent Wine & Culture Čína loni dovezla 430 mil. litrů vína (+8,9 % meziročně) v hodnotě 2,6 mld. USD. Víc než 67 % z toho pocházelo z EU. Dvě třetiny evropského vinného vývozu do Číny, 170 mil. litrů, tvoří francouzská produkce. Meziroční tempa růstu francouzského exportu se pohybují ve dvouciferných kategoriích. Peking včera oznámil, že evropští vinaři využívají „dotací, dumpingu a dalších nekalých obchodních praktik ke vstupu na čínský trh a poškozují domácí producenty.“ Akcie čínských vinařů v reakci vylétly zhruba o 10 % výš. 

 
Francouzská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Prezident Francios Hollande ještě včera vyzval ke svolání schůzky evropských představitelů, na níž by mohlo být dojednáno společné stanovisko EU ve věci obchodních sporů s Čínou.

Evropská komise mezitím odmítla nařčení Pekingu v záležitosti vinařského dumpingu, tedy prodeje produkce pod náklady na její výrobu. Vyšetřování čínských úřadů prý bude pozorně sledovat. Předseda Komise José Barroso na francouzskou výzvu reagoval vlažně s tím, že svolání šéfů vlád členských zemí EU pouze kvůli vínu by nebylo „vhodné“.

Evropští státníci se mají tak jako tak sejít na konci června na plánovaném summitu a podle bruselských úředníků není problém přidat Čínu na pořad jednání. O vztazích s Pekingem budou také jednat ministři EU na zasedání v Lucemburku příští týden.

Barroso prohlásil, že příležitost k diskuzím o tématech strategického významu vždy vítá, avšak že Komise musí přijímat rozhodnutí, která „velmi, velmi jasně spadají pod její právní kompetenci.“ Naznačil tím, že do vnější obchodní politiky, která je skutečně výhradní záležitostí unijních orgánů, si Brusel jen tak mluvit nenechá.

V reakci na rozhodnutí EU čínské úřady uvedly, že se "staví rozhodně proti" clu EU, a doufají, že Evropa projeví upřímnou snahu a flexibilitu pro to, aby obě strany mohly najít řešení prostřednictvím jednání. K nalezení smírného východiska je ochoten i komisař de Gucht.

Oficiální deník čínské komunistické strany People´s Daily dnes uvedl, že v obchodních sporech s EU má Čína ještě dost dalších zbraní, které může použít. „Čína nechce obchodní válku, ale obchodní protekcionismus nemůže přinést nic jiného než protiútok,“ napsal list.

„Časy se mění a velmoci stoupají a padají. Ani to však nemá vliv na hluboce zakořeněný povýšenecký přístup některých Evropanů,“ stojí v komentáři podepsaném jménem Žong Šeng, což v překladu znamená „hlas Číny“.

(Zdroje: WSJ, FT, Reuters, People´s Daily)


Čtěte více:

EK přitvrzuje vůči čínským solárním výrobcům. Na panely hodlá uvalit 40% clo
06.05.2013 18:18
Evropská komise (EK) v čele s komisařem pro obchodní vztahy chce uvali...
Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky
15.05.2013 13:34
Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které js...
EK necouvla a uvalí cla na solární panely z Číny. Ta možná odpoví u vína
04.06.2013 17:56
Evropská komise se rozhodla uvalit předběžná antidumpingová cla na dov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m